Igralci futsala včasih pogrešamo odmevnost, ki jo prinaša klasični nogomet

Tako kot številni futsal igralci se je Igor Osredkar najprej preskusil v igranju klasičnega nogometa, pri katerem je bil zelo uspešen, nato pa je presedlal na futsal. Začetki kariere so bili težki, saj je bilo potrebno futsal usklajevati z redno službo in ostalimi obveznostmi, se spomni Igor. Danes je to lažje, saj šteje med profesionalne igralce in si svoj kruh služi v hrvaškem futsal klubu Makarska. V intervjuju se je Igor razgovoril o svoji športni poti ter o razvoju futsala doma in po svetu.
  5 min
1. 1. 0001

Kaj pomenijo vse te zaporedne uvrstitve Slovenije na evropska prvenstva?

To je sigurno pokazatelj, da se v Sloveniji igra dober futsal, da se dobro dela in da smo blizu najboljšim. Hkrati je to veliko priznanje vsem, od NZS do vseh, ki se ukvarjajo s futsalom in temu športu dodajajo vrednost. Prepričan sem, da futsal čaka lepa prihodnost.

Kljub šestim nastopom Slovenije na evropskih futsal prvenstvih ste igralci futsala v senci igralcev klasičnega nogometa. Ali kdaj pogrešate odmevnost, ki jo prinaša klasičen nogomet?

Sigurno pogrešamo to odmevnost, večji poudarek medijev in priljubljenost, ki bi je morali biti deležni, glede na vse uspehe, ki jih ustvarjamo. Redno se uvrščamo na velika tekmovanja in mislim, da bi moral biti v medijih večji poudarek na futsalu.

Na internetu imajo številni futsal posnetki tudi več kot 30 milijonov ogledov. Če dodamo še spomine na polne Stožice na Euru 2018, lahko sklepamo, da zanimanje za futsal narašča. Kako to opažate vi?

Zanimanje za futsal je bilo vedno prisotno, tudi na internetnih straneh. Želel bi si, da bi bilo več televizijskih prenosov domačih tekem ter reprezentance, kajti fantje s svojimi uspehi dokazujejo, da si to zaslužijo. Menim, da je tudi primer iz EP 2018, ko smo trikrat napolnili največjo slovensko dvorano, Areno Stožice, dober pokazatelj, da je futsal zelo priljubljen šport.

Kako ste se vi znašli na futsal igrišču? Ste začeli s treniranjem velikega nogometa?

Sam sem začel trenirati veliki nogomet pri 6 letih ter sem nato nekje do mladinskih selekcij usklajeval treninge futsala in velikega nogometa. Veliki nogomet sem igral tudi v mladinski in kadetski 1. ligi, nato v 3. članski ligi, pri 17 letih pa sem se zaljubil v futsal in tu vztrajam še danes. Marsikdo me je vprašal, zakaj nisem ostal pri velikem nogometu, kjer bi lahko ustvaril večji uspeh, a mi ni žal za prehojeno pot in sem zadovoljen, da sem se tako odločil.

Ste igralci futsala boljši v tehniki preigravanja od igralcev klasičnega nogometa?

Ne morem se strinjati, da smo boljši v preigravanju ali da smo boljše pripravljeni. Tako v futsalu kot v velikem nogometu so različne tipe igralcev. Nekdo je boljši v preigravanju, nekomu bolj ležijo obrambne naloge, nekdo je nekoliko hitrejši. Pomembno je, da se je igralec med igro sposoben hitro odločati in poiskati rešitev. Nima pa smisla primerjati sposobnosti igralcev obeh športov, saj se mi zdi ta primerjava odveč.

Bi lahko rekli, da je igranje futsala koristno tudi kot dodatek k treningu velikega nogometa?

Zagotovo. Futsal zna biti koristen za igralce velikega nogometa kot tudi obratno. Strokovnjaki poudarjajo, da bi morali igralci velikega nogometa začeti s treningi futsala, kjer je potrebno hitro sprejemati odločitve in hitro reagirati med igro. Veliko strokovnjakov priporoča, da igralci v mlajših letih začnejo s futsalom, nato pa nekateri presedlajo tudi na veliki nogomet.

Futsal igrišča po Sloveniji so pogosto polna mladih in starih igralcev. Skoraj vsaka slovenska vas ima svojo futsal ekipo. Kako komentirate priljubljenost futsala med rekreativnimi športniki?

To je pokazatelj, da je futsal zelo priljubljen. Predvsem v manjših krajih, pa tudi v večjih in v mestih se veliko igra futsal, sploh v poletnih mesecih. Občutek imam, da število igralcev skozi leta raste, problem pa nastane, ko se morajo odločiti in izbrati med velikim nogometom in futsalom.

Poškodbe so sestavni del vsakega športa. Katere so najpogostejše pri futsalu?

V vseh športih se dogajajo poškodbe in tako je tudi pri futsalu. Pogoste so poškodbe kolen, gležnjev, različnih mišic, težko pa rečem, katera poškodba je najpogostejša.

Danes ste profesionalen igralec futsala. Kako ste prišli do sem? Kako težko je bilo v začetku kariere futsal treninge usklajevati s službo?

Težko je, ko moraš usklajevati službo, družino ter futsal. Ko sem bil še v amaterskih vodah, se je moj dan pričel z 8 do 10 ur dolgim delavnikom v službi, ki mu je sledil trening. Včasih se je zgodilo, da sem iz službe odšel direktno na trening. To vodi do utrujenosti, slabše koncentracije, preprosto nisi z glavo pri stvari v določenih trenutkih. Ko sem postal profesionalni igralec futsala, sem se futsalu posvetil maksimalno. Največja prednost profesionalizma je to, da se telo med treningi regenerira. Ko je telo spočito, je tudi bolj učinkovito med samimi tekmami in treningi.

Kako so na futsal in na vas vplivali ukrepi za omejitev širjenja covida-19?

Ta trenutek se vse odvija nemoteno. Lansko sezono smo imeli dva meseca in pol premora. Bilo je težko, saj so bile dvorane zaprte in smo morali igralci v tem času trenirati individualno. Sezona se je sicer zavlekla, razen tega pa ni bilo večjih težav. Največje pomankanje v tem obdobju pa vidim v tem, da se športi igrajo pred praznimi tribunami. Pred navijači je lažje igrati, saj njihova spodbuda igralce dodatno motivira. Sam sem navajen igrati pred polnimi tribunami, saj velja futsal za najbolj priljubljen šport v kraju, v katerem igram. Komaj čakam, da se to obdobje konča in da se navijači ponovno vrnejo na tribune, saj so polne tribune in bučno navijanje dodaten draž tega športa.

Katere so po vašem mnenju najmočnejše futsal lige?

Po mojem mnenju je najmočnejša liga španska prva liga, močne pa so tudi italijanska, portugalska in ruska liga, po kakovosti pa hitro napreduje tudi kazahstanska liga. Dejstvo je, da se futsal razvija in mislim, da ne obstaja več države, v kateri se ne bi igralo futsala in posledično obstaja že ogromno reprezentanc futsala. Velik uspeh je, da se država uvrsti na EP in menim, da smo lahko na to zelo ponosni.

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.