Covid-19 – koristne informacije za vsakogar

Covid-19 – koristne informacije za vsakogar.

Koronavirusi so velika družina virusov, med katerimi nekateri povzročajo okužbe pri ljudeh, drugi pa pri živalih, kot so kamele, govedo, netopirji.

Humani koronavirusi običajno povzročajo blage okužbe dihal.

Živalski koronavirusi se redko spremenijo tako, da lahko okužijo ljudi oziroma se širijo s človeka na človeka ter povzročijo hujšo bolezen, kot je bil leta 2002 SARS (ang. Severe Acute Respiratory Syndrome) in leta 2012 MERS (ang. Middle East Respiratory Syndrome). Novi virus so poimenovali SARS-Cov-2; bolezen, ki jo povzroča, pa covid-19. Gre za sistemsko bolezen, ki lahko prizadene vse organske sisteme, ene bolj, druge manj.

Kako se okužimo s covid-19?

S covid-19 se lahko okužimo kapljično. To pomeni, da se lahko okužimo z drobnimi kapljicami, ki jih okuženi izloča med govorjenjem, kašljanjem, kihanjem, med športnimi aktivnostmi.

Drugi način okužbe s covid-19 je kontakten z dotikanjem okuženih površin. Virus preživi na različnih površinah različno dolgo: na papirju do tri ure, na bakrenih površinah do štiri ure, na kartonu en dan, na lesu in tkanini do dva dni, na steklu do štiri dni, na jeklu in plastiki pa do dva dni. Do teh podatkov so prišli v laboratorijskih pogojih, v praksi je zaradi UV žarkov in drugih zunanjih vplivov čas preživetja verjetno krajši.

S covid-19 se lahko okužimo tudi aerogeno, z vdihovanjem zelo majhnih kapljic. Ta prenos je možen predvsem v zdravstvenih in zobozdravstvenih prostorih.

Kako zmanjšamo možnost okužbe s covid-19?

Da zmanjšamo možnost okužbe s covid-19, je pomembno, da se izogibamo zaprtih prostorov, držimo socialno distanco 1,5 do 2 metra, da nosimo zaščitne maske in si redno umivamo in razkužujemo roke. Enako pomembno je, da poskrbimo za svoje zdravje z zdravo prehrano, dovolj gibanja v naravi, izogibanjem pretiranemu stresu in zadostnim počitkom. Zadnje raziskave so pokazale tudi, da je za preprečevanje okužbe s covid-19 zelo pomemben vitamin D3.

Potek bolezni covid-19

Po podatkih iz literature je 20 do 40 % okuženih brez simptomov bolezni in tako nevede širijo okužbo. Pri obolelih je potek bolezni v 80 % blag do zmeren, v 15 % hud, v 5 % pa kritičen. Po približno enem tednu se lahko stanje zaradi pretiranega odziva organizma na virus tako poslabša, da je potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Inkubacija

To je obdobje od okužbe do pojava simptomov in znakov bolezni. Pri covid-19 traja 2 do 14 dni, v povprečju 4 do 6 dni. Dva dni pred začetkom simptomov je lahko oseba že kužna. Po kontaktu z okuženo osebo se priporoča odvzem brisa 5. do 6. dan, saj je pred tem večja verjetnost, da bo bris lažno negativen, kar pomeni, da je oseba je okužena, vendar bris tega ne zazna.

Kaj naredimo, če posumimo, da smo zboleli za covid-19?

V primeru suma na okužbo s covid-19 pokličemo svojega osebnega ali dežurnega zdravnika in mu poročamo o svojem zdravstvenem stanju ter ostanemo doma. Ni vsaka povišana telesna temperatura znak, da smo zboleli za covid-19. Lahko imamo vnetje sečil, angino, šen ali kako drugo infekcijsko bolezen. V prihajajočih tednih bo velik problem ločiti, ali je nekdo zbolel zaradi gripe ali covid-19. V primeru povišane telesne temperature ali bolečin lahko vzamemo paracetamol. Poskrbimo, da popijemo dovolj tekočine in počivamo. Zdravnik se bo verjetno odločil in nas napotil na odvzem brisa za covid-19.

Kateri so znaki in simptomi bolezni covid-19?

Najpogosteje se bolezen prične s povišano telesno temperaturo, kašljem, utrujenostjo, težkim dihanjem in bolečinami v mišicah. Pogosto, posebej pri ženskah, so motnje voha in okusa prvi simptom bolezni.

Kaj naredimo, če je bris na covid-19 pozitiven?

V primeru pozitivnega brisa na covid-19 je prav in odgovorno, da se izoliramo in obvestimo vse, s katerimi smo bili v stiku do dva dni pred začetkom bolezni, da smo pozitivni.

Če je potek bolezni blag, zadostuje počitek, uživanje dovolj tekočine, pri povišani telesni temperaturi paracetamol in D vitamin, 14 000 I.E. prve štiri dni, nato 2000 I.E. na dan ali 14 000 I.E. enkrat tedensko.

Koliko časa traja izolacija v primeru covid-19?

Predviden čas izolacije v primeru covid-19 je 10 dni od začetka bolezni, če je hkrati minilo 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. Če se simptomi še niso umirili in je temperatura v zadnjih 48 urah še vedno povišana, se izolacija podaljša.

Pri osebah, ki prebolevajo okužbo brez simptomov, naj traja izolacija 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa.

Aktualna navodila o izolaciji so dostopna na spletni strani NIJZ.

Dejavniki tveganja za hujši potek bolezni covid-19

Pri starejših od 70 let, bolnikih z arterijsko hipertenzijo in sladkornih bolnikih je potek bolezni covid-19 lahko hujši.

Kdaj ponovno poklicati osebnega ali dežurnega zdravnika?

V primeru, da imamo občutek oteženega dihanja, začnemo hitro dihati, ne moremo brez napora šteti od ena do pet, če se poslabša kašelj, pojavi gnojni izpljunek, če imamo pomodrele ušesne mečice, ustnice, konice prstov, če je zasičenost krvi spO2 nižja od 92 % ali če se stanje hitro slabša, pokličimo zdravnika. Ne čakajmo predolgo!

D vitamin in covid-19

Rezultati številnih študij kažejo, da vitamin D umirja pretirano vnetno dogajanje v pljučih, ublaži potek bolezni covid-19 in morda prepreči smrt. Osemdesetim odstotkom Slovencev primanjkuje vitamina D v zimskih mesecih, zato ga lahko v tem obdobju začne jemati vsakdo. Njegovo nadomeščanje je zelo varno.

Priporočila za nadomeščanje holekalciferola (vitamina D3) v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje holekalciferola pri posameznikih s covid-19

Povzeto iz: Priporočila za nadomeščanje holekalciferola
Prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med.,
Asist. Darko Siuka, dr. med.,
Prof. dr. Igor Pravst, univ. dipl. kem.

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.