Skrb za duševno zdravje koristi vam in vašemu delodajalcu

Vsak človek se kdaj znajde v duševni ali kakšni drugi stiski, ki vpliva na njegovo počutje in s tem tudi na delo. Naša sogovornica se je soočila z družinsko stisko, a jo je uspešno rešila s pravočasnim pogovorom s psihoterapevtom.
  4 min
12. 5. 2023

Mojca ima kot strokovnjakinja v marketingu večjega podjetja v zelo konkurenčni industriji veliko delovnih nalog in odgovornosti. Njeno delo ni naporno le zaradi velikega števila delovnih ur, ampak zahteva tudi strateško razmišljanje in hitre odločitve.

»Za vse to moraš biti v dobri telesni kondiciji, predvsem pa moraš imeti 'čisto glavo',« opisuje svoj položaj. »V službi zaposleni ne bi smel preveč razmišljati o težavah v osebnem življenju, prav tako pa tudi doma ne bi smel imeti preveč glavobola zaradi dela. Če se ravnovesje zaradi raznovrstnega stresa podre, si v težavah.«

Če imate zdravstvene težave, zaradi katerih težje opravljate svoje delo ali pa ga sploh ne morete opravljati, to vpliva tudi na podjetje.

Dela ne morete več opravljati enako dobro ali pa se zgodi, da zaradi bolniške odsotnosti trenutno sploh ne morete prispevate k doseganju skupnih ciljev. Skrb za zdravje zaposlenih, tudi za njihovo duševno zdravje, bi tako morala biti podobno močna, kot je skrb za varnost pri delu.

Že imate tako zavarovanje? Pri delodajalcu se pozanimajte o možnostih sklenitve zavarovanja Psihološka pomoč Kolektivno.

Stiske doma se kažejo pri delu

Mojca je stisko doživljala ob odraščajoči hčerki in s tem povezanimi dogodki. Čeprav je v hčerkinih najstniških letih izzive pričakovala, ti niso bili nič lažji, ko so se zares pojavili. Zato v službi ni mogla biti več povsem zbrana, po glavi so se ji podile različne skrbi. Hitro je spoznala, da to vpliva na njeno razpoloženje in da bi lahko imelo posledice za njeno delovno učinkovitost.

Znašla sem se v nezavidljivem položaju, ko nisem vedela, ali bom zmogla krmariti med delom in stisko doma,« pripoveduje Mojca. »Vedela pa sem, da sama ne bom našla vseh odgovorov.«

Po pomoč se je zato obrnila k strokovnjakinji – psihoterapevtki. Ker je njen delodajalec poskrbel za kolektivno zavarovanje zaposlenih, v katero je vključena tudi psihološka pomoč, je do pogovora z njo prišla v nekaj dneh. 

»Sprva o drugih ugodnostih, kot je na primer hitra specialistična obravnava, nisem posebej premišljevala,« se spominja. »Ko pa sem začutila, da potrebujem pomoč, sem bila izjemno vesela, da je bila pomoč takoj na voljo.«

Prednosti skrbi za duševno zdravje v podjetju

  • Boljše počutje zaposlenih in s tem več energije za delo 
  • Večje zadovoljstvo z delom in delodajalcem ter s tem večja angažiranost
  • Manj bolniških odsotnosti in s tem manj stroškov in organizacijskih izzivov

Hitro, preprosto in anonimno do pomoči v duševni stiski

Mojca pojasnjuje, da je lahko z zavarovanjem Psihološka pomoč Kolektivno do pogovora s psihoterapevtko prišla zelo hitro. »Postopek je bil enak, kot sem ga bila vajena že pri uveljavljanju zavarovanja Specialisti Kolektivno. Poklicala sem na Zdravstveno točko in tam s pomočjo medicinskega osebja izbrala želeno strokovnjakinjo. Dogovorila sem za termin, izbirala pa sem lahko tudi med pogovorom v živo in pogovorom na daljavo prek videoklica.«

Poleg hitrosti obravnave je bila pri uveljavljanju zavarovanja izjemno pomembna popolna anonimnost celotnega postopka.

Mojci ni bilo treba nikomur v podjetju pojasnjevati, da bo uveljavljala zavarovanje: »Vse podrobnosti sem urejala sama in brez vlog ali poročil pri delodajalcu. Preprosto oglasila sem se strokovnjakinji in pomagati mi je začela takoj. Težko sploh opišem, kako koristna je bila pomoč pri moji stiski. Po zaslugi pogovora s psihoterapevtko sem lažje razumela svoj položaj in spoznala, kam vse bi lahko stiska vodila. Pomagala mi je z nasveti in mi odprla oči, da sem lažje razmišljala in začela iskati rešitve. V mojem primeru je to vsekakor zgodba s srečnim koncem oziroma pravočasno rešitvijo,« pripoveduje Mojca.

Brez predsodkov o duševni stiski

Mojca brez zadržkov govori o svojem primeru. Zaveda pa se, da je pogovor o duševnem zdravju za marsikoga še vedno tabu. »Vsem, ki se znajdejo v podobnem položaju, iskreno svetujem, naj se ne ukvarjajo s stereotipi, da je psihoterapija namenjena izključno tistim, ki imajo hude psihične težave. Čisto nič slabega ni v tem, da si pravočasno poiščemo strokovno pomoč. Tudi ko nas boli koleno, ne čakamo, da ga bo treba operirati. Zakaj bi bilo pri duševnem zdravju drugače?«

Psihoterapija je koristna v najrazličnejših življenjskih obdobjih in situacijah, pri čustvenih stiskah, medčloveških odnosih, spreminjanju slabih navad in vzorcev ali izboljšanju samopodobe.

Psihoterapija koristi osebi, ki si pomoč pravočasno zagotovi, in njeni okolici, tudi sodelavcem in delodajalcu. Če ste prek delodajalca vključeni v kolektivno zavarovanje, ki zajema tudi psihološko pomoč, izkoristite to priložnost. Skrbi o stroških in dolgem čakanju na obravnavo s takim zavarovanjem namreč nimate več.  

Zakaj skrbeti za zdravje zaposlenih?

Prepričajte se, zakaj je v duševni stiski pogovor koristen za vse. S strokovnjaki smo se o tej temi pogovarjali na digitalnem posvetu z naslovom Skrb za duševno zdravje zaposlenih.

digitalni posvet o duševnem zdravju

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.