Kdaj k zdravniku?

V praksi se pogosto sprašujemo, kdaj se lahko z zdravstveno težavo spoprimemo sami, kdaj pa z ukrepanjem ni dobro odlašati in je treba čim prej obiskati osebnega zdravnika ali se napotiti na urgenco.

K urgentnemu zdravniku gremo lahko takoj, kadar koli, ni se treba naročiti in če ne drugega, izvemo, kako resno je stanje, če že ne dobimo točne diagnoze. Po drugi strani pa osebni zdravnik pozna svoje paciente, njihove kronične bolezni, zdravljenje in odzivanje na različne bolezenske težave. S tega vidika je njegova obravnava bolj kvalitetna in prilagojena posamezniku.

Zaradi nepoznavanja bolnika se bo urgentni zdravnik »za vsak slučaj« prej odločil za bolj agresivno zdravljenje, npr. zdravljenje z antibiotiki, in za širši nabor diagnostičnih preiskav, mogoče za rentgenske preiskave, ki pa lahko imajo negativne učinke in se osebni zdravnik zanje morebiti niti ne bi odločil.

V času epidemije covida-19 je odločitev zaradi spremenjenega načina dela in potencialnih možnosti okužbe še toliko težja.

Preverite, kdaj k zdravniku ob nekaj najpogostejših zdravstvenih težavah: 

Povišana telesna temperatura

Bolečina v spodnjem delu trebuha

Bolečina v zgornjem delu trebuha

Akutno vnetje srednjega ušesa

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.