Nosečnost v času epidemije covid-19

Nosečnost je poseben čas v življenju vsake ženske, ki že samo prinese veliko vprašanj in izzivov. V času epidemije pa se seveda pri marsikateri nosečnici pojavljajo dodatna vprašanja, strahovi in dileme, zato smo se za nekaj smernic obrnili na izr. prof. dr. Natašo Tul Mandić, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva.

Nosečnice sodijo med ranljivo skupino

Novi koronavirus bo ostal z nami, zato moramo skrbeti za higieno rok in se zavedati, da je najboljša preventiva skrb, da ne okužimo druge, ko kažemo blage simptome prehlada.

Večino nosečnic predstavljajo mlade, zdrave ženske. Po dosedanjih podatkih novi koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19, najbolj ogroža starejše ljudi, zlasti tiste s kroničnimi boleznimi. Moški zbolevajo pogosteje.

Kljub temu nosečnice uvrščamo med ranljive skupine, saj še nimamo dovolj podatkov, ki bi zagotavljali, da covid-19 ne ogroža nosečnic. Dosedanja opažanja in raziskave pa večinoma potrjujejo nizko tveganje za zaplete pri nosečnicah.

V času epidemije je zelo pomembno zagotoviti, da se nosečnice ne okužijo s koronavirusom oziroma da se ta možnost čim bolj zmanjša. Zato morajo nosečnice dosledno upoštevati splošna navodila za zmanjševanje tveganja za okužbe – izogibanje pogostim in zlasti bližnjim stikom z ljudmi, redno umivanje rok z milom in po potrebi razkuževanje, nošenje zaščitne maske, upoštevanje vseh veljavnih pravil karantene. Nosečnice imajo možnost hoditi v trgovine v času, ko je tam manj ljudi.

Zanositev v času epidemije

Trenutno ni podatkov, ki bi kazali, da je zanositev v času epidemije odsvetovana. Veljajo enaka priporočila kot sicer – zdrav življenjski slog, jemanje vitaminov, izogibanje okužbam. Tudi pri ženskah, ki zanosijo in zbolijo, ni bilo opaženih več zapletov v zgodnji nosečnosti (npr. spontanih splavov) ali razvojnih nepravilnosti pri plodovih, a podatkov je še malo.

Ko ženska zanosi, svetujemo, da o tem obvesti svojega ginekologa po telefonu ali elektronski pošti. Pri zdravih ženskah, ki zanosijo brez težav, je prvi pregled predviden med 11. in 14. tednom nosečnosti, pri tistih s težavami pa seveda prej.

V času epidemije se ne opravljajo pregledi za ugotavljanje vzrokov za neplodnost ali postopki zanositve z biomedicinsko pomočjo. Se bodo pa ti pregledi in postopki ponovno uvedli med prvimi ukrepi po umiritvi epidemije.

Za varno nosečnost v času epidemije je poskrbljeno

Verjetnost, da nosečnica zboli po stiku s koronavirusom, je verjetno enaka kot pri ostalih ljudeh. Nosečnicam svetujemo poostrene ukrepe za preprečitev okužbe.

Za čas epidemije je pri zdravih nosečnicah predvidenih nekaj manj pregledov v rednih ginekoloških ambulantah, omogočen pa je kontakt po telefonu ali elektronski pošti. Nosečnice opravijo vse ključne preglede in laboratorijske preiskave kot pred epidemijo.

Zdravim nosečnicam trikrat pregledamo kri, jih testiramo na okužbo s sifilisom, hepatitisom B in toksoplazmozo, svetujemo test za nosečniško sladkorno bolezen, po možnosti cepljenje proti oslovskemu kašlju. Redno merimo krvni tlak in kontroliramo seč. Pri RhD negativnih nosečnicah opravimo dodatna testiranja in jih po potrebi zaščitimo proti RhD senzibilizaciji.

Pri zdravih nosečnicah so predvideni trije ultrazvočni pregledi:

  • med 11. in 14. tednom (svetujemo zgodnjo morfologijo in oceno tveganja za Downov sindrom pri ginekologih z licenco za merjenje nuhalne svetilne, za večino nosečnic je ta pregled samoplačniški; nosečnice, ki so ob terminu poroda stare 35 in 36 let, pa za ta pregled dobijo napotnico),
  • med 20. in 24. tednom ter
  • v 37. tednu nosečnosti, slednja dva pregleda opravijo izbrani ali nadomestni ginekologi.

Če se opazijo odstopanja v meritvah ali nepravilnost v razvoju, se nosečnice napoti na dodatne preglede v porodnišnico.

Nosečnice, ki imajo kronične bolezni, so imele težave pred zanositvijo, zaplete v predhodnih nosečnostih ali se pri njih razvijejo zapleti v nosečnosti, naročimo na preglede prej (že med 6. in 10. tednom) in bolj pogosto, lahko jih pošljemo na dodatne preiskave ali na preglede tudi k drugim specialistom, enako kot pred epidemijo.

Če se pojavijo akutne ginekološke težave v času, ko so ambulante zaprte, se nosečnice lahko oglasijo v urgentnih ginekoloških ambulantah.

Nosečnice z okužbo covid-19 naj takoj pokličejo zdravnika

Nosečnice, ki zbolijo z znaki okužbe s koronavirusom (povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine, težko dihanje), naj takoj pokličejo osebnega zdravnika ali v zdravstveni dom in najprej opravijo pregled za izključitev oz. potrditev okužbe z virusom covid-19. Nujni pregledi zaradi nosečniških ali porodniških težav pa potekajo v ginekoloških ambulantah in na ginekoloških urgencah.

Po do sedaj zbranih podatkih poteka nosečnost tudi pri okuženih ženskah večinoma brez zapletov, pri nekaterih pa se seveda lahko pojavijo dodatni zapleti, zato se okužene nosečnice naroči na več pregledov.

Bolniški stalež

Bolniški stalež pripada vsem nosečnicam, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave, ter nosečnicam, ki jim delodajalec ne more zagotoviti varnosti pred okužbo na delovnem mestu.

Šola za starše

Šole za starše so zaprte, ponekod (npr. v Porodnišnici Postojna) potekajo na daljavo prek aplikacije Zoom.

Leta 2019 smo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav pripravili povzetke predavanj šole za starše. Prenesite svoj e-izvod ali naročite tiskani izvod knjižice Mami! Oči!

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.