Debelost v nosečnosti

Prekomerna telesna teža in zlasti debelost sta postali eden najpomembnejših svetovnih zdravstvenih problemov zadnjih desetletij. Debelost v nosečnosti poveča tveganja za zaplete tako v nosečnosti kot pri porodu.

O prekomerni teži govorimo, ko je indeks telesne mase (ITM, angleško BMI, body mass index) med 25 in 30 kg/m2, o debelosti pa, ko je nad 30 kg/m2. Problem prekomerne teže narašča v vseh starostnih skupinah in je povezan s številnimi zapleti. Zelo zaskrbljujoče je, ker narašča tudi med mladimi. V Sloveniji smo na srečo upočasnili naraščanje debelosti med otroki, ne pa še med najstniki in mladimi odraslimi.

Debelost med mladimi predstavlja poseben problem tudi zato, ker ji, če mladi ne začnejo zdravo živeti in ne shujšajo, sledi debelost v rodni dobi. Ta pa je zelo pomemben dejavnik, ki pri ženskah poveča tveganje za zaplete v nosečnosti in pri porodu, pri obeh spolih pa za zdravstvene zaplete v skoraj vseh organskih sistemih in tudi tveganje za debelost pri potomcih.

Debeli ljudje imajo več težav s skeletno-mišičnim sistemom, srcem in ožiljem, več je sladkorne bolezni in hipertenzije, pa tudi več rakastih obolenj in prezgodnje smrti. Debelost je lahko povezana tudi s psiho-socialnimi težavami.

Starejši ljudje težje shujšajo – deloma zato ker imajo ukoreninjene neustrezne navade glede prehrane in gibanja, deloma pa zato ker se spremeni metabolizem. Zato je zelo smiselno, da se že mladi tega zavedajo in zdravo shujšajo. Pomoč lahko poiščejo pri osebnem zdravniku.

Menstrualni ciklus in zanositev v primeru prekomerne teže

Ker se hormoni skladiščijo in presnavljajo tudi v maščobnem tkivu, imajo predebele ženske pogosteje težave z menstruacijami, npr. bolj boleče, daljše in močnejše krvavitve, pa tudi neredne cikluse.

Pogosteje imajo tudi težave pri zanositvi in že izguba nekaj kilogramov lahko pripomore k lažji zanositvi. Najbolj idealen ITM za zanositev je med 22 in 25 kg/m2. V centrih za zdravljenje neplodnosti debelim nosečnicam svetujejo, da najprej shujšajo in nato začnejo z zdravljenjem neplodnosti. Veliko jih, ko shujšajo, spontano zanosi, čeprav še ne dosežejo idealne telesne teže.

Pridobivanje teže v nosečnosti

Kakšno je priporočljivo pridobivanje teže v nosečnosti, si lahko preberete v prispevku, ki je objavljen tukaj.

Zapleti pri nosečnicah z neustrezno telesno težo

Nosečnice s primerno telesno težo ob zanositvi imajo dokazano najmanj zapletov v nosečnosti. Tiste, ki imajo prenizko telesno težo, pogosteje rodijo zahirane novorojenčke.

Debelost je najpogostejša pridružena bolezen (komorbiditeta) v nosečnosti. Povezana je z večjim tveganjem za različne bolezni v nosečnosti – predvsem za nosečnostno sladkorno bolezen in za hipertenzivne zaplete, pa tudi za težji porod in porod s carskim rezom.

Pri debelih ženskah je več poporodnih krvavitev, prav tako je tudi več zapletov pri carskih rezih, npr. slabše celjenje ran. Debele nosečnice imajo pogosteje bolečine v križu in sklepih, lahko tudi težave pri spanju. Pri teh ženskah je tudi otežen pregled ploda z ultrazvokom, zato se lažje spregleda razvojne nepravilnosti.

Zapletov je še več pri tistih, ki v nosečnosti pridobijo več teže, kot je priporočeno. Vpliv telesne teže matere, pridobivanja teže ter posledice zapletov se prenašajo tudi na potomce. Debele nosečnice rojevajo pretežke otroke, kar poveča tveganje za debelost otrok v otroštvu in odrasli dobi.

Zato je smiselno, da se vsi ljudje, zlasti pa mladi, seznanijo s tveganji, ki jih predstavlja prekomerna telesna teža za zdravje. Mlajši ljudje lažje shujšajo kot starejši. Če si v mladosti pridobijo zdrave življenjske navade, je zelo verjetno, da jih bodo obdržali vse življenje in jih tudi prenesli na potomce. Zdrav življenjski slog in primerna teža sta pomembna tako za ženske kot za moške.

Slovenski podatki o debelosti v nosečnosti

Po naših podatkih, pridobljenih iz nacionalnega perinatalnega informacijskega sistema, ima 70 % slovenskih nosečnic ob zanositvi normalen ITM. Prekomerno težo jih ima 18 %, debelih pa je 8 % nosečnic. Okoli 4 % nosečnic v Sloveniji je presuhih. Previsoka teža, zlasti pa debelost, je tudi pri nas pomembno povezana s pojavom nosečnostne sladkorne bolezni in preeklampsije v nosečnosti.

Pretežke in debele nosečnice pogosto pridobijo preveč teže v nosečnosti. Več ko nosečnice tehtajo in več teže ko pridobijo, težji so novorojenčki. Nosečnice, ki pridobijo več teže, kot je priporočeno, pogosto rodijo pretežke otroke, tiste, ki pridobijo premalo, imajo pogosto prelahke novorojenčke.

Telesna teža nosečnic ob zanositvi in porast teže v nosečnosti vplivata na rast plodov in obolevnost mater, povečuje se tveganje za nujne in načrtovane carske reze, pa tudi za prezgodnje porode in obolevnost novorojenčkov.

Teža po porodu

V prvih tednih po porodu ima večina mamic višjo težo kot pred zanositvijo. Ob zdravi prehrani, redni telesni aktivnosti in dojenju naj bi se nosečnice v prvih šestih mesecih po porodu vrnile na normalno telesno težo. To se dokaj pogosto ne zgodi in ženskam se povečuje teža, tako da narašča delež pretežkih in debelih, kar je slabo za zdravje v zrelih letih, pa tudi za potek naslednjih nosečnosti.

Tega se morajo mamice zavedati in se potruditi, da shujšajo, saj ima telesna teža pomemben vpliv na zdravje. Shujšati je najlažje ob polnem dojenju.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.