Ali Baba in 40-dnevna karantena

Slovenci smo se hrabro spopadli z nevidnim sovražnikom v obliki novega koronavirusa. Še več, dokazali smo, da znamo stopiti skupaj, ko je treba.

Prvi je bil okužen motorist, ki je slabo zdravstveno stanje sprva pripisoval poškodbi zaradi nesreče z motorjem. Pri njem se je pozneje izkazalo, da je okužen z novim koronavirusom. Kje se je okužil, ni najbolj jasno.

12. 3. 2020 so odgovorni razglasili epidemijo, ker je grozilo, da se bo novi koronavirus ali SARS-CoV-2 nenadzorovano širil. Do 12. 3. 2020 smo odkrili 89 na novo okuženih ljudi. Slovenija je zastala. Odšli smo v samoizolacijo. Lahko bi se reklo, da smo se samokarantenirali, tj. odšli v karanteno.

Karantena ni novodobni izum

Beseda karantena izhaja iz italijanske besede quarantino ali obdobje 40 dni, ko so v Benetkah za 40 dni izolirali potnike na enem izmed otokov v beneški laguni.

Zakaj 40 dni? 40 dni ima velik pomen v krščanstvu. Za časa vesoljnega potopa je deževalo 40 dni in 40 noči. Jezus se je v puščavi postil 40 dni. Post pred veliko nočjo traja 40 dni.

Prvi zapis o karanteni je iz leta 1377. Takrat so za 30 dni v Dubrovniku izolirali vse potnike, da bi se izognili kugi ali črni smrti, ki je ime dobila zaradi razpada tkiva v prizadetih bezgavkah ali bubonih. Tkivo je postalo črno in se je lahko utekočinilo. Potencialno kužne so namestili v prvo karantensko bolnico ali lazaret.

Prvo pravo 40-dnevno karanteno so Benetke razglasile leta 1448, da bi s tem omejile razsajanje nalezljivih bolezni, predvsem kuge, po mestu.

Postranski razlog razglasitve karantene je bilo ohranjanje reda, miru in zaupanja v oblast. Ter seveda normalno poslovanje. Trgovski mesti, kot sta Dubrovnik in Benetke, si nista smeli privoščiti, da bi izgubil zaupanje pri svojih partnerjih zaradi okuženih ljudi in širjenja bolezni.

Ali to komu zveni znano?

Koronavirus ima smisel za humor in se drži pravil. Koronavirus ima lahko 14-dnevno inkubacijo, ko se razmnožuje v sluznici zgornjih dihal in ne povzroča težav. Ljudje so lahko bolni in ob tem raznašajo virus tudi 14 dni. Po preboleli bolezni, ko minejo znaki bolezni, tudi še po 14 dneh najdemo genetski material virusa. Vse skupaj torej malo več kot 40 dni. Lahko rečemo, da je koronavirus hujši razbojnik kot Ali Baba in 40 razbojnikov.

Ko to pišem, je minilo natanko 40 dni od razglasitve epidemije. Ali smo sedaj na varni strani?

Virus se zaradi spoštovanja predpisov ni širil med nami. A strah ostaja, čeprav smo 40. dan imeli samo še devet na novo okuženih, kar pomeni, da en okuženi okuži manj kot eno osebo na dan.

Občutek za red imamo prirojen, začrtali smo prave ukrepe in se jih držali 40 dni. Sedaj je čas, da normalno zaživimo. Tako kot so skušali normalno živeti tudi okuženi Slovenci.

Zdravi del Slovencev jo je dobro odnesel

Izkazalo se je, da je zdravi del Slovencev dobro prišel skozi, četudi so se okužili. Oče, ki se je okužil, je bolezen prenesel samo na svojo ženo, pa še to v času, ko še ni vedel, da je okužen. Žena bolezni ni prenesla naprej.

Okužena zdravstvena delavka je prenesla bolezen samo na najmlajšega otroka, ki pa je bil samo smrkav kot že celo zimo in sploh ni slutila, da je otrok bolan. Otrok ni prenesel bolezni na stare starše, ki so skrbeli za tri otroke, medtem ko je mama okrevala v samoizolaciji.

Zdravstveno delavko je okužila njena mama. Sprva je mislila, da je samo običajen prehlad in se je testirala pet dni po prvih simptomih bolezni. Ta čas je ostala doma. Nikogar ni okužila naprej. Najhuje ji je bilo čakati na izvid. Vrtelo se ji je. Skrbelo jo je, kaj bo z njo. Še najbolj pa jo je skrbelo, na koga vse je prenesla virus. Tako stanje se je nadaljevalo tudi po tem, ko je izvedela, da je pozitivna. Umirila se je šele takrat, ko se je sprijaznila z virusom.

V enem izmed domov za ostarele živi ženska v svojem 105. letu življenja, ki je prav tako preživela covid-19. Brez težav in brez skrbi. Enostavno se je prepustila reki življenja in ozdravela.

Milo in uvidevnost

Tudi mi se bomo morali prepustiti reki življenja. Vendar pa bomo morali še naprej paziti na čeri in podvodne vrtince. Namesto vesel bomo uporabljali milo. Namesto čolna pa zavedanje, da najbolje pazimo na druge tako, da se, če zbolimo z znaki bolezni, ki jo povzroči novi koronavirus, držimo gesla #ostanidoma.

O avtorju
Miha Skvarč
doc. dr.
Doc. dr. Miha Skvarč, dr. med., se je rodil 30. 4. 1978 v Ljubljani. Mladost je preživel v Škofji Loki. Ker ga je zanimalo naravoslovje, se je vpisal na Gimnazijo Kranj. Leta 2005, leto po končani Medicinski fakulteti v Ljubljani, je postal mladi raziskovalec na tej isti fakulteti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.