Bolečina v zgornjem delu trebuha – kdaj k zdravniku?

Bolečina v trebuhu je zelo pogost simptom, vendar v večini primerov ne zahteva nujnega obiska pri zdravniku. V približno 90 % primerov gre za t. i. funkcionalno bolečino, ki ni posledica resne bolezni. Zlasti pri otrocih je taka vrsta bolečine pogosta in odraz doživljanja različnih vrst psihičnih stisk. Po drugi strani pa je bolečina v zgornjem delu trebuha lahko posledica dogajanja v želodcu, dvanajsterniku, jetrih ali trebušni slinavki. Vzrok bolečine so lahko tudi spremembe na hrbtenici, akutni srčni infarkt, vnetje živca ali ledvične bolezni.

Nujen zdravniški pregled

Akutni srčni infarkt se lahko kaže le z bolečino v zgornjem delu trebuha, običajno pa je prisotna tudi bolečina v prsnem košu. Bolečina je huda, topa, stalna in ne popusti. Lahko se širi v roko ali v vrat, lahko je prisotno tudi potenje. Potreben je nujen zdravniški pregled.

Vnetje želodčne sluznice in sluznice dvanajsternika se kaže kot pekoč občutek za prsnico, v žlički ali v vratu. V večini primerov ni potreben pregled pri urgentnem zdravniku. Lahko si pomagamo z zdravim prehranjevanjem, uživanjem manjših obrokov večkrat dnevno, izogibanjem hrani, ki nam povzroča težave, alkoholu, kajenju, stresu in nesteroidnim analgetikom. Nujen pregled pri zdravniku pa je potreben, če se pojavi črno blato (melena) ali če je prisotno vztrajno bruhanje, posebno če je v njem prisotna tudi kri.

Napad žolčnih kamnov se kaže kot nenadni krči pod desnim rebrnim lokom ali v sredini zgornjega dela trebuha. Bolečina se lahko širi tudi pod desno lopatico ali v hrbet. Pogosto je prisotno še siljenje na bruhanje in bruhanje. Če kamen zamaši žolčno izvodilo, se pojavi zlatenica, ob vnetju pa tudi vročina. Bolnik se mora postiti, bolečino lajšamo s spazmolitiki (zdravila proti krčem) in analgetiki. V primeru dolgotrajnih in hudih bolečin, vztrajnega bruhanja, pojava povišane temperature in zlatenice je nujen pregled pri zdravniku.

Vnetje trebušne slinavke se kaže kot močna bolečina ob popku ali v žlički in se lahko širi v hrbet ali prsni koš. Lahko je prisotno tudi močno bruhanje, ki bolečine ne olajša. Bolnik z akutnim vnetjem trebušne slinavke potrebuje nujno zdravljenje v bolnišnici.­­

Kako si lahko pomagamo sami?

Pri bolečini v trebuhu, ki je ne spremljajo drugi telesni simptomi, kot so povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, zaprtje*, kri v blatu ali urinu, izguba apetita ali hujšanje, moramo najprej pomisliti na t. i. funkcionalno bolečino. Ta je lahko posledica stresnega življenja, nepravilne prehrane, uživanja pretirano začinjene hrane, alkohola in kajenja cigaret.

V teh primerih si pomagamo tako, da uredimo ritem prehranjevanja, izločimo z jedilnika snovi, ki nam povzročajo težave, skrbimo za uravnoteženo ter zdravo prehranjevanje. Pomembno je tudi redno odvajanje blata, pitje zadostne količine tekočin in redna telesna aktivnost. Življenje si poskusimo urediti tako, da imamo dovolj časa tudi za počitek in sprostitev.

Bolečina v trebuhu se lahko pojavi tudi pri virusnih obolenjih v trebuhu, ki jih spremljata kratkotrajno bruhanje in driska. Tedaj se bolezen lahko pojavi pri več ljudeh, ki živijo skupaj. V teh primerih takojšen obisk pri zdravniku praviloma ni potreben.

Kdaj k zdravniku?

Nujen obisk pri zdravniku je potreben v primeru hude bolečine v zgornjem delu trebuha, ki jo spremljajo drugi telesni simptomi, kot so mrzlica, povišana telesna temperatura, splošna prizadetost, bruhanje, krvav urin, kri v blatu, črno blato ali zlatenica, in pri sumu na zastrupitev s hrano – npr. uživanje strupenih gob, termično slabo obdelano kokošje meso.

Prav tako je potreben nujen pregled pri zdravniku, če se pojavi mehurčkast izpuščaj na eni strani trupa ali trebuha, v tem primeru gre verjetno za virusno obolenje živca – pasavec ali herpes zoster.

Za nujen obisk zdravnika se prej odločimo tudi v primeru, ko gre za starejšega bolnika, imunsko oslabljenega, ledvičnega bolnika, diabetika in pa majhnega otroka. Preverite tudi, kdaj k zdravniku v primeru bolečine v spodnjem delu trebuha.

*Zaprtje ali zapeka pomeni redko iztrebljanje majhnih količin trdega in suhega blata. Pogostost iztrebljanja je individualna. Nekateri ljudje odvajajo blato trikrat na dan, drugi pa le trikrat na teden, vendar je to lahko za oboje popolnoma normalno.

Znate prisluhniti svojemu telesu? 

Da boste laže prepoznali, kaj vam sporočajo bolečine v posameznih delih telesa in kdaj k zdravniku, smo pripravili vrsto zdravstvenih nasvetov v kategoriji Poslušajte svoje telo

O avtorju
Nevenka Mlinar
dr. med., spec. spl. med.
Skoraj 30 let opravlja delo zdravnice v ambulanti splošne medicine. Medicinsko fakulteto in specializacijo iz splošne medicine je naredila v Ljubljani. Splošno medicino si je izbrala zato, ker najbolj celostno obravnava človeka, v zdravju in bolezni, psihično in fizično, v dobrem in slabem. 
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.