Bolečina v spodnjem delu trebuha – kdaj k zdravniku?

Bolečina v spodnjem delu trebuha lahko nastane zaradi sprememb v prebavnem traktu, sečilih, spolovilih, rodilih, žilah, živcih in mišično-kostnem sistemu. Nahaja se med popkom in dimljami. Vzroki zanjo so odvisni od spola in starosti. Odločitev, kdaj k dežurnemu zdravniku in kdaj lahko počakamo na pregled pri osebnem zdravniku, je pogosto težka.

Najpogostejši vzroki za bolečino v spodnjem delu trebuha

V nadaljevanju so navedena nekatera pogostejša bolezenska stanja, ki povzročajo bolečino v spodnjem delu trebuha.

Akutno vnetje slepiča

Pri akutnem vnetju slepiča se lahko bolečina najprej pojavi v žlički, sledi slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura, nato se bolečina preseli v spodnji desni del trebuha. Potreben je čimprejšnji pregled pri zdravniku in kirurško zdravljenje.

Črevesni divertikel

Črevesni divertikel pomeni izbočenje črevesne stene v obliki mešičkov. Največkrat nastanejo v končnem delu debelega črevesja. Lahko so posamični ali številni, v primeru slednjega govorimo o divertikulozi. Pogostejša je pri starejših, debelih, pri tistih, ki se manj gibljejo in jedo hrano z manj vlakninami.

Težave z divertikli so lahko blažje, in sicer občasne bolečine v spodnjem delu trebuha, napenjanje in zaprtje. Resnejši težavi sta predvsem vnetje divertiklov ali divertikulitis in krvavitev iz divertiklov, ki se kaže kot odvajanje sveže krvi iz danke. Krvavitev je pogostejša pri starejših in tistih, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

Pri divertikulitisu je prisotna bolečina v spodnjem delu trebuha (bolj desno), pritisk na trebuh je boleč in telesna temperatura je povišana, lahko ga spremljata tudi slabost in bruhanje. Vnetje lahko poteka različno hudo, lahko je omejeno samo na črevesno steno, lahko pa divertikel poči, tedaj se zdravstveno stanje poslabša in potreben je nujen pregled pri zdravniku.

Preberite več o težavah s črevesjem

Ledvične kolike

Kamen v sečevodu, ki ovira normalen odtok seča, povzroča neznosne krčevite bolečine – ledvične kolike. Bolečina se prične v ledvenem predelu in se širi navzdol proti mehurju in spolovilu. Bolniku je lahko tudi slabo, bruha, ima bolečine pri uriniranju, povišano telesno temperaturo, urin je lahko krvav. V primeru da bolečina po spazmolitikih (zdravila proti krčem) in po analgetikih ne popusti, je nujen pregled pri zdravniku.

Vnetje mehurja

Pri vnetju mehurja je prisotno pogosto uriniranje, ki je pekoče, urin lahko teče po kapljicah, nad sečnim mehurjem je prisotna bolečina. Če se tem znakom pridruži še povišana telesna temperatura, mrzlica in bolečina v ledvenem predelu, je to znak, da se je vnetje razširilo do ledvic. V obeh primerih je potreben pregled pri zdravniku, ko je prisotna mrzlica in povišana telesna temperatura z bolečino v ledjih, je to treba storiti čim prej. Preberite več nasvetov, kako prepoznati in zdraviti vnetja sečil

Akutno vnetje prostate

Akutno vnetje prostate je najpogostejše pri moških v starosti med 30. in 40. letom. Začne se z neprijetnim ščemenjem v presredku, nato se pojavijo močne bolečine v spodnjem delu trebuha, pogosto in pekoče uriniranje, povišana telesna temperatura. Potreben je nujen zdravniški pregled. Preberite več o težavah s prostato in zdravju moških

Drugi vzroki bolečin v spodnjem delu trebuha

Vzrok bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko rakava obolenja, na primer rak jajčnikov, v večini primerov pa je potek bolezni tak, da na začetku bolezni nujni zdravniški pregled ni potreben. 

Bolečina v spodnjem delu trebuha pri ženskah se pogosto pojavlja ob menstruaciji ali ovulaciji in obisk pri zdravniku zaradi take bolečine običajno ni potreben. Preberite več o vnetjih v mali medenici

Pri izostanku menstruacije, bolečini v spodnjem delu trebuha in rahli krvavitvi iz nožnice gre lahko za izvenmaternično nosečnost in je potreben takojšen obisk zdravnika.

Pri torziji jajčnika se pojavi nenadna, zelo močna bolečina na eni strani trebuha, nujen je zdravniški pregled.

Vzrok za bolečino v spodnjem delu trebuha sta lahko tudi kronični vnetni bolezni črevesja – Chronova bolezen in ulcerozni kolitis ter sindrom razdražljivega črevesja. Spremembe v ledvenem delu hrbtenice prav tako lahko povzročajo bolečino v spodnjem delu trebuha. V teh primerih nujni pregled pri zdravniku ni potreben.

Navodila v primeru bolečine v spodnjem delu trebuha

V življenju je pogosto tako, da boli in ne veš, pod katero od zgoraj naštetih diagnoz spadaš. Diagnoz je še več, saj tukaj niso navedene vse. Težko je natančno svetovati, kdaj na nujni zdravniški pregled, saj se bolezensko stanje lahko dokaj hitro spreminja in tudi poslabša.

Preverite tudi, kdaj k zdravniku v primeru bolečine v zgornjem delu trebuha.

Lahko bi povzeli tako – pri vsaki bolečini v spodnjem delu trebuha, ki ni kratkotrajna in ne preneha sama po sebi, moramo obiskati osebnega zdravnika ali ginekologa, ki bo izpeljal potrebno diagnostiko in zdravljenje.

Kdaj je pregled pri zdravniku nujen?

Nujni zdravniški pregled je potreben, če se bolečina:

  • pojavi nenadno,
  • se stopnjuje,
  • je huda,
  • če je bolečina neobičajna, drugačna, kot ste je morebiti že vajeni,
  • če bolečino spremljajo povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost, bruhanje, krvavitve, pospešen srčni utrip, nizek arterijski tlak.

Znate prisluhniti svojemu telesu? 

Da boste laže prepoznali, kaj vam sporočajo bolečine v posameznih delih telesa in kdaj k zdravniku, smo pripravili vrsto zdravstvenih nasvetov v kategoriji Poslušajte svoje telo

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.