Vsi obrazi migrene, 2. del

Ko posameznik ugotovi, da migrena pomembno vpliva na njegovo življenje, ne sme odlašati z obiskom zdravnika, saj imamo na voljo številne možnosti zdravljenja in migreno lahko dobro obvladujemo. Žal same motnje še ne znamo odpraviti, saj je verjetno povezana s prirojenimi lastnostmi možganov bolnikov.

Pristopi k zdravljenju migrene

Osnovni ukrep pri obvladovanju migrene je vodenje dnevnika glavobola, v katerem se beleži vse dneve z migrenskim napadom, najvišja jakost glavobola na posamezen dan, število protibolečinskih tablet, ki so bile potrebne za olajšanje glavobola. Dodatno se beleži prisotnost sprožilnih dejavnikov. V Sloveniji obstajajo številni tiskani dnevniki v obliki drobnih knjižic, v zadnjem času pa je beleženje poenostavljeno z uporabo elektronskih dnevnikov, kot je www.mojglavobol.si, na katerega se bolnik prijavi s pomočjo povabila zdravnika ali druge pooblaščene osebe.

Migrenski napad je potrebno čim hitreje obvladati

Številne raziskave kažejo, da je migrenski glavobol potrebno ustaviti takoj, ko se pojavijo prvi zametki bolečine, ki vodi v tipičen glavobol. Odlašanje s protibolečinsko tableto namreč zmanjša verjetnost njene učinkovitosti.

Pri akutnem zdravljenju uporabimo zdravilo, ki je učinkovito in ima najmanj stranskih učinkov, vrsta zdravila pa je odvisna od posameznika. Sprva poskušamo s paracetamolom, nato pa z nesteroidnimi antirevmatiki, lahko tudi s kombinacijskimi tabletami (npr. paracetamol s kofeinom).

V kolikor nobeno od teh zdravil ne učinkuje, predpišemo triptane, to so specifična, za migreno razvita protiglavobolna zdravila. Opiatne analgetike (npr. tramadol) pri zdravljenju migrenskih napadov odsvetujemo, saj lahko pospešijo t. i. kronifikacijo migrene – razvoj težje oblike s povečanim število migrenskih napadov.

Do tega sicer lahko vodi pretirana uporaba katerih koli analgetikov, in sicer se priporoča, da se paracetamola ali nesteroidnih antirevmatikov ne jemlje več kot 15 dni v mesecu, kombinacij in triptanov pa ne več kot deset dni v mesecu. Potrebno se je zavedati, da uporaba analgetikov več kot tri dni v mesecu že pomeni večjo obremenjenost z migreno, zaradi katere se običajno odločimo za uvedbo profilaktičnega zdravljenja.

Profilaktično zdravljenje uvedemo ob več kot treh migrenskih dnevih mesečno

Profilaktična zdravila so zdravila, ki jih bolnik z migreno jemlje redno, ne glede na prisotnost migrenskih napadov, in sicer z namenom zmanjšati mesečno število migrenskih dni (v najboljšem primeru jih odpraviti).

Do nedavnega smo lahko uporabljali le različne vrste tablet, ki so bile sicer razvite za druge indikacije, pa se je izkazalo, da so učinkovite tudi pri migreni: antiepileptike, antihipertenzive, antidepresive.

V zadnjem času pa so pravo malo revolucijo v profilaksi migrene prinesla biološka zdravila, ki učinkujejo na enega izmed živčnih prenašalcev v bolečinski poti, in so bila razvita prav za migreno. Gre za monoklonska protitelesa, ki zavirajo peptid povezan z genom za kalcitonin (angl. calcitonin gene-related peptide – CGRP). Ena od bistvenih prednosti teh zdravil je aplikacija enkrat mesečno v podkožje, poleg tega zaenkrat ne poznamo pomembnih stranskih učinkov (še vedno so relativno mlada zdravila, zato smo vseeno previdni). Predpiše jih lahko le nevrolog ali algolog.

Pri kronični migreni pride v poštev tudi aplikacija botulinum toksina v mišice skalpa in vratu.

Poleg zdravil se priporoča uživanje nekaterih prehranskih dodatkov

Magnezij po nekaterih raziskavah lahko zmanjša število migrenskih napadov, priporoča se uživanje 300 do 600 mg dnevno. K izboljšanju migrene lahko doprinese tudi riboflavin (vitamin B2) v odmerku 200 do 400 mg dnevno ter koencim Q10 v odmerku 400 mg dnevno.

Vodenje težjih oblik migrene naj bo v rokah izkušenega specialista

Migrena je bolezen številnih obrazov, zato so potrebne izkušnje za ustrezno vodenje, saj ni univerzalnega načina zdravljenja, ki bi ustrezal vsem bolnikom. Potrebna je subspecialistična obravnava. V mojo prakso se običajno napoti bolnike, ki so že neuspešno poskušali z enim ali dvema profilaktičnima zdraviloma. Napoti se tudi bolnike z najtežjo obliko migrene, tj. kronično migreno. Pomembno pa je, da se z ustreznim zdravljenjem ne odlaša, saj se na ta način močno izboljša kakovost bolnikovega življenja in zmanjša breme, ki ga migrena nalaga celotni družbi.

– Asist. dr. Andrej Fabjan

O avtorju
Andrej Fabjan
dr. med., specialist nevrologije
Poleg splošne ambulantne obravnave bolnikov z raznolikimi nevrološkimi boleznimi (glavoboli, nevrodegenerativnimi boleznimi, nevroimunskimi boleznimi, epilepsijami, ipd.) se v svojem strokovnem bolnišničnem delu podrobneje ukvarja z možgansko-žilnimi boleznimi, kot je možganska kap, in primarnimi glavoboli, kot je migrena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.