Slovar izrazov

Vam preglavice dela nekaj, kar ni na seznamu? Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 64. Svetovalci Zdravstvene točke vam bodo priskočili na pomoč.
Ker zdravje mora biti jasno in razumljivo za vse.

AMALGAMSKA ZALIVKA

Zalivka oz. plomba se uporablja za zapolnitev votline v zobu nastale zaradi kariesa. Amalgamska zalivka je sestavljena iz zmesi živega srebra in drugih kovin. OZZ krije strošek amalgamskih zalivk.

ANGIOLOGIJA

Angiologija je veda o diagnostiki in zdravljenju ožilja in žilnih bolezni. Zdravi bolezni kot so periferna arterijska bolezen, anevrizma trebušne aorte, venska tromboza.

APLIKACIJA ZDRAVILA PARENTERALNO

Vnos zdravila v telo v obliki injekcij ali infuzije po navodilu zdravnika.

ARTROGRAFIJA

Slikanje sklepa s kontrastnim sredstvom, ki je lahko rentgensko, z računalniško tomografijo ali z magnetno resonanco.

ARTROSKOPIJA

Artroskopija je pregled notranjosti sklepa z artroskopom, najpogosteje na komolcu, kolenu ali gležnju. Je minimalno invaziven kirurški poseg, ki se uporablja za diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj sklepov.

BIOPSIJA

Preiskava odvzem vzorca tkiva z iglo za mikroskopsko preiskavo.

BLOKADA

Blokada je največkrat protibolečinska blokada za odpravo bolečin v vratu, rokah, križu ali nogah (išias) v obliki injekcije.

CT

Računalniška tomografija je globinsko rentgensko slikanje telesa, lahko s kontrastnim sredstvom ali brez.

CTA

CT angiografija je diagnostična metoda za ugotavljanje sprememb na žilah s kontrastnim sredstvom.

ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA

Storitev je sestavni del ustne higiene. S čiščenjem zobnega kamna se odstrani bakterijske obloge s površine zob (prevlek, mostičkov in protez), z namenom zaščititi zobe in obzobna tkiva pred nastajanjem kariesa in boleznimi dlesni, ter ohraniti estetiko nasmeha. Ta storitev za odrasle osebe ni krita iz OZZ.

DELNA PROTEZA

Zobnoprotetični nadomestek, s katerim se zapolni zobne vrzeli, ko manjkajočih zob ni možno nadomestiti z mostički. OZZ določa pravila kdaj je oseba upravičena do delne proteze. OZZ krije strošek delne proteze iz standardnega materiala.Za nadstandardni material je potrebno doplačilo.

DELOVNA TERAPIJA

Ambulantna delovna terapija obravnava posameznike, katerih vsakodnevno življenje je ovirano, omejeno ali oteženo zaradi posledic poškodb, bolezni ali motenj v duševnem in telesnem razvoju ali staranja.

DERMATOVENEROLOGIJA

Dermatovenerologija se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni in stanj povezanih s kožo, lasmi in nohti ter s spolnimi boleznimi.

DOPLAČILO

Znesek, ki ga pacient plača zobozdravniku, če želi nadstandardno storitev ali material, ki je delno pravica iz OZZ, delno pa samoplačniška.

DOPOLNILNO ZAVAROVANJE

Dopolnilno zavarovanje je dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje v skladu z zakonom Republike Slovenije, ki ureja zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje.

EEG

Z elektroencefalografijo merimo električno aktivnost možganov.

EKG

Z elektrokardiografijo merimo električno aktivnost srca.

EMG

Z elektromiografijo merimo delovanje živcev in mišic.

ENDOSKOPSKA ABLACIJA POLIPOV

Odstranitev polipa ali tvorbe s pomočjo endoskopa (optični inštrument za pregled notranjosti telesnih votlin in votlih organov ter manjše posege).

ENDOSKOPSKA OPERACIJA NOSU IN OBNOSNIH VOTLIN MUKOTOMIJA

Endoskopska odstranitev zadebeljene sluznice nosnih školjk ob operaciji nosnega pretina.

ENDOSKOPSKI UZ

Endoskopski UZ omogoča pogled v globino, tako da lahko pregledamo celotno debelino stene prebavil.

ENTROPIJ

Entropij je obračanje veke navznoter proti očesu.

ERCP

ERCP ali endoskopska retrogradna holangiopankreatografija je oznaka za kontrastno rentgensko slikanje žolčnih izvodil in izvodila pankreasa (trebušne slinavke).

FIZIOTERAPIJA

Fizioterapija se ukvarja z zdravljenjem bolezni ali poškodb s fizikalnimi sredstvi, zato izboljšuje psihofizične sposobnosti ali zmogljivosti.

GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni prebavil: požiralnika, želodca, črevesja, jeter in trebušne slinavke.

GASTROSKOPIJA

Endoskopski pregled požiralnika, želodca in dvanajstnika z endoskopom (optični inštrument za pregled notranjosti telesnih votlin in votlih organov ter manjše posege).

GINEKOLOGIJA

Ginekologija je veja medicine, ki preučuje, preprečuje in zdravi bolezni ženskega reproduktivnega sistema (vagine, maternice, jajčnikov...)

GOVORNA TERAPIJA

Govorna in jezikovna terapija (primer: obravnava pri logopedu).

HIDROKELA

Hidrokela je oteklina modnika zaradi nakopičene tekočine.

IMPLANTAT

Zobni korenini podoben in iz kovine izdelan vsadek, ki se kirurško vgradi v čeljust. Implantat je lahko priprava za prevleko, mostiček ali protezo, s katerim se lahko obnovi funkcija in estetika zoba oziroma zobovja. OZZ strošek implantata ne krije.

INCIZIJA ANALNE FISURE

Kirurški prerez analne sluznice.

INDIREKTNA ZALIVKA (INLAY, ONLAY)

V laboratoriju izdelana zalivka. OZZ krije le strošek za standardni material, za nadstandardni (npr. keramika oz. porcelan) je potrebno doplačilo.

IRIGOGRAFIJA

Irigografija je kontrastno rentgensko slikanje črevesja.

KARDIOLOGIJA

Kardiologija diagnosticira in zdravi bolezni srca kot so srčni infarkt, srčno popuščanje.

KARENCA

Karenca je s strani zavarovalnice določeno obdobje, šteto od dne začetka zavarovanja, za katerega je zavarovalec dolžan plačevati zavarovalno premijo, zavarovalnica pa ne zagotavlja zavarovalnega jamstva. Pri zavarovanju Dopolnilno je zato pomembno, da ga sklenete znotraj 30 dnevnega roka, ko postanete zavezanec za doplačila zdravstvenih storitev. V nasprotnem primeru vam je zavarovalnica ob sklenitvi dolžna dodeliti tri mesečno karenco oziroma čakalno dobo.

KARENCA ALI ČAKALNA DOBA – DOPOLNILNO

Predpisuje zakon in nastopi, če je minilo več kot 30 dni od dne, ko ste postali zavezanec za doplačila (ureditev ustreznega statusa v obveznem zdravstvenem zavarovanju) ali od dne, ko ste prekinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri drugi zavarovalnici. V tem primeru boste do kritja stroškov doplačil upravičeni po poteku 3 mesecev od dne veljavnosti dopolnilnega zavarovanja.

KERAMIČNA PREVLEKA

Prevleka je iz keramike in ne vsebuje kovin. Keramična prevleka sodi v nadstandardni material in je zanj potrebno doplačilo.

KERAMIČNI MOSTIČEK

Prevleke in členi, ki sestavljajo mostiček, so iz keramike in ne vsebujejo kovin. Keramični mostiček sodi v nadstandardni material in je zanj potrebno doplačilo.

KLASIČNA ENDOSKOPSKA MUKOTOMIJA

Endoskopska odstranitev zadebeljene sluznice nosnih školjk.

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je endoskopska preiskava celotnega debelega črevesa s kolonoskopom.

KOMPOZITNA (BELA) ZALIVKA

Zalivka oz. plomba se uporablja za zapolnitev votline v zobu nastale zaradi kariesa. Kompozitna oziroma bela zalivka je iz plastičnega materiala oziroma umetne smole v barvi zob. OZZ stroška bele zalivke v stranskem področju (od 4. zoba dalje) ne krije zato zobozdravnik za to storitev obračuna doplačilo.

KORONOGRAFIJA

Koronografija ali koronarna angiografija je slikanje srčnih žil s pomočjo vbrizgavanja kontrastnega sredstva in rentgenskega snemanja.

KOVINSKO KERAMIČNA PREVLEKA

Baza prevleke je iz kovine, zunanji del pa iz keramike. Kovinsko keramična prevleka sodi v nadstandardni material in je zanj potrebno doplačilo.

KOVINSKO KERAMIČNI MOSTIČEK

Baza prevlek in členov, ki sestavljajo mostiček, so iz kovine, zunanji del pa iz keramike. Kovinsko keramični mostiček sodi v nadstandardni material in je zanj potrebno doplačilo.

KRONIČNA BOLEZEN, STANJE ALI POŠKODBA

Kronična bolezen, stanje ali poškodba je bolezen, stanje oziroma poškodba, ki se razvija počasi in dolgo traja, se ponavlja ali je verjetno, da se bo ponavljala, povzroča trajne zdravstvene posledice oziroma potrebuje stalen medicinski nadzor, lajšanje simptomov, zdravljenje, rehabilitacijo oziroma zdravstveno nego. Za kronično bolezen se štejejo tudi pričakovani zapleti zaradi te bolezni, stanja oziroma poškodbe ter bolezni, stanja oziroma poškodbe, navedene v vprašalniku o zdravstvenem stanju.

LETNA ZAVAROVALNA VSOTA

Letna zavarovalna vsota je najvišji skupni znesek zavarovalnin, do katerega jamči zavarovalnica v obdobju enega zavarovalnega leta.

MIELOGRAFIJA

Mielografija je rentgenska preiskava likvorskega prostora hrbtnega mozga s kontrastnim sredstvom.

MOSTIČEK

Fiksni zobnoprotetični nadomestek, s katerim se nadomesti enega ali več izgubljenih zob. Nadomeščeni zobje so pritrjeni na prevleke zob nosilcev. OZZ določa pravila kdaj je oseba upravičena do mostička. OZZ krije strošek mostička iz standardnega materiala.

MR

Magnetna resonanca je globinsko slikanje telesa brez rentgenskega sevanja.

MRA

MRA je magnetna resonanca ožilja, najpogosteje možganskega ožilja s kontrastnim sredstvom ali brez.

NADOMESTILO

Nadomestilo je denarni znesek v evrih, ki ga zavarovalnica izplača zavarovancu.

NADSTANDARDNA STORITEV IN MATERIAL

Storitev ali material, ki presega pravice določene s strani ZZZS glede na zakon in Pravila OZZ. Za standardne storitve in material ni potrebno doplačilo.

NAROČILNICA

Naročilnica je listina zavarovalnice, s katero je določen obseg zdravstvenih storitev, ki jih lahko v breme zavarovalnice opravi izvajalec zdravstvene storitve.

NEVROLOGIJA

Nevrologija je veda, ki zdravi nevrološke bolezni kot so možgansko žilne bolezni, glavoboli, bolečinski sindromi zaradi hrbteničnih težav, epilepsija, motnje kognitivnih (zaznavnih) sposobnosti, stanja po poškodbah glave in hrbtenice, živčno-mišične bolezni.

NOVONASTALA BOLEZEN, STANJE ALI POŠKODBA

Novonastala bolezen, stanje ali poškodba je bolezen, stanje oziroma poškodba, ki nastopi po sklenitvi zavarovanja oziroma ob sklenitvi zavarovanja sicer obstoji, vendar ni diagnosticirana oziroma zdravljena in zavarovanec zanjo ni vedel oziroma ni mogel vedeti, ker ni imel zdravstvenih težav, bolezenskih znakov ali simptomov.

NUKLEARNA MEDICINA

Nuklearna medicina je področje medicine, ki uporablja odprte vire radioaktivnega sevanja (izotopi) v diagnostiki in zdravljenju.

OCT

OCT ali optična koherentna tomografija je preiskava očesnih bolezni.

OFTALMOLOGIJA

Oftalmologija spremlja in zdravi bolezenske spremembe na očeh.

OPERACIJA HALUX VALGUSA ​

Operacija spremembe naravne ali prvotne oblike nožnega palca.

OPERACIJA KARPALNEGA KANALA

Operacija zoženega kanala za živce na zapestju.

ORTOPEDIJA

Ortopedija je veda, ki se ukvarja s težavami gibal kot posledica bolezni ali poškodbe (hrbtenice, sklepov, vezi).

OTORINOLARINGOLOGIJA

Otorinolaringologija je medicinska veda, ki zdravi bolezni v področju ušes, nosu in grla.

PATOHISTOLOŠKA PREISKAVA

Je mikroskopska preiskava obolelega tkiva.

PESKANJE

Postopek, pri katerem s curkom zelo drobnega prahu odstranimo zunanja obarvanja na zobeh (npr. zaradi kave, nikotina) in netrdovratne zobne obloge. Ta storitev za odrasle osebe ni krita iz OZZ.

PET

Pozitronska emisijska tomografija s slikanjem prikaza porabe glukoze v organih in tkivih telesa odkriva maligne bolezni, išče mesta vnetnega žarišča in opredeljuje nekatere vrste demenc.

PINGUEKULA

Je degenerativna sprememba na očesu.

POLIPEKTOMIJA

Polipektomija je operativna odstranitev polipov.

POSEGI NA OČESU

Primeri: siva mrena, pterigij, pinguekula, xantalazma, entropij (v tem slovarju obrazloženi ti posegi posamezno po abecedi).

PRAVILA OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (kratko: Pravila OZZ) podrobneje urejajovrste in obseg pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (kratko: OZZ), pogoje in postopke uredničevanja pravic, standarde zdravstvenih storitev,…Del Pravil OZZ določa tudi pravico do zobozdravstvene dejavnosti.

PREDHODNO ZDRAVSTVENO STANJE

Predhodno stanje je bolezen, stanje oziroma poškodba (vključno z zdravstvenimi težavami, bolezenskimi znaki ali simptomi), ki je nastopila pred sklenitvijo zavarovanja oziroma ob sklenitvi zavarovanja obstoji, ne glede na to, ali je bila diagnosticirana oziroma zdravljena, in je zavarovancu znana ali mu ni mogla ostati neznana.

PREVENTIVA

Zobozdravstvene storitve za skrb in preprečevanje nastajanja zobne gnilobe, bolezni dlesni in drugih stanj.

PREVLEKA

S prevleko obnovimo oslabljeni ali poškodovani zob, ki ga ni možno sanirati z zalivko. Za izdelavo prevleke se uporablja standardni material (kovina in akrilat) ali nadstandardni material (npr. keramika), za katerega je potrebno doplačilo.

PRILAGODITEV, POPRAVILO ALI PODLOŽITEV PROTEZE

Proteza lahko skozi čas začne tiščat, poči,…, kar je lahko zelo moteče. Zobozdravnik lahko izvede prilagoditev, popravilo in podložitev proteze ter ji s tem povrne osnovno funkcijo.

PRIBITEK NA PREMIJO – DOPOLNILNO

Predpisuje zakon in za vsako polno leto nezavarovanosti po 1.1.2006 znaša 3%. Skupno povišanje premije lahko znaša največ 80%. Če ste bili po 1.1.2006 dopolnilno nezavarovani za obdobje, daljše od 1 leta, ste zgoraj značili vaše število let nezavarovanosti.

PRIROJENA NAPAKA

Prirojena napaka je stanje ali bolezen, ki obstoji ob rojstvu zaradi dednih faktorjev oziroma okoliščin, ki se razvijejo med nosečnostjo, in je odkrita ob rojstvu ali kadarkoli kasneje.

PROKTOLOGIJA

Proktologija je veja medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni in stanj zadnjika in danke kot so hemoroidalna bolezen, abscesi, vnetja danke, zaprtje, uhajanje blata.

PTA

Perkutana transluminalna angioplastika je kirurški poseg na srcu.

PTERIGIJ

Pterigij je tvorba, ki se začne izraščati na veznici (del očesa).

PUNKCIJA

Punkcija je pridobivanje tekočine z vbodom iz telesnih votlin v diagnostične ali terapevtske namene.

RTG

RTG je rentgensko slikanje.

SAMOPLAČNIŠKA STORITEV

Storitev, ki jo mora pacient plačati sam, ker npr: storitev ni pravica iz OZZ, storitev ni nujna (upoštevanje čakalnih vrst), storitev ne opravi pacientov izbran osebni zobozdravnik,…

SCINTIGRAFIJA

Je nuklearno medicinska metoda slikanja skeleta.

SIVA MRENA

Siva mrena ali katarakta je zamotnitev očesne lečke, ki se nahaja za šarenico v sredini očesa.

SKLEROZACIJA VARIC

Postopek zdravljenja krčnih z vbrizgavanjem sredstva v žilo.

SOUDELEŽBA

Soudeležba je delež stroškov zdravstvenih storitev in zdravil, ki jih pri uveljavljanju pravic iz zavarovanja zavarovanec krije sam.

SPERMATOKELA

Spermatokela je vodna, nenevarna cista obmodka.

SPIROMETRIJA

Spirometrija je merjenje pljučnih volumnov - merimo kapaciteto in funkcijo pljuč.

STANDARDNA STORITEV IN MATERIAL

Storitev ali material, ki je določen s strani ZZZS skladno z zakonom in Pravili OZZ. Za standardne storitve in material ni potrebno doplačilo.

STRANSKI ALI TRANSKANINI SEKTOR

Stranski zobje, od četrtega (4.) zoba dalje.

TIREOLOGIJA

Tireologija je veda, ki se ukvarja z boleznimi žleze ščitnice kot so preveliko ali premajhno delovanje ščitnice, hashimoto tiroiditis, avtoimunsko obolenje ščitnice.

TOTALNA PROTEZA

Totalna proteza je protetični zobni nadomestek v primeru popolne izgube zob v eni ali obeh čeljustih. OZZ določa pravila kdaj je oseba upravičena do totalne proteze. OZZ krije strošek totalne proteze iz standardnega materiala. Za nadstandardni material je potrebno doplačilo (npr. garnitura zob iz keramike).

UROLOGIJA

Urologija je veda, ki se ukvarja z boleznimi sečil in moškega spolovila. V področju urologije se zdravijo pacienti, ki imajo težave s prostato, mehurjem, inkontinenco, obolenjem sečil.

UZ

Ultrazvok je neinvazivna preiskava notranjosti organov.

UZ VODENA BIOPSIJA NOTRANJIH ORGANOV IN PROSTATE

Odvzem tkiva za nadaljnje mikroskopske preiskave notranjih organov in prostate s pomočjo ultrazvoka.

VARIKOKELA

Pri varikokeli pride do zastajanja venske krvi in razširitve ven okoli testisa.

VEČJA EKCIZIJA IZRASTKOV KOŽE, BRAZGOTIN IN MEHKIH DELOV

Kirurška odstranitev izrastkov kože, brazgotin in mehkih delov.

VEP

S preiskavo “vidni evocirani potenciali (VEP) z elektroretinografijo iščemo in vrednotimo motnje vidnega sistema od mrežnice do možganske skorje.

VIDNI SEKTOR

Sprednji zobje, od prvega (1.) do tretjega (3.) zoba (oba sekalca in podočnik).

VRZEL

Prazen prostor, ki je nastal zaradi izpada zoba.

XANTALAZMA

Razmeroma pogosta kožna sprememba v okolici oči.

ZAČASNA DELNA ALI TOTALNA PROTEZA

Je snemna delna ali totalna proteza, ki se izdela in vstavi v usta neposredno po izdrtju zob za čas celjenja ekstrakcijskih ran in za lajšanje žvečne funkcije.

ZAČASNA PREVLEKA

Začasna zobna prevleka ali provizorij je namenjena zaščiti obrušenih zob in zaščiti pacientovih dlesni. Provizorij zagotavlja funkcijo in dober videz zobovja za čas, dokler ne prejmete ustrezne stalne zobne prevleke.

ZAVAROVALNI PRIMER

Zavarovalni primer je dogodek, na podlagi katerega nastane obveznost zavarovalnice iz zavarovalne pogodbe.

ZAVAROVALNINA

Zavarovalnina je znesek zdravstvenih storitev in zdravil, ki ga zavarovalnica plača ob nastopu zavarovalnega primera.

ZAVAROVALNO JAMSTVO

Zavarovalno jamstvo je zaveza zavarovalnice, da ob z zavarovalno pogodbo dogovorjenih pogojih izpolni obveznosti iz zavarovalne pogodbe.

ZAVAROVALNO LETO

Zavarovalno leto je obdobje enega leta, ki prične z dnevom in mesecem začetka zavarovanja.

ZDRAVLJENJE

Zobozdravstvene storitve, ki zajemajo postopke za zdravljenje oz. sanacijo zob.

ZDRAVSTVENA TOČKA

Zdravstvena točka je asistenčni center zavarovalnice, ki zavarovalcu in zavarovancu nudi informacije o zavarovanju in izvajalcih, lahko organizira termin pri izvajalcu, daje avtorizacijo in zagotavlja pomoč pri uveljavljanju pravic iz zavarovanja.

ZOBNA KRONA

Del zoba nad dlesnijo.

ZOBNA PROTETIKA

Zobozdravstvene storitve, ki zajemajo v laboratoriju narejene zobnoprotetične nadomestke, s katerimi se nadomesti manjkajoči del zoba ali mankajoči zobje.