Poslušajte svoje telo: kdaj k zdravniku?

V praksi se pogosto sprašujemo, kdaj se lahko z zdravstveno težavo spoprimemo sami, kdaj pa z ukrepanjem ni dobro odlašati in je treba čim prej obiskati osebnega zdravnika ali se napotiti na urgenco.

K urgentnemu zdravniku gremo lahko takoj, kadar koli, ni se treba naročiti in če ne drugega, izvemo, kako resno je stanje, če že ne dobimo točne diagnoze. Po drugi strani pa osebni zdravnik pozna svoje paciente, njihove kronične bolezni, zdravljenje in odzivanje na različne bolezenske težave. S tega vidika je njegova obravnava bolj kvalitetna in prilagojena posamezniku.

Zaradi nepoznavanja bolnika se bo urgentni zdravnik »za vsak slučaj« prej odločil za bolj agresivno zdravljenje, npr. zdravljenje z antibiotiki, in za širši nabor diagnostičnih preiskav, mogoče za rentgenske preiskave, ki pa lahko imajo negativne učinke in se osebni zdravnik zanje morebiti niti ne bi odločil.

Znate prisluhniti svojemu telesu? 

Da boste laže prepoznali, kaj vam sporočajo bolečine v posameznih delih telesa smo pripravili več zdravstvenih nasvetov v kategoriji Poslušajte svoje telo

Kdaj k zdravniku ob nekaj najpogostejših zdravstvenih težavah

Povišana telesna temperatura

Temperatura tekom dneva niha za približno pol stopinje, lahko tudi eno, kar samo po sebi ni zaskrbljujoče. Je pa pregled pri zdravniku potreben, ko je povišana telesna temperatura zelo visoka; če so prisotni tudi hud glavobol, trd tilnik, zmedenost, zaspanost, bruhanje, dušenje, oteklina, rdečina, bolečina sklepa; ob hudi bolečini v žrelu, po kemoterapiji, operaciji ali porodu; če gre za nosečnico, dojenčka ali starejšo osebo s kroničnimi boleznimi; ob hudi bolečini v ušesu ali izcedku iz sluhovoda; pri bolečem uriniranju, bolečini v ledvenem predelu in če se vročina pojavi po vrnitvi iz tropskih krajev ali drugih rizičnih območij.

Bolečina v spodnjem delu trebuha

Če se pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha, ki ni kratkotrajna in ne preneha sama po sebi, je potrebno obiskati osebnega zdravnika ali ginekologa, ki bo izvedel potrebno diagnostiko in zdravljenje. Obisk pri zdravniku je nujen, še posebej, če se bolečina pojavi nenadno, se stopnjuje, je huda, če je bolečina neobičajna, drugačna, kot ste je morebiti že vajeni, če bolečino spremljajo povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost, bruhanje, krvavitve, pospešen srčni utrip, nizek arterijski tlak. 

Bolečina v zgornjem delu trebuha

Nujen zdravniški pregled je potreben, ko bolečino v zgornjem delu trebuha spremljajo drugi telesni simptomi, kot so mrzlica, povišana telesna temperatura, splošna prizadetost, bruhanje, krvav urin, kri v blatu, črno blato ali zlatenica, ter pri sumu na zastrupitev s hrano. Prav tako je potreben nujni pregled pri zdravniku, če se pojavi mehurčkast izpuščaj na eni strani trupa ali trebuha, saj gre verjetno za virusno obolenje živca - pasavca ali herpes zoster. Družinska zdravnica Nevenka Mlinar v zdravstvenem nasvetu Kdaj k zdravniku v primeru bolečine v zgornjem delu trebuha svetuje pregled tudi v primeru starejšega bolnika, imunsko oslabljenega, ledvičnega bolnika, diabetika in majhnega otroka.

Akutno vnetje srednjega ušesa

Bolezen je pogostejša pri dojenčkih in otrocih. Akutno vnetje srednjega ušesa se pogosto pojavi ob in po prehladnih obolenjih. Simptomi vključujejo bolečino v ušesu (otroci se lahko dotikajo ušesa), izcedek iz sluhovoda, občutek zamašenosti ušesa, slabši sluh, pri manjših otrocih pa lahko opazimo tudi nespecifične znake, kot so razdražljivost, driska, bruhanje in povišana telesna temperatura. Starši hitro posumijo na vnetje srednjega ušesa in zaradi neustavljivega joka ter bolečine otroka pripeljejo do urgentnega zdravnika. Vendar se zdravljenje lahko začne z analgetiki (paracetamol) in gretjem (trak, kapa) ter počaka na obisk pediatra

Glavobol

Velika večina glavobolov ne pomeni resnega bolezenskega stanja. Pomembno je, da upoštevamo načela zdravega življenjskega sloga, se zdravo prehranjujemo in ne izpuščamo obrokov, dovolj pijemo ter da se izogibamo hrani, ki nam sproži glavobol. Priporočljivo je, da dovolj spimo in se naučimo živeti s stresom, da prepoznamo, kaj nas sprošča in razveseljuje. Pri migrenskem napadu je zelo pomembno, da čim prej vzamemo protibolečinsko sredstvo. Le v redkih primerih je glavobol posledica resnega bolezenskega stanja, kot so možganske krvavitve, okužbe, maligne bolezni, možganski žilni dogodki in drugo. Tedaj je potrebna čimprejšnja zdravniška pomoč.

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.