Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen ali diabetes je bolezen, za katero je značilen kronično povišan krvni sladkor, ki lahko povzroča okvare različnih organov, kot so oči, ledvice, živčevje, srce, ožilje. Značilno je, da sladkorna bolezen napreduje. Število bolnikov strmo narašča, zato predstavlja sladkorna bolezen velik javnozdravstveni problem.

Poznamo več tipov sladkorne bolezni, med katerimi je najpogostejši tip 2. Večinoma se pojavi pozneje v življenju. Ker je v začetku brez simptomov, je dolgo neprepoznan.

Tip 1 je značilen predvsem za otroke in mladostnike, za zdravljenje pa je nujno potreben inzulin.

Posebna oblika je gestacijski diabetes, ki se pojavi v času nosečnosti. Pomembni sta tudi predstopnji, motena toleranca za glukozo in mejna bazalna glikemija, ki vodita v sladkorno bolezen.

Vzrok nastanka sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen nastane zaradi okvare trebušne slinavke, ki premalo izloča hormon inzulin, in zaradi oslabljenega delovanja inzulina na tkiva (mišice, jetra). Pri moteni toleranci za glukozo celice tkiv postanejo odporne na učinek inzulina.

Tveganje za razvoj sladkorne bolezni (se) poveča:

 • prekomerna telesna teža,
 • večkratne povišane vrednosti krvnega sladkorja,
 • starost (večja možnost za diabetes po 40. letu),
 • telesna neaktivnost,
 • družinska anamneza sladkorne bolezni tipa 2 (pri sorodnikih v prvem kolenu),
 • sindrom policističnih jajčnikov,
 • povišan krvni tlak,
 • povišan holesterol v krvi (TAG),
 • dokazane obloge na žilju (ateroskleroza),
 • pri ženskah, ki so rodile težke novorojence (težje od 4,5 kg).

Znaki sladkorne bolezni

Diabetes lahko dolgo poteka brez znakov. Ti so odvisni od vrednosti krvnega sladkorja, večinoma pa se pojavijo, ko je vrednost krvnega sladkorja > 10 mmol/L.

Znaki ob nastanku sladkorne bolezni:

 • povečano izločanje vode iz telesa,
 • dehidracija in huda žeja,
 • izguba teže,
 • motnje vida,
 • zmanjšana odpornost in s tem povezane pogoste okužbe dlesni, kože, sečnega mehurja, vaginalne okužbe,
 • slabo celjenje ran.

Diagnostika sladkorne bolezni

Najbolj preprosta preiskava je določanje vrednosti sladkorja v krvi. Bolezen potrdimo, če je vrednost krvnega sladkorja na tešče > 6,1 mmol/l in vrednost Hba1c > 6,5 %. Glikirani hemoglobin (Hba1c) meri koncentracijo krvnega sladkorja v obdobju zadnjih 2–3 mesecev. Vrednost Hba1c ni zanesljiv marker, zato je potreben posvet z zdravnikom specialistom družinske medicine ali diabetologom, ki individualno oceni vaše ciljne vrednosti krvnega sladkorja.

Zdravljenje sladkorne bolezni

Z zdravljenjem diabetesa tipa 2 želimo odpraviti znake, preprečevati akutne zaplete, kot je hipoglikemija, kronične zaplete, kot je okvara organov, ter izboljšanje kakovosti življenja bolnika. Zdravljenje je odvisno od stopnje bolezni ob odkritju in od poteka bolezni. V začetku bolezni je dovolj dieta, pozneje pa po potrebi tablete ali inzulin.

Pri diabetesu tipa 1 zdravljenje poteka z apliciranjem inzulina s podkožnimi injekcijami ali s pomočjo inzulinske črpalke.


Ključnega pomena pri obeh tipih je izvajanje rednih samomeritev krvnega sladkorja in prilagajanje življenjskega sloga.

Najpomembnejša je preventiva

Bolezen je pogosto pozno prepoznana, zato je preventiva ključnega pomena. Za preprečitev sladkorne bolezni tipa 2 lahko veliko naredimo sami. Ohranjajte primerno telesno težo, bodite zmerno telesno aktivni 150 minut tedensko, uživajte zdravo hrano.

Prisluhnite digitalnemu posvetu z naslovom Stebri zdravja, v katerem smo govorili celostnem zdravju našega telesa.

Če imate zaradi povečanih vrednosti krvnega sladkorja značilne znake, čimprej obiščete svojega zdravnika.

Vključujte se v preventivne programe v sklopu ambulant družinske medicine. V primeru, da imate več oseb z diabetesom v družini, spremljajte nihanje svojega krvnega sladkorja čez dan.

Če sladkorno bolezen že imate, preprečujte zaplete z dobro ustno higieno, udobno obutvijo in dobro higieno stopal ter pazite na vrednosti krvnega tlaka in holesterola.

Dobra ustna higiena in zdravi zobje so pomemben del celostnega zdravja. Zagotovite si povračilo stroškov pri vašem zobozdravniku z zavarovanjem Zobje+.

O avtorju
Ada Vujasinović
dr. med., spec. druž. med.
Leta 2015 diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in si pridobila naziv doktorica medicine. Nadalje je opravila šestmesečno pripravništvo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V letu 2017 se je vpisala na Interdisciplinarni doktorski študijski program-smer Biomedicina. Leta 2017 je začela specializacijo iz družinske medicine za ljubljansko pokrajino. Po specialističnem izpitu se je leta 2021 zaposlila v Zdravstvenem zavodu Zdravje.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.