Poslušajte svoje telo: kaj sporočajo bolečine v trebuhu?

Kaj storite, ko začutite bolečine v trebuhu? Prepoznate »krivca« v svojih prehranjevalnih in drugih navadah ali gre za neznano bolečino, ki vzbuja dvome in strah? Prisluhnite si. Tako boste lažje ugotovili, kako resno je stanje, in po potrebi hitreje poiskali specialistično pomoč.
  4 min
23. 11. 2022

Bolečine v trebuhu lahko nakazujejo najrazličnejša stanja. Z njimi se vsaj enkrat v življenju srečamo vsi. Na srečo le bolečina še ne pomeni nujno, da je nekaj hudo narobe. Morda je le posledica viroze ali zaužite težke hrane in alkohola. Bolečine lahko nakazujejo tudi, da se premalo gibljete in zanemarjate zdravo življenje, včasih pa bolečina nakazuje tudi kaj drugega.

Znake bolečin v trebuhu vzemite resno

Ko ugotovite, da so se bolečine pojavile prehodno in z jasnim vzrokom, si lahko z drobnimi spremembami življenjskega sloga v veliki meri pomagate sami. Tak primer je refluksna bolezen oziroma GERB z najbolj značilnim simptomom – zgago. Malo lažja hrana in več popite vode, gibanja in počitka, pa je hitro lahko bolje.

Ste v zadnjem času kaj počeli drugače? Odgovor na to vprašanje vas lahko pripelje do vzroka bolečin in do rešitve.

Ko bolečina v zgornjem ali spodnjem delu trebuha vztraja dlje in možnega vzroka zanjo ne najdete ali pa je bolečina nenavadno močna, pozorno prisluhnite telesu. Ne preslišite njegovih sporočil v upanju, da bo bolečina izzvenela.

»Če odlašate z obiskom zdravnika, lahko bolezen napreduje, zdravljenje pa traja dlje.« To poudarjajo strokovnjaki tudi v odgovorih na najpogostejša vprašanja o bolečinah v želodcu, ki so jih prejeli na digitalnem posvetu Bolečine v želodcu – vzroki in rešitve.

Toplo odsvetujemo, da se po diagnozo za težave odpravite na splet. Informacije, ki jih boste našli med forumskimi zapisi, vas bodo najverjetneje pretirano prestrašile ali pa vas bodo spletni nasveti neupravičeno pomirili. Čakanje na izboljšanje ni vedno prava rešitev, pogosto je prava pot posvet pri strokovnjaku.

Če vseeno izberete splet, poiščite strokovne vire informacij in se ne zanašajte na to, da zapisano velja tudi za vaš primer.

Kdaj k zdravniku, ko začutite bolečine v trebuhu

Odgovor na vprašanje, kdaj k zdravniku, ni preprost. Vsekakor bolečine obravnavajte resno in čim prej poiščite pomoč, zlasti če se bolečina:

  • pojavi nenadno,
  • stopnjuje in je močna,
  • kaže drugače kot običajno in
  • jo spremljajo tudi drugi znaki (povišana temperatura, slabost ali bruhanje, povišan utrip, nizek arterijski tlak ...).

V številnih primerih je treba k zdravniku takoj oziroma čim prej. Posebno to velja za otroke, starejše in kronično bolne ter nosečnice.

Kdaj k zdravniku

Bolečina v spodnjem delu trebuha lahko nastane zaradi sprememb v prebavnem traktu, sečilih, spolovilih, rodilih, žilah, živcih in mišično-kostnem sistemu. Bolečina v zgornjem delu trebuha je lahko posledica bolezenskega dogajanja v želodcu, dvanajsterniku, jetrih ali trebušni slinavki.

Poglejmo primera. Akutno vnetje slepiča se lahko začne z bolečinami v žlički, nato pa se bolečina ob slabosti, bruhanju in povišani temperaturi začne izražati v spodnjem desnem delu trebuha. Na vnetje mehurja, razširjeno do ledvic, poleg bolečine v ledvenem predelu kažejo tudi pekoče uriniranje in povišana temperatura. V obeh primerih morate čim hitreje k zdravniku.

Specialisti

Manj očitna bolezenska stanja, na katera opozarjajo bolečine v trebuhu

Zelo pogosto bolečine v trebuhu najprej niso tako nenadne, močne ali moteče, da bi pomislili na odhod k zdravniku.

Številne ženske izkušajo vnetja, povezana z rodili; pri tem imajo bolečine v mali medenici. Vsako deseto žensko v plodnem obdobju, najpogosteje med 30. in 45. letom, pa prizadenejo kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, ki so posledica endometrioze.

Pri otrocih bodite pozorni na zaprtost, za katero so vzroki pogosto tudi psihološki. Zaprtost lahko pesti tudi nosečnice. Hormoni v nosečnosti povzročijo številne težave, tudi bolečine v želodcu in zgago.

Ponavljajoča se trebušna bolečina in krči, daljša obdobja drisk, boleče odvajanje blata, kri in druge primesi v blatu – vse to ob drugih znakih lahko kaže tudi na kronično vnetno črevesno bolezen. Vzroki za dve obliki te bolezni, ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, še niso natančno znani, a znanstveniki poudarjajo, da je močan dejavnik dolgotrajen stres.

Stres in drugi psihološki dejavniki so lahko pomemben povzročitelj bolečin v trebuhu in bolezni prebavil. Zato prisluhnite tudi svojemu občutku, da potrebujete počitek in čas zase, so poudarili strokovnjaki v digitalnem posvetu Bolečine v želodcu – vzroki in rešitve.

Številne, tudi hude bolezni, se ne kažejo nujno kot nevzdržne bolečine in jih ne spremljajo izraziti simptomi. Zato naj bo pri odločitvi, kdaj in ali sploh obiskati zdravnika oziroma specialista, vedno edino merilo vaše počutje.

Včasih telo že prek občutkov in skrbi, ki vam jih povzroča bolečina, čeprav ni huda, kriči po pozornosti. Naj vas pri odločitvi za ukrepanje ne ovirajo misli o tem, ali boste prišli hitro na vrsto in ali boste morali hiter pregled plačati iz lastnega žepa.

Hitrost odziva in obravnave je ključna za uspešno zdravljenje. Preverite, kako do hitre diagnoze in obravnave pri specialistih ter do ustreznega zdravljenja – celo brez napotnice vašega osebnega zdravnika.

Ko vam telo sporoči, da ni vse, kot bi moralo biti, pomislite, zakaj je tako. S tem boste storili prvi korak k izboljšanju. Manj kot boste telo pustili čakati, manj bo opozarjalo nase. Zato ljubeče zaupajte svojemu telesu in ga poslušajte ter mu priskrbite pomoč čim bolj hitro.

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.