Endometrioza

Endometrioza je bolezen, pri kateri zunaj maternice raste tkivo, podobno maternični sluznici. Posledice krvavenja in posledičnega vnetja v majhnih vozličih so boleče menstruacije, boleči spolni odnosi, lahko tudi neplodnost. Endometrioza se pojavi pri približno desetini vseh žensk v plodnem obdobju, ugotovimo pa jo pri 20 do 40 odstotkih neplodnih žensk.

Teorij, zakaj se endometrioza pojavi, je več. Natančnega razloga namreč ne poznamo. V pozni obliki se pojavlja med 30. in 45. letom starosti.

Glede na zadnje podatke bi lahko zametki bolezni nastali že zelo zgodaj v življenju zaradi spremenjenega mikrobioma črevesja. V endometriotičnih žariščih so dokazali dedni material bakterije E. coli, ki je tipična bakterija notranjosti črevesja in ne notranjosti trebuha. Izloča strup, ki sproži vnetje. Bolezensko spremenjen mikrobiom hkrati spreminja tudi metabolizem estrogena. Količina prosto krožečega estrogena v telesu se poveča, to pa lahko vpliva na ugodne pogoje razrasti endometrioze.

Znaki endometrioze

Težave, ki se pojavljajo pri bolezni, so:

V primeru, ko so endometriotični vozliči globoki ali razširjeni po drugih organskih sistemih, se pojavljajo tudi:

 • krvavitve iz črevesa (proktoragija) in popka,
 • krvav urin (hematurija) ob menstruaciji,
 • črevesni krči (tenezmi),
 • močne bolečine pri odvajanju blata.

Katere tri vrste endometrioze poznamo?

 1. Peritonealna ali povrhnja oblika endometrioze je oblika, pri kateri so drobna endometriotična žarišča le na potrebušnici. Z ginekološkim pregledom ali ultrazvočno preiskavo rodil je ne moremo ugotoviti, lahko pa jo z laparoskopijo.
 2. Ovarijska endometrioza ima endometriome v jajčnikih. Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino. To je stara kri, nova pa se nabira vsak mesec. Na videz je podobna čokoladi. To obliko ugotovimo z ginekološkim pregledom, potrdimo pa z ultrazvočno preiskavo rodil.
 3. Globoka infiltrativna endometrioza se kaže z značilnimi čvrstimi brazgotinastimi vozliči endometrioze v vezeh maternice, črevesju, mehurju, sečevodih in nožnici. Vrašča se v globino več kot 5 mm pod potrebušnico in je zelo pogosto povezana s hudo kronično bolečino.

Kaj je in kaj ni endometrioza?

Nekatere bolezni lahko zamenjamo za endometriozo oziroma se simptomi lahko prekrivajo. Izključiti moramo običajne težave ob ovulaciji in menstruaciji, vnetje sečil, slepiča, težave kroničnih avtoimunskih črevesnih obolenj ali vnetje stene debelega črevesja.

 • Če gre za vnetje mehurja, so znaki: pogosto pekoče uriniranje, bolečina nad sečnim mehurjem, ki se stopnjuje, povišana telesna temperatura, mrzlica in bolečina v ledvenem predelu.
 • Bolečina v mali medenici pri ženskah se pogosto pojavlja ob menstruaciji ali ovulaciji in obisk pri zdravniku zaradi take bolečine običajno ni potreben.
 • Akutno vnetje slepiča poteka podobno kot akutno vnetje mehurja. Bolečina se stopnjuje, lahko so prisotni znaki vnetja, kar potrdimo s krvno sliko. Pravočasna obravnava je nujna.
 • Drugače je s črevesno divertikulozo ali izbočenjem črevesne stene v obliki mešičkov. Mešički največkrat nastanejo v končnem delu debelega črevesja, kjer se najpogosteje pojavlja tudi globoka pelvična endometrioza.
 • Vzrok za bolečino v mali medenici so lahko tudi na novo nastale avtoimunske bolezni s kroničnim potekom, npr. Chronova bolezen in ulcerozni kolitis ter sindrom razdražljivega črevesja. Časovno nastanek teh stanj in endometrioze sovpada.

Postavitev diagnoze

Ginekolog posumi na endometriozo na osnovi težav. Z vaginalnim pregledom lahko zatipa povečane jajčnike zaradi endometriomov in boleče vozliče, pri ginekološkem pregledu so včasih vidne tudi modrikaste spremembe, ki prosevajo v nožnico.

Medtem ko vaginalni ultrazvok pokaže prisotnost endometriomov, se peritonealna endometrioza z njim ne vidi. Kadar obstaja sum, da globoka infiltrativna endometrioza poleg rodil prizadene tudi črevo, mehur in sečevode, z dodatnimi diagnostičnimi postopki potrdimo ali izključimo prizadetost teh organov.

Marsikdaj dokončno diagnozo endometrioze postavimo z laparoskopijo, ki je obenem tudi terapija.

Če endometriom poči v jajčniku, nastane zelo močna bolečina na eni strani trebuha. Ker lahko ta vodi v akutno vnetje potrebušnice, je nujen operativni poseg. Pri tovrstnih bolečinah sicer vselej pomislimo tudi na raztrganje jajčnika, a je ta zaplet vendarle bistveno redkejši in ga ne spremljajo bolečine ob spolnih odnosih in mesečnem perilu kot pri endometriozi. Pri izostanku menstruacije, bolečini v spodnjem delu trebuha in rahli krvavitvi iz nožnice gre lahko tudi za zunajmaternično nosečnost in je potreben takojšen obisk zdravnika.

Zdravniki smo tako nemalokrat v dvomu, ko k nam pride bolnica z bolečinami v spodnjem delu trebuha. Za postavitev diagnoze moramo opraviti anamnezo in ginekološki pregled, ultrazvočno preiskavo ter laboratorijske preiskave krvi in urina.

Zdravljenje

Glede na obliko endometrioze se ginekologi odločimo za kirurško ali hormonsko zdravljenje ali za kombinacijo obojega. Kronične bolečine lajšamo s posebnimi kombinacijami protibolečinskih nesteroidnih antirevmatičnih zdravil. Dodatno priporočamo tudi kakovostna prehranska dopolnila, ki urejajo metabolizem estrogena in skrbijo za zdrav mikrobiom črevesja.

Neplodnost lahko povzroči tudi povrhnja, mila oblika endometrioze. Prisotne so namreč obilne zarastline med črevesnimi vijugami, maternico, jajčniki in jajcevodi, ki zato niso prehodni.

Bolezen običajno zdravimo kirurško. Odstranimo vnetne vozliče, odluščimo endometriom z jajčnika in izrežemo globoke vnetne vozliče. Če endometriom poči, z operacijo odstranimo ostanke, izperemo trebušno votlino in predpišemo večtirno antibiotično zdravljenje. Pri operacijah poskušamo odstraniti vse obolele dele oziroma ostanke endometrioma. Endometrioza se žal ponavlja.

Pregled pri ginekologu priporočamo, če:

 • se bolečina pojavi na novo in po več tednih ali mesecih ne mine,
 • postane menstruacija boleča, se spremeni ciklus, bodisi podaljša ali skrajša,
 • so spolni odnosi boleči, pred pojavom bolečin pa je bila intimnost nemotena,
 • občutite napenjanje, slabosti, bolečine pri odvajanju blata,
 • po 12 mesecih rednih spolnih odnosov ne zanosite.

Ne odlašajte, če vas pestijo nepojasnjene bolečine in drugi simptomi. Dlje ko čakate, več škode lahko povzroči endometrioza. Posvetujte se, sprašujte in pravočasno poiščite pomoč.

Ko se pojavijo vprašanja o zdravju, lahko skrbi olajša tudi pogovor z ginekologom na daljavo. S prijaznimi in izkušenimi zdravniki vam pomagamo do zanesljivih odgovorov vse dni v letu. Več o zavarovanju Zdravstveni nasvet.

O avtorju
Darija Mateja Strah
dr. medicine, specialistka ginekologije in porodništva
Diplomirala je na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravila na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na King’s College Hospital School v Londonu. Sodelovala je pri ustanavljanju projekta za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda v prvem trimesečju nosečnosti. Leta 2006 je s soavtoricama objavila prvo slovensko raziskavo Napovedovanje tveganja za trisomijo 21 s presejalnim testom nuhalne svetline pri 3526 naključno izbranih nosečnicah v Sloveniji. Kot specialistka ginekologije in porodništva je leta 2009 ustanovila Diagnostični center Strah. Leta 2014 objavila članek Neinvazivno predporodno presejanje za anevploidije na osnovi proste plodove DNA – pregled razvoja in priporočila za klinično prakso, leto kasneje pa še prvo slovensko raziskavo z naslovom Non-invasive prenatal DNA testing for Down syndrome and other chromosomal abnormalities: clinical experience in Slovenia. Leta 2017 je opravila licenco za ultrazvočne preglede dojk. V zadnjih letih je pridobila dodatno znanje iz integrativne medicine in ginekološke endokrinologije s področja zdravljenja sindroma policističnih ovarijev. V vseh letih je aktivna z objavljanjem raziskav in pri implementaciji novih kliničnih poti v Sloveniji in po svetu. Za svoje delo na področju kliničnega, raziskovalnega in mentorskega dela je leta 2015 pridobila naslov primarij. Poleg strokovnega dela, ki je neposredno povezano z zdravjem ženske v vseh obdobjih, je tudi sama mama. Svoj prosti čas namenja družini, nenehnemu strokovnemu izobraževanju in športu.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.