Kako ohraniti dobro ravnotežje?

Ravnotežje je ena od pomembnejših funkcij našega organizma, ki vpliva na kakovost življenja starostnikov. Motnje ravnotežja so namreč povezane z višjim tveganjem za padce, ki pri starostnikih pogosto predstavljajo točko preloma, ko se zdravstveno stanje začne nezadržno slabšati.

Sistem, ki zagotavlja dobro ravnotežje, je kompleksno grajen in nanj vplivajo številni dejavniki. Ravnotežje se lahko poruši bodisi ob akutni bolezni, ki prizadene delovanje ravnotežnega organa, živčnih poti ali centralnega živčevja, lahko pa k hitrejši okvari ravnotežnega sistema prispevajo tudi številne kronične bolezni, ki se pogosteje razvijejo z naraščajočo starostjo. V prvem primeru usmerjeno zdravimo posamezne bolezni ali stanja, v drugem pa je pomemben skrben nadzor nad zdravljenjem kroničnih bolezni.

Dejavniki, ki vplivajo na motnje ravnotežja


Zelo pomembno je upoštevati vse dejavnike, ki vplivajo na motnje ravnotežja.

  • Eden od njih je zagotovo vid. Pri bolniku je pomembno ugotoviti prisotnost sive mrene, ki jo lahko z operacijo odstranimo, in dioptrije, za katero predpišemo ustrezna korekcijska očala, ter nenazadnje poskrbeti za dobro razsvetljavo doma.
  • Nadalje je nujna skrb za stopala. Stopala je treba vsakodnevno umivati, pregledovati ter mazati z negovalno kremo. Treba je striči nohte ter odstranjevati otiščance ali kurja očesa, saj bolečine lahko povzročijo negotovost pri hoji.
  • Pomembna je tudi izbira obutve, ki naj bo udobna in zanesljiva (izogibanje natikačem). V kolikor ima bolnik že motnje ravnotežja, je pomembna uporaba bergel, palic ali hodulj, ki nudijo oporo pri hoji.
  • Nenazadnje pa je treba pregledati bolnikova zdravila, ki lahko povzročajo omotico, in jih ukiniti, kadar njihova uporaba ni nujno potrebna.

Vaje za izboljšanje ravnotežja

Vstajanje iz sedečega položaja

Ta vaja krepi stegenske mišice in izboljša ravnotežje.
Sedimo na stabilnem stolu brez kolesc, pred sabo imamo mizo ali drugo oporo, na katero se lahko naslonimo v primeru vrtoglavice ali omotice. Prsni koš nagnemo naprej preko stopal, tako da težo prenesemo naprej. Stopala naj bodo položena v širini bokov. Stisnemo zadnjične mišice in vstanemo v stoječ položaj. Tak položaj zadržimo 10 sekund in se nato ponovno usedemo. Po potrebi si lahko pomagamo z rokami, ki naj nam pomagajo z odrivanjem od stola. Ponovimo desetkrat zapored, dvakrat dnevno. Če nam gre ta vaja zelo dobro, jo lahko izvajamo z zaprtimi očmi.

Vaja za ravnotežje stoje

Ta vaja je namenjena predvsem izboljšanju ravnotežja.
Postavimo stopala v širino ramen ter spustimo oporo, poskušamo zadržati 10 sekund. Izvedemo 10 ponovitev. Če nam gre ta vaja zelo dobro, jo lahko izvajamo z zaprtimi očmi. Nato postavimo stopala skupaj in ponovno spustimo oporo, poskušamo zadržati 10 sekund in ponovno vajo lahko izvajamo z zaprtimi očmi. Poskušamo doseči čas vztrajanja v položaju 30 sekund.

Vaja za ravnotežje na eni nogi

Ta vaja je namenjena predvsem izboljšanju ravnotežja.
Stojimo s stopali v širini ramen. Prenesemo težo na eno nogo, drugo nogo odlepimo od podlage. Poskušamo zadržati v tem položaju 10 sekund, po potrebi se oprimemo opore pred seboj. Zamenjamo nogo in ponovimo vajo. Če nam gre ta vaja zelo dobro, jo lahko izvajamo z zaprtimi očmi. Poskušamo doseči čas vztrajanja v položaju 30 sekund.

Vaje z očmi in glavo

Vaje izvajamo sede ali stoje. Z očmi pogledamo navzgor, navzdol, v levo in v desno. Z glavo pogledamo navzgor, navzdol, v levo in v desno. Zakrožimo z glavo v eno smer, nato v drugo smer. Krožimo z rameni naprej in nazaj. Vse vaje ponovimo desetkrat. Vaje z glavo lahko izvajamo z odprtimi ali zaprtimi očmi.

Obračanje telesa

Vaje izvajamo sede ali stoje. Zgornji del telesa obračamo v levo in desno ter s pogledom sledimo smeri obrata. Sklanjamo se naprej in pobiramo predmete s tal.

Vaje med hojo

Na tla narišemo črto in hodimo po njej najprej z odprtimi, nato še z zaprtimi očmi. Hodimo po črti, tako da postavljamo nogo pred nogo. Vajo najprej izvajamo z odprtimi, nato še z zaprtimi očmi. Hodimo po črti, nato se ustavimo in stopimo na eno nogo, zadržimo 10 sekund, nadaljujemo s hojo po črti, se ponovno ustavimo in stopimo na drugo nogo, zadržimo 10 sekund in tako izmenjaje dalje.

Se vam je pojavila zdravstvena težava, pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako preprosto do zdravstvenega nasveta zdravnika na daljavo.

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.