Zaprtost pri otrocih

S težavami pri odvajanju blata se ne soočamo le odrasli, ampak se te pojavljajo tudi pri otrocih in mladostnikih. Najpogostejša težava je zaprtje, vzroki zanj pa so lahko različni. Da bi se izognili zapletom, se splača zaprtje odpraviti čim hitreje.
  4 min
2. 8. 2022

Zaprtost je pogosta težava otrok in mladostnikov. Ob pojavu zaprtja je smiselno hitro ukrepanje. Če traja dlje, se lahko pojavijo zapleti, kot so razpoke v zadnjičnem predelu, hoteno zadrževanje blata (večinoma zaradi strahu pred bolečino ob odvajanju trdega blata) in celo nehoteno uhajanje blata.

Zaprtost je stanje, ko otrok izloča blato dvakrat- ali manj kot dvakrat tedensko, ko je izločanje boleče ali ko otrok izloča trdo blato večjih dimenzij, za kar potrebuje pretirano napenjanje.

To je uveljavljena definicija zaprtja, je pa drugače denimo pri izključno dojenih otrocih. Ti lahko povsem zdravo izločajo tudi redkeje.

Vzroki zaprtosti

Vzroki zaprtja so lahko bolezenski – najpogosteje so to različne anatomske nepravilnosti –, vendar so ti pri otrocih redki.

Bistveno pogosteje se pojavlja tako imenovano fukcionalno zaprtje, pri čemer je zaprtje težava sama zase. Akutna zaprtost se v tem primeru pojavi zaradi neprimerne hrane ali nezadostne količine popite tekočine, najpogosteje pa zaradi hotenega zadrževanja blata.

Težave z zaprtostjo se pri otrocih tipično pojavljajo na nekaj prelomnicah – ko otrok preide z mleka na gosto hrano, ko se odvaja od plenic ter ob vstopu v vrtec in šolo.

Pri otrocih zaprtost povzročajo predvsem psihološki dejavniki in pomanjkanje časa zjutraj. Za malčke je velik psihološki preskok, ko plenice zamenjajo za školjko. Ko vstopijo v vrtec in pozneje v šolo, se jim spremeni urnik. Če so bili denimo vajeni izločati takoj po zajtrku, zdaj pa za to nimajo časa, je to že lahko sprožilec zaprtosti.

pravilno-sedenje-pri-potrebi

Pravilna tehnika praznjenja črevesa (tudi za odrasle):

  • kolena so višje od bokov in razmaknjena (noge na pručki);
  • hrbtenica je ravna, nagib naprej, komolci na stegnih;
  • trebuh je popolnoma sproščen in naj pade navzven;
  • trebušne mišice krčite, kot bi želeli povečati obseg pasu;
  • mišice medeničnega dna so sproščene (brez stiskanja danke);
  • če ne gre, se pozibavate s trupom naprej in nazaj in ponovno poskusite.

Pomemben dejavnik je tudi okolje. Ko domače stranišče zamenja tuje stranišče, ki ni tako udobno in mirno kot doma ali celo ni tako čisto, je to lahko močan sprožilec zadrževanja blata.

Otroci se različno odzivajo na spremembe v okolju. Nekateri so zelo prilagodljivi in jih sprememba stranišča, na katerem opravljajo potrebo, ne bo vznemirila. Nekateri pa bodo zaradi tega zadrževali blato, dokler ne bodo v znanem okolju.

Starši se z zdravnikom pogosto posvetujejo, ko otrok boleče izloča ali izloča pretrdo blato, ki rani sluznico in ta zakrvavi. Da bi se izognili tem zapletom, se je odpravljanja zaprtosti pri otrocih dobro lotiti takoj, ko se pojavi. Ko izločanje že boli, lahko otroci odvajanje blata hitro povežejo z bolečino in jih je tega strah. Tako se stanje zaradi zadrževanja blata še slabša.

Spodbujanje otroka k rednemu odvajanju

Zaprtost za nikogar ni prijetna. Tudi otroci se slabo počutijo ter imajo napet trebuh in bolečine v trebuhu.

Kaj pa, če se pojavi driska? Znate ukrepati? Preberite koristne nasvete.

Najpomembnejši dejavnik za ustrezno prebavo je zdrava prehrana, v kateri je dovolj vlaknin. Te so v polnozrnatih žitaricah, v zelenjavi in sadju. Otroci naj spijejo tudi dovolj tekočine.

Za otroka je na omenjenih prelomnicah bistveno ustvariti ugodno okolje in primerno higieno odvajanja. Ko se odvaja od plenic, mu odvajanje na stranišču predstavite kot nekaj povsem običajnega, bodite potrpežljivi in ga ne priganjajte. Poskrbite, da školjka zanj ne bo strašljiva in da bo nanjo s pomočjo pručke lahko zlezel sam, navajanje na školjko pa povežite z zabavo. Predvsem pa nagrajujte pozitivne dogodke in ne kaznujte negativnih.

priporocena-kolicina-vode

Otroka tudi spodbujajte, naj gre na stranišče zjutraj pred odhodom od doma. Zagotovite mu dovolj časa in miru za to opravilo. Predvsem pa ob vstopu v vrtec in šolo poskrbite, da se bo seznanil z lokacijo stranišča, da mu ga ne bo treba iskati, če ga bo potreboval. Poslušajte otroka, saj boste le tako prepoznali njegove stiske, ki so morda vzrok za zaprtje.

Ko zaprtje vztraja

Pri kratkotrajnih akutnih zaprtostih je treba najprej pomisliti na spremembo okoliščin ter na nedavno zaužito hrano in pijačo. Če zaprtje traja dlje, zdravniki navadno pomagajo z zdravili. Ta vsebujejo koncentrirane neprebavljive snovi, denimo laktulozo, ki nase vežejo vodo, s tem pa poskrbijo za večji volumen blata, ki pospeši peristaltiko.

Kdaj k zdravniku, ko se pojavijo bolečine v zgornjem delu trebuha? Preberite.

Pri dolgotrajnejših zaprtostih se zdravniki posvetijo tudi iskanju morebitnih bolezenskih vzrokov, ki pa so pri otrocih redki.

Redno odvajanje blata je, že če sodite po sebi, bistveno za dobro počutje. Tudi otroci si ga zaslužijo. Zato bodite pozorni na urnik njihovega odvajanja ter na uravnoteženo prehrano in zadostno uživanje tekočin. Ob morebitnih skrbeh pa se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

Članek je nastal v sodelovanju z zdravniki, ki svetujejo na Zdravstvenem nasvetu, in iz gradiv NIJZ.

Če niste prepričani, ali vaš otrok odvaja dovolj pogosto in primerno, se je dobro posvetovati s pediatrom. V okviru zavarovanja Zdravstveni nasvet se lahko posvetujete s pediatrom tudi za svojega mladoletnega otroka.

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.