Težave s prebavo in želodcem v nosečnosti

Veliko nosečnic ima težave z želodcem in prebavo. Vzrok so hormonske spremembe. Čeprav so prehodnega značaja, je težave smiselno lajšati, da ne pride do zapletov.

V nosečnosti, pravi izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, se spremeni celotno telo. Po hitrem postopku se preobrazi v nosilca ene najpomembnejših in najlepših funkcij – donositi novo življenje. Ta osupljivi proces spremljajo tudi nekatere težave.

Težave z želodcem in prebavo sprva poganjajo zlasti hormonske spremembe. V prvem trimesečju močno narasteta hormona beta HCG in progesteron. Prvi draži želodčno sluznico, drugi pa umirja gladke mišice prebavil, katerih aktivnost je ključna za učinkovito peristaltiko prebavil, ki zagotavlja pomik hrane skozi črevesje.

V želodcu se zaradi upočasnjene peristaltike hrana zadržuje dlje, izloča se tudi več kislin. Posledica so slabost, zgaga in celo bruhanje. Dodatno lahko stanje slabšajo spremenjeni okus in bistveno občutljivejši voh.

Nosečniška slabost je pogostejša pri ženskah, ki nosijo dvojčke, in pri mladih prvorodnicah.

Zaprtje in zapeka se tako lahko pojavita že zelo zgodaj, za razliko od slabosti pa lahko vztrajata vso nosečnost. V zadnjem trimesečju namreč povečana maternica ovira bližnje organe ter s tem ovira praznjenje želodca in črevesja, lahko pa tudi mehurja.

Zmanjševanje slabosti in zgage

»Slabost in zgago lahko do določene mere uravnavamo z zdravili proti kislini,« pojasnjuje dr. Nataša Tul Mandić. »Treba je paziti le, da si priskrbite zdravila, ki ne vsebujejo aluminija.«

Zlasti je pomembno, da v prvem trimesečju uživate dovolj tekočine ter da s praški in pripravki nadomeščate zaradi bruhanja izgubljene elektrolite.

Skrb, da zaradi slabosti in morebitnega bruhanja ter posledičnega zmanjšanega apetita plod ne bi bil dovolj oskrbljen s hranili, je odveč. »Normalno prehranjena ženska ima v svojem telesu popolnoma dovolj zalog vitaminov in mineralov za prve mesece nosečnosti,« pravi dr. Tul Mandić.

Težave z želodcem so močno povezane tudi s psihičnim stanjem in zaužito hrano. Oglejte si spletni dogodek, na katerem smo s strokovnjaki govorili o težavah z želodcem.

Telo poskrbi za plod, zato ni problematično, če v tem obdobju nosečnice uživate manj hrane ali pa ta ni popolnoma po merilih zdrave prehrane. To obdobje je treba prebroditi s prehrano, ki vam ustreza.

Pospeševanje prebave in preprečevanje zaprtja

Redno odvajanje blata je izjemnega pomena za dobro počutje nosečnice. Ne le da je zaprtje pogosto povezano z bolečinami, ampak povzroči slabo počutje, ki vpliva tudi na psihično stanje. Lahko prispeva celo k razvoju hemoroidov, posebno pri ženskah, ki imajo krčne žile oziroma so dedno obremenjene.

Najpomembnejši preventivni ukrep proti zaprtosti je uživanje zadostne količine tekočine. Nič ne škodi, če preventivno pijete mineralno vodo, obogateno z magnezijem. Ta »zbuja« mišice, ki blato pomikajo po črevesju. Pol litra take tekočine na dan lahko prepreči marsikatero težavo. Nekaterim ustreza, če jo pijejo toplo in brez mehurčkov, nekaterim ustreza hladna in z mehurčki. Vsekakor se je treba opazovati in prilagoditi temu, kar vam prija.

Idealno je, da nosečnice izločate blato vsak dan ali vsaj vsak drugi dan.

Če zaprtost traja več dni, je smiselno razmisliti o blagih in varnih odvajalih. Le nekaj odstotkov nosečnic ima tako močne težave, da so potrebna zdravila ali celo klistir. Vsekakor pa je treba obiskati zdravnika, če se ob zaprtju pojavijo bolečine.

Ko se med nosečnostjo soočate s težavami in ne veste, kako bi se jih lotili, se z zavarovanjem Zdravstveni nasvet lahko posvetujete z ginekologom.

Naj bo nosečnost sproščena

Nekaj ukrepov za odpravo težav z želodcem in prebavo lahko sprejme nosečnica. »Nosečnost ni vedno sproščena, a bolj kot nosečnica poskrbi za to, da se razbremeni vsakodnevnih in nosečniških skrbi, lažje se spopada s težavami,« pojasni dr. Nataša Tul Mandić.

Če se nosečnica pretirano obremenjuje s slabostmi, zgago in slabo prebavo, lahko to težave še poglobi.

Zato med nosečnostjo poskusite ohraniti čim več aktivnosti, ki ste jih bili vajeni prej, izognite se le aktivnostim, pri katerih lahko nastanejo poškodbe. Tudi sprehajanje, počitek in ohranjanje vsakodnevnega gibanja so za zdravo nosečnost in prebavo bistveni. Zdravniki nosečnicam svetujejo vsaj pol ure sprehoda na dan, med katerim srčni utrip nekoliko naraste. Vendar ne sme narasti preveč, saj ga že nosečnost poviša za 10 do 15 utripov na minuto.

Zaupajte telesu, da bo opravilo svojo nalogo, in ne stremite k idealom. Poslušajte svoje telo in se mu prilagajajte.

Dr. Tul Mandić, ki med drugim opravlja medicinsko hipnozo, poudarja, da ta prav tako lahko koristi pri slabostih in zaprtostih, saj pomaga spiralo slabega počutja obrniti v nasprotno smer. Zlasti pa naj bo v nosečnosti dovolj časa za pozitivne, umirjene misli in veselo pričakovanje novega člana družine.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.