Da ti brez statusa za zdravnika ne bo treba doplačati

Verjetno si kje že slišal ali prebral, da je ob poteku študentskega statusa dobro pravočasno skleniti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če ju nimaš in nekega dne sovpade več nesrečnih okoliščin, te čakajo visoki stroški. V infografiki preveri, kdaj moraš glede na svojo situacijo pomisliti na zdravstveno zavarovanje. V nadaljevanju pa preberi primer, kako ti to koristi v praksi.

Če želiš skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, klikni tukaj.

Si ne predstavljaš, kaj zares pomeni, če ne skleneš zavarovanja?

Pravkar si uspešno opravil vse svoje študijske obveznosti. Odločil si se, da boš jesen izkoristil za nekajdnevni odklop s prijatelji, nato pa začel iskati službo.

Med uživanjem na brezskrbnih počitnicah s prijatelji obiščete koncert. Po koncertu se sprehodite ob neosvetljeni obali, ko se nenadoma nesrečno spotakneš in padeš. Začutiš bolečino v gležnju. Prijatelji te nagovarjajo k obisku urgence, a se zanj ne odločiš.

Čez dva dni se vrnete domov. Ker te gleženj še vedno boli, se odločiš za obisk svojega osebnega zdravnika. Potem pa se začnejo vrstiti računi.

Strošek pregleda pri splošnem zdravniku: dobrih 15 evrov.

Zdravnik ti pretipa otečeni gleženj in te pošlje na magnetno resonanco.

Strošek: slabih 200 evrov za MR gležnja.

Slike odneseš k osebnemu zdravniku. K sreči se tvojemu gležnju ni zgodilo nič hujšega, zato ti predpiše le strogi počitek in obkladke.

Strošek pregleda: slabih 10 evrov.

Koliko bi te šele stali težji zapleti z gležnjem, morebiti celo operacija, ki ji lahko sledi še fizioterapija …

Zakaj vsi ti računi!? Ko razmišljaš, se spomniš, da te je pred odhodom na dopust res grizel spomin na to, da bi si moral urediti neko zdravstveno zavarovanje, a si opravek kar naprej prestavljal. Zakaj bi si nakopal nekaj deset evrov dodatnih stroškov, ko pa tvoj proračun to le stežka prenese?

Ampak nekje je res pisalo nekaj o stroških, če ti poteče študentski status in imaš takrat opravka z zdravniki, zavarovanja pa še nimaš sklenjenega ...

Visoki stroški za zdravje bodo še močneje načeli tvoj žep

Posledice dejstva, da si si ob izgubi študentskega statusa pozabil urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, si po nesrečnem spletu okoliščin na žalost že občutil sam.

A vseeno pojasnimo, zakaj je tako.

Najosnovnejše in najnujnejše zdravljenje v Sloveniji krije obvezno zdravstveno zavarovanje. A v povprečju velja, da to krije okoli 70 % stroškov zdravljenja, za preostalih 30 % stroškov pa poskrbi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Nekoliko drugače je pri zobozdravstvenih storitvah, saj na primer za protetiko obvezno zdravstveno zavarovanje pokrije zgolj 10 % celotnih stroškov.

Če bi si pravočasno uredil obvezno zdravstveno zavarovanje, ki stane 23,19 evra mesečno, in dopolnilno zavarovanje, ki pri Triglav, Zdravstveni zavarovalnici stane 28,99 evra mesečno, za svojo avanturo pri zdravnikih ne bi plačal niti evra.

Skleni dopolnilno zdravstveno zavarovanje hitro in enostavno kar prek naše spletne strani. Klikni tukaj.

Pazi na časovne omejitve

Osnovno zdravstveno zavarovanje moraš ob izgubi študentskega statusa oziroma ob dopolnjeni starosti 26 let urediti najkasneje v 8 dneh na območnih enotah in izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Priporočamo, da najkasneje v mesecu dni od izgube študentskega statusa ali dopolnjenega 26. leta starosti skleneš tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Če dopolnilnega zavarovanja ne boš uredil do predpisanega roka, te namreč po zakonu čaka trimesečna čakalna doba. To pomeni, da boš premijo najprej plačeval 3 mesece, do ugodnosti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa boš upravičen šele po preteku tega obdobja. Če se ti med tem časom kaj zgodi, boš zdravstvene storitve vseeno moral plačati sam.

Da pohitiš, se ti splača tudi zato, ker te ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja čaka več kot 100 nagrad.

Ali ni dopolnilno zdravstveno zavarovanje isto kot dodatno?

Poleg obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je mogoče skleniti tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. To mnogi pogosto zmotno zamenjajo z dopolnilnim, a gre za dve različni vrsti zavarovanj. V praksi je razlika preprosta: dopolnilno zdravstveno zavarovanje te bo obvarovalo stroškov, ki jih obvezno ne krije v celoti, dodatno pa prinaša nekatere dodatne ugodnosti, kot je hiter in enostaven dostop do specialistov in specialističnih zdravljenj.