Vnetja v mali medenici

Bolečine v spodnjem delu trebuha so simptom različnih obolenj. V tokratnem prispevku se bom omejila na vnetna stanja, ki so povezana z rodili ter na katere pomislimo, ko se pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha/mali medenici.

Bolečine v spodnjem delu trebuha

Bolečine v spodnjem delu trebuha so simptom različnih obolenj. V tokratnem prispevku se bom omejila na vnetna stanja, ki so povezana z rodili ter na katere pomislimo, ko se pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha/mali medenici.

Sprva je potrebno opredeliti bolečino. Opišemo jo lahko glede na trajanje (akutna, kronična), intenziteto (močna, blaga) in opisno (ostra, topa, v valovih …).

Dodatni simptomi: krvavitev, povišana telesna temperatura, mrzlica …

Na pojav vnetja lahko vplivajo predhodna stanja ali posegi: maternični vložek, porod, poseg v maternico (abrazija, histeroskopija, carski rez).

Medenična vnetna bolezen (PID – Pelvic inflammatory disease)

O tem govorimo, ko se vnetje iz katerega koli spodaj naštetega razloga razširi na celotna rodila in že vpliva na druge organe v mali medenici. Lahko je posledica akutnega stanja v trebušni votlini, ki se ni pravočasno prepoznalo ali ni bilo zadostno/ustrezno zdravljeno.

Posledica vnetja je lahko kronična bolečina ali neplodnost, predvsem zaradi nastanka zarastlin.

Povzročitelji so lahko spolno prenosljive bolezni, prav tako pa tudi običajne bakterije, ki prebivajo v nožnici in so v maternico prenesene s posegom.

PID je večkrat tudi spregledano stanje, saj se težave pripišejo drugim organom ali pa celo poteka brez znakov vnetja in lahko le glede na posledice sklepamo, da je imela ženska predhodna vnetja v medenici.

Medenicna-vnetna-bolezen-PID

Medenična vnetna bolezen - PID

Zdravljenje se običajno prične z uvedbo večtirnega antibiotičnega zdravljenja in kirurško evakuacijo gnojne tekočine ali razrešitvijo zarastlin zaradi dolgotrajnega vnetja, v redkih primerih je potrebno odstraniti prizadeti del organa.

Vnetja organov

Salpingitis je vnetje jajcevodov. Pojavi se kot posledica širjenja vnetja iz nožnice, lahko se razširi tudi na jajčnike in posledično povzroči še ooforitis (vnetje jajčnika).

Ena od oblik je TOA (tubo-ovarijski absces), ko prisotna kolekcija gnoja v jajcevodih obdaja jajčnik in je videti kot večja tumorska masa. Potrebno je zdravljenje z antibiotikom ter evakuacija gnoja z operativnim posegom.

Adneksitis je skupno ime za vnetje jajcevoda in jajčnika. Vnetje se lahko pojavi tudi med in po menstruaciji zaradi retrogradnega toka menstruacije ob prisotnosti vnetja v maternični votlini.

Endometritis je vnetje sluznice maternice. Pogosteje se pojavi po posegih v maternici (čiščenje, histeroskopija, carski rez …) ali ob dolgotrajnih krvavitvah, kjer je maternični vrat prehoden za vstop bakterij iz nožnice.

Cervicitis je vnetje materničnega vratu. Povzročitelji so lahko spolno prenosljive bolezni (SPB) ali tudi splošna vaginalna flora ob padcu imunosti, ob sistemskih obolenjih ali jemanju antibiotikov.

Parametritis je vnetje ligamentov, ki vzdržujejo položaj maternice. Običajno je posledica razširitve vnetja iz materničnega vratu.

Vaginitis je vnetje nožnice. Vnetja nožnice so pogosta, lahko so glivična, bakterijska ali mešana, zdravljenje je usmerjeno proti povzročitelju.

Vulvitis je vnetje zunanjega spolovila. Vzroki so lahko poškodba, alergija, draženje z različnimi agensi ali različni povzročitelji (bakterije, glivice, SPO …). Lahko prizadene izvodila žlez, najbolj pogosto vnetje te vrste je vnetje Bartholinijeve žleze.

Vnetje zunanjega spolovila velikokrat poteka skupaj z vnetjem nožnice, kar imenujemo vulvovaginitis.

Preventiva proti vsem naštetim vnetjem so varna spolnost z uporabo kondoma, hitro in ustrezno ukrepanje v primeru težav, predvsem pa higiena z vodo, brez mil in preprečevanje izsušitve zunanjega spolovila s hladilnim mazilom ali oljem.

Ker pa so ob rodilih tudi drugi organi, je prav pomisliti tudi na njih, da izključimo vnetje na sečilih, vnetje slepiča ali vnetje stene debelega črevesja.

Vnetje sečil

Vnetje sečil (uroinfekt) je obširna beseda, ki lahko zajema le vnetje sečnice ali mehurja, lahko tudi oboje. V resnejših primerih pa se lahko razširi tudi na ledvice. Vzrok so lahko ledvični kamni, pesek ali sistemsko vnetje, pogost je prehod bakterij skozi sečnico ob spolnih odnosih ali pri neustrezni higieni. Zdravljenje zahteva odstranitev vzroka, če je to mogoče, vstavitev opornic ter močno antibiotično kritje z ustrezno hidracijo.

Vnetje slepiča

Vnetje slepiča (apendicitis) je vnetje priveska črevesja, ki je lociran na prehodu tankega v debelo črevo. Zdravljenje je kirurško, pravočasna obravnava je nujna, saj je neprepoznano stanje lahko življenjsko ogrožujoče.

Vnetna črevesna bolezen

Divertikulitis je vnetje črevesne spremembe – divertikla, to je defekt mišične plasti črevesja, skozi katero se boči sluznica. Nastanejo žepki, kjer se lahko nabirajo bakterije in povzročijo vnetje. Najpogosteje je prizadet sigmoidni del debelega črevesja. Bolezen se pogosteje pojavlja v razvitih deželah.

Zdravniki smo tako nemalokrat v dilemi, ko k nam pride bolnica z bolečinami v spodnjem delu trebuha. V diagnostiki si pomagamo z anamnezo in kliničnim pregledom ter krvnimi in slikovnimi preiskavami. Ponovitve bolezni so seveda možne predvsem zaradi ostankov fokalnih gnojnih žarišč ali pri ponovnem vnosu povzročitelja.

O avtorju
Katja Milićević
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Sem Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Leta 2004 sem zaključila medicinsko fakulteto v Ljubljani. Sekundarij in specializacijo sem opravila v Univerzitetnem kliničnem centru, na Ginekološki kliniki in v Porodnišnici Ljubljana.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.