Vnetje oči

Vnetje očesa je zaščitni odziv telesa proti potencialno škodljivim dejavnikom. Takrat je oko rdeče, otečeno ali boleče.

Sestavni deli očesa so veke, veznica, roženični epitel, solzni film. Njihova naloga je, da ustvarjajo mehansko oviro, ki preprečuje vstop mikroorganizmom.

Vnetje očesa pa je kljub temu pogosto in se lahko pojavi pri katerikoli starosti. Lahko je prisotno na obeh očesih ali samo na enem.

Vzroki za vnetje oči

Vzroki vnetja očesa so lahko naslednji:

 • bakterija,
 • alergija,
 • virus,
 • tujek v očesu,
 • zamašen solzni kanal,
 • poškodba,
 • bolezni, npr. prehlad, otroške nalezljive bolezni,
 • resna stanja (povišan očesni tlak, avtoimunske bolezni, tumorji ...).

Simptomi vnetja oči

Značilni simptomi in znaki se razlikujejo glede na prizadeto mesto očesa.

simptomi-vnetje-oci

Zdravljenje in preventiva

Pri vnetju oči si lahko pomagate tudi sami:

 • Pri bakterijskem ali virusnem vnetju (diagnozo potrdi zdravnik) je zelo pomembna higiena rok (redno umivanje) ter čim manj dotikanja obraza in oči.
 • V času vnetja oči ne uporabljajte očesne kozmetike, kontaktne leče je najbolje zamenjati z očali.
 • Težave z očmi lahko ublažite tudi s pomočjo kapljic – umetnih solz, ki so v pomoč pri izpiranju nečistoč. Najbolje jih je kupiti v lekarni, kjer vam lahko dodatno svetujejo.
 • Pri nastanku ječmena (okužba ene ali več žlez na robu veke ali pod njo) je v pomoč uporaba toplih obkladkov. Ječmen prepoznate po značilnem rdečem izpuščaju na veki; izbočen je kot bulica, lahko v sredini rumenkast, zapolnjen z gnojem.
 • Pri vnetju očesa zaradi alergijskega vnetja se izognite alergenu, pri alergiji na cvetni prah pa upoštevajte koledar cvetenja alergenov. Smiselna je uporaba umetnih solz brez konzervansov in hladnih obkladkov za zmanjšanje otekline veke.

Preverite tudi 10 preprostih vaj, s katerimi lahko poskrbite za boljše zdravje oči.

Zdravnik bo v primeru vztrajanja simptomov predpisal zdravila. Zdravila so lahko lokalna (kapljice, mazila) ali sistemska (tablete). Včasih je treba narediti manjši operativni poseg (odstranitev tujka, ječmena ...).

Ob težjih oblikah takoj k zdravniku

V primeru nenadne bolečine, nenadne izgube ali poslabšanja vida, otekline, ki se stopnjuje, poškodbe očesa ali občutka tujka v očesu, obiščite zdravnika. Pri ljudeh s pridruženimi boleznimi (npr. ankilozirajoči spondiloartritis) je nujna takojšnja obravnava pri specialistu.

Ko se pojavijo vprašanja o zdravju, lahko skrbi olajša tudi pogovor z zdravnikom na daljavo. Pokličete nas lahko od kjerkoli, vsak dan v letu. S prijaznimi in izkušenimi zdravniki vam pomagamo do zanesljivih odgovorov. Več o zavarovanju Zdravstveni nasvet.

O avtorju
Ada Vujasinović
dr. med., spec. druž. med.
Leta 2015 diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in si pridobila naziv doktorica medicine. Nadalje je opravila šestmesečno pripravništvo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V letu 2017 se je vpisala na Interdisciplinarni doktorski študijski program-smer Biomedicina. Leta 2017 je začela specializacijo iz družinske medicine za ljubljansko pokrajino. Po specialističnem izpitu se je leta 2021 zaposlila v Zdravstvenem zavodu Zdravje.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.