Kako živeti novo normalnost ali izgubljeni v maskah

Po dveh mesecih se vračamo v tisto, čemur nekateri pravijo nova normalnost. Se kdaj vprašate, kako ste se spremenili v tem času? Česa smo se naučili in kaj pozabili? Ali je nova normalnost OK?

Vse to se najbolj kaže v nošenju mask. Maske so vsepovsod. Doma narejene iz blaga, iz straniščnega papirja, otroci dobivajo domače naloge, kako izdelati masko. Le redko pa zasledimo tehtne nasvete o tem, kdaj, zakaj in katere maske nositi.

Moramo si priznati, da maske imajo svojo vlogo. Po dolgem času smo opazili, da so oči res ogledalo duše. Maske in pogledi izza njih razkrivajo naveličanost ali iskrivost. Manj pomembne so postale gube okoli oči in podbradek. Gube so dodana vrednost, ki pove več o človeku kot besede. Vidijo se izkušnje, koliko se človek smeji, kakšen je njegov pogled na svet.

o na pravih mestih in iskriv pogled povedo o človeku več kot naziv in obleka. Vse to so v naša življenje prinesle maske.

Zakaj nositi maske?

Maske je treba nositi zaradi dveh stvari. Da oboleli ne širi virusa naokoli in da se drugi – nevede, da je nekdo v njegovi bližnji okolici bolan – ne okuži z novim koronavirusom.

Mask ne nosimo kot modni dodatek pod brado, da zakrijemo podbradek. Ne nosimo jih več dni zaporedoma, saj nas z vsakim dnem nošnje manj ščitijo, ker so bolj kontaminirane s prašnimi delci, zaradi česar postanejo bolj prepustne, pa tudi dihamo težje pod njimi. Predstavljajte si, kaj se zgodi, če se nam pozimi zmoči šal, ki naj bi nas ščitil pred mrazom.

Kdaj nositi masko?

Masko je smiselno nositi v zaprtih prostorih, kjer se zbira več ljudi. To so trgovine, odprte pisarne, uradi, vlaki, avtobusi in podobno. V avtu lahko nosite masko, če mislite, da se boste s tem izognili plačilu kazni zaradi prehitre vožnje. Mask nima smisla nositi na kolesu, na sprehodu ali če greste peš v službo.

Katere maske nositi?

Kapljice, ki nosijo v sebi novi koronavirus, so velike do pet mikronov ali celo manjše. V zaprtem prostoru se zadržujejo dalj časa kot na prostem in se širijo na razdalje, večje kot meter in pol. Asimptomatski ali blago bolni tudi z dihanjem širijo virus, saj tudi pri dihanju nastajajo kapljice, ki vsebujejo novi koronavirus.

Najboljša zaščita so maske FFP2 ali respiratorji, vendar pa jih težko nosimo in puščajo modrice. Ker imajo različne maske različne filtrirne zmogljivosti in vloga velikosti kapljic pri prenosu bolezni ni znana, je težko predvideti učinkovitost različnih mask.

Trenutno je zelo težko oceniti koristnost tkaninskih mask, če ta sploh obstaja. Delci, v katerih so virusi, so majhni, tkaninske maske ne tesnijo dobro okoli nosu ali pod brado. Hitro se navlažijo, kar še dodatno zmanjša njihovo filtrirno zmožnost. Ljudje jih ne perejo po dnevni uporabi.

V javnosti se pojavljajo tudi maske, ki so za nemedicinsko uporabo in niso dosti boljše od tkaninskih mask.

Zanimivo je, da so tudi kirurške maske z oznako IIR slaba izbira za osebno zaščito. Če jih nosimo, imamo samo 12 % večjo možnost, da smo s kirurško masko zaščiteni, kot če maske sploh ne nosimo. Kirurške maske so neuporabne po dveh do treh urah nošenja, saj se navlažijo in nimajo več funkcije zadrževanja delcev. Treba jih je zavreči.

Najbolje zaščitijo certificirane maske FFP2. FFP2 = N95 = KN95 ali mercedes med maskami. Nedavna analiza, ki je primerjala zaščito z maskami N95 ali respiratorji in pogoje brez zaščite dihalnih poti, je ugotovila, da imajo zdravstveni delavci, ki nenehno nosijo N95 = FFP2 = KN95, 54 % manj verjetnosti, da bodo dobili virusno okužbo dihal v primerjavi s kontrolno skupino, ki ni bila zaščitena z maskami.

Za konec!

Še vedno velja, da je najboljša zaščita uvidevnost drug do drugega. Pomembno je, da spoštujemo geslo #OstaniDoma, če zbolimo z znaki covida-19.

Tekstilne maske so neučinkovite kot zaščita pred virusi. Kirurške maske imajo določeno vlogo pri preprečevanju, da bi oboleli širil virus. Maske FFP2 ali respiratorji pa so najboljša izbira za zaščito zdravstvenih delavcev in drugih ljudi, ki imajo več stika z ljudmi v zaprtih prostorih. Masko je treba pravilno nositi. Za preprečevanje širjenja virusa je dobra kirurška maska. Za zaščito delavcev pa maska FFP2. Bolje imeti nekaj modric na obrazu kot pa črnomodra pljuča zaradi novega koronavirusa.

O avtorju
Miha Skvarč
doc. dr.
Doc. dr. Miha Skvarč, dr. med., se je rodil 30. 4. 1978 v Ljubljani. Mladost je preživel v Škofji Loki. Ker ga je zanimalo naravoslovje, se je vpisal na Gimnazijo Kranj. Leta 2005, leto po končani Medicinski fakulteti v Ljubljani, je postal mladi raziskovalec na tej isti fakulteti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.