Kako fit ste – preverite sami

Da se ob vsakdanjih gibalnih dejavnostih ne utrudite prehitro, je bistveno, da ste telesno vzdržljivi oziroma v dobri kondiciji. Dobra telesna pripravljenost vam zagotavlja tudi zadostno energijo za uživanje v prostočasnih dejavnostih ter za premagovanje telesnih in duševnih obremenitev ob nepričakovanih dogodkih. Preverite, kako lahko samoocenite svojo kondicijo.
  4 min
8. 9. 2022
Povezana področja

Telesna pripravljenost zajema gibalne sposobnosti telesa in telesno sestavo. Z ustrezno telesno pripravljenostjo si zmanjšujete tveganje za razvoj kroničnih bolezni ter si omogočite višjo kakovost življenja in dobro gibalno učinkovitost.

Posamezniki, ki so bolj fit, se bolj verjetno ukvarjajo z redno telesno dejavnostjo, kar dolgoročno vpliva tudi na njihovo zdravje in dobro počutje.

Več se gibate, bolj fit ste. Ko po nekaj časa to opazite, se vse lažje odločite za vsakodnevno gibanje. Včasih je težje začeti, ko pa zberete voljo in začnete, ste na koncu vedno zadovoljni.

Se sprašujete, kako začeti in ohraniti motivacijo? Preberite v članku.

Kdo je fit?

Ocena telesne pripravljenosti posameznika je sestavljena iz ocene:

  • telesne sestave;
  • srčno-dihalne vzdržljivosti;
  • mišične zmogljivosti;
  • gibalne inteligentnosti (gibljivost, ravnotežje, agilnost, koordinacija, moč, hitrost, reakcijski čas).

Prvi korak je torej, da ugotovite, kakšno je vaše trenutno stanje. Kako vzdržljivi ste – lahko brez večjih težav prehodite nekaj km? Kako gibljivi ste – sežete s prsti do tal? Kako pa kaj ravnotežje – zmorete stati na eni nogi brez izgube ravnotežja?

Odgovori vam ponudijo informacijo, kaj izboljšati, da boste naredili korak k boljšemu zdravju in počutju. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih vaj, s katerimi boste ugotovili svojo stopnjo telesne pripravljenosti.

S testom ugotovite, kako fit ste

Enostaven test za ugotavljanje telesne pripravljenosti lahko naredite že sami doma. Nekaj testov si lahko ogledate v preglednici. Z njihovo pomočjo lahko ugotovite začetno stanje, nato pa z njimi spremljate napredek pri isti dejavnosti.

UČINEK TESTA KAKO IZVESTI TEST?

Obseg trebuha

Pokaže telesno sestavo, predvsem visceralno maščobo, ki obdaja vaše notranje organe in bistveno vpliva na razvoj bolezni.

TEST: Zjutraj na tešče si s šiviljskim metrom izmerite obseg trebuha v višini popka. Ko obseg trebuha delite s svojo telesno višino v centimetrih, naj ta ne bi presegal količnika 0,5.

Hoja na 2.000 m/tek na 600 m

Oceni vašo srčno-dihalno vzdržljivost.

TEST: Hitreje premagate določeno razdaljo, boljša je vaša aerobna vzdržljivost. Nekajkrat na isti razdalji merite čas in srčni utrip takoj po koncu dejavnosti. Če je ta ob podobnem rezultatu vedno nižji, se vaša vzdržljivost izboljšuje.

Vesa v zgibi

Meri vzdržljivost mišic rok in ramenskega obroča, ki skrbijo za pravilno telesno držo.

TEST: S podprijemom (dlanmi, obrnjenimi proti sebi) se primite za drog, dvignite v položaj, kjer je brada nad drogom, nato pa poskušajte ta položaj čim dlje ohranjati.

Dotik rok za hrbtom

Pokaže gibljivost mišic ramenskega obroča.

TEST: Stoje dvignite eno roko, jo pokrčite v komolcu in z njo prek zgornjega dela hrbta sezite proti lopaticam. Z drugo roko sezite proti lopaticam prek spodnjega dela hrbta. Se lahko s prsti obeh rok dotaknete, morda prekrijete s prsti? Je vaš rezultat enak na obeh straneh?

Ravnotežje na eni nogi miže

Ravnotežje je pomembno za zmanjšanje tveganja za poškodbe in možnosti padcev pri starejših.

TEST: Ob steni se postavite na eno nogo, drugo nogo dvignite od tal, roke pa uprite v bok. Zaprite oči in poskušajte položaj ohranjati 30 sekund tako, da čim manjkrat izgubite ravnotežje.

* Vse vaje, ki jih opisujemo, izvajate na lastno odgovornost.

Telesno pripravljenost lahko celostno oceni kineziolog, ki vam ga lahko predpiše fiziater kot dodatek k fizioterapiji. Za hiter dostop do strokovnjaka izberite zavarovanje Specialisti+.

O avtorju
Nina Istenič
mag. kin.
Nina Istenič je že od nekdaj vpletena v šport in njeno zanimanje za področje kondicijske priprave jo je popeljalo na Fakulteto za šport, smer Kineziologija. Tekom študija in praktičnega dela je pričela odkrivati vse več pozitivnih učinkov “vadbenega zdravila” – ne le za športnike, temveč tudi za splošno populacijo, ki si želi izboljšati zdravje in počutje ali izboljšati svojo zmogljivost po končani rehabilitaciji poškodb ali kroničnih bolezni. Tako je študij nadaljevala na magistrskem programu Kinezioterapija, kjer je magistrirala s področja diagnostike telesne zmogljivosti. Svoje znanje je dopolnjevala s praktičnim delom na področju preventivne vadbe športnikov, vadbe po rehabilitaciji poškodb ter vadbe splošne populacije. V sklopu študija je praktične izkušnje nabirala tudi v IOC-raziskovalnem centru ACHSS na VU University Medical Center v Amsterdamu, kjer se sodelovala pri projektu spremljanja poškodb in preventivne vadbe. Z delom je nadaljevala kot osebna trenerka v fitnesu na Nizozemskem in vodja športnih aktivnosti na poletnem kampu za otroke iz socialno ogroženih družin v New Yorku. Trenutno je zaposlena kot kineziologinja v ambulanti družinske medicine Arcus Medici v Žireh. Tu se posveča predvsem diagnostiki telesne zmogljivosti, obravnavi pacientov z različnimi mišično-skeletnimi težavami, svetovanju na področju telesnega fitnesa ter vodenju vadb za manj telesno zmogljivo populacijo. Meni, da je redna telesna vadba ena izmed osnov zdravja in dobrega počutja ter vstopnica za življenje, v katerem se lahko z užitkom ukvarjamo z vsakodnevnimi dejavnostmi, ki nas veselijo, ter bolj učinkovito premagujemo včasih tudi napornejše izzive.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.