Kontracepcija po porodu

Pri vsakem spolnem odnosu je treba poskrbeti za kontracepcijo. Tudi po porodu, ko menstruacije še ni, ni varnih dni, saj je vseeno možna zanositev.

Pari po porodu razmišljajo, ali in kdaj si želijo naslednjega otroka. In ob tem se pojavi vprašanje uporabe primerne kontracepcije po porodu.

Spolni odnosi po porodu

Kmalu po porodu se pri večini parov pojavi želja po spolnih odnosih, ki jih zdravniki odsvetujemo le prvih 6 tednov po porodu. Pred prvimi odnosi je treba počakati, da popolnoma preneha čišča in se zacelijo poškodbe nožnice. Če je nožnica suha, kar je pogosto pri dojenju, priporočamo vlažilne gele.

Absolutno varnih dni ni, niti ob polnem dojenju ne. Ovulacija (in s tem možnost za zanositev) se lahko pojavi pred prvo menstruacijo.

Dobra novica je, da obstaja varna in staršem (ter njihovim dojenčkom) prijazna kontracepcija.

Ste pri svojem partnerju opazili pomanjkanje ali odsotnost spolne želje? Preberite, kako odpraviti težavo.

Nezaželena nosečnost

Ob odnosih brez kontracepcije lahko pride do neželene nosečnosti, kar spravi večino ljudi v hudo stisko. Zaradi različnih življenjskih okoliščin je včasih nenačrtovano nosečnost nemogoče obdržati, hkrati pa se je težko odločiti za splav, ki je v Sloveniji možen na zahtevo ženske do 10. tedna nosečnosti. Zato uporabljajte kontracepcijo pri vsakem odnosu, tudi po porodu.

 

Do pred 15 leti je bilo v Sloveniji največ umetnih splavov med ženskami v prvem letu po porodu, kar 2,5-krat več kot med drugimi ženskami. Zadnja leta je število splavov po porodu upadlo in je primerljivo s številom splavov med enako starimi ženskami. Ta uspeh je posledica ozaveščanja parov s strani medicinskega osebja, pa tudi dejstva, da imamo zdaj na voljo zanesljivo in varno kontracepcijo. 

Katera vrsta kontracepcije je primerna po porodu?

O primerni kontracepciji se pogovarjamo že na pregledih v zadnjih tednih nosečnosti ali na poporodnem pregledu. Vrsta kontracepcije je odvisna od tega, ali ženska doji, kakšno je njeno zdravstveno stanje, kdaj (če) si par želi naslednjega otroka, kakšno kontracepcijo sta že uporabljala oziroma kakšno si želita.

Sodobna kontracepcijska sredstva imajo zelo malo stranskih učinkov in za večino parov brez težav najdemo primerno obliko kontracepcije.

Pri ženskah, ki polno dojijo na 4 ure in nimajo menstruacije, se v prvih šestih mesecih po porodu zelo redko pojavi ovulacija in je možnost zanositve manjša kot 5 %. Možnost za zanositev se poveča ob zmanjšanju števila podojev, ob stresu in odsotnostih ali boleznih mame ali otroka.

Čeprav obstaja zelo majhna možnost za zanositev, priporočamo uporabo zaščite ob vsakem spolnem odnosu, tudi ob polnem dojenju, saj se ovulacija lahko pojavi pred menstruacijo.

Za uporabo primerne kontracepcije se posvetujte s svojim ginekologom. Dileme vam lahko olajša tudi pogovor z zdravnikom na daljavo v sklopu zavarovanja Zdravstveni nasvet.

Vrste kontracepcije

V poporodnem obdobju pari pogosto uporabljajo kondome, ki so primerna zaščita, če jih uporabljamo pri vsakem odnosu in ves čas odnosa. Uporaba »naravnih metod«, kot so opazovanje vaginalne sluzi, merjenje bazalne temperature in prekinjen odnos, v poporodnem obdobju ni primerna.

Z uporabo kondoma se učinkovito izognete tudi širjenju spolno prenosljivih okužb (SPO).

Pri doječih ženskah se izogibamo uporabi običajnih kombiniranih kontracepcijskih tabletk. Te lahko 6 tednov po porodu dobijo ženske, ki ne dojijo in nimajo drugih kontraindikacij. Izjemoma jih predpišemo tudi doječim materam, ko se dojenje povsem vzpostavi.

 

Za doječe mame je od 6. tedna po porodu primerna uporaba progesteronskih kontracepcijskih tabletk. Tabletke so ob rednem jemanju enako zanesljive kot običajne tabletke ter ne vplivajo na količino mleka in na dojenčka. Če ženskam ustrezajo, jih lahko jemljejo tudi po prenehanju dojenja. Razen rjavih izcedkov imajo zelo malo negativnih učinkov in so primerne za večino žensk.

 

Po prenehanju dojenja se ženska lahko odloči za običajne kombinirane tabletke ali hormonski nožnični obroček.

 

Od 6. tedna po porodu se lahko ženska odloči za maternični vložek, ki ga vstavimo na poporodnem pregledu. Če se ga vstavljamo pozneje, ko je ženska že imela odnose, je najbolje, da ga vstavimo takoj po menstruaciji.

 

Na voljo imamo več različnih materničnih vložkov. Vložki z dodatkom bakra so primerni za ženske, ki ne želijo uporabe hormonov in so imele pred nosečnostjo šibke ali zmerno močne menstruacije. Ob teh vložkih so menstruacije redne in pogosto močnejše kot pred uporabo.

 

Novejši maternični vložki so vložki z dodatkom hormonov – progesterona. Vstavi se jih 6 tednov po porodu, prvih 6 mesecev se lahko pojavljajo šibke, nepravilne krvavitve. Ob teh vložkih so menstruacije šibke ali jih celo ni, kar ni narobe. Zapleti so redki, lahko pa se pojavijo spremembe v psihičnem počutju, padec libida, zunajmaternična nosečnost, vnetja, krvavitve.

 

Maternični vložki lahko ostanejo v maternici od 3 do 6 let, odvisno od tipa vložka. Po preteku tega obdobja lahko ženska takoj dobi nov maternični vložek. Če se ženska odloči za zanositev, se lahko maternični vložek kadarkoli odstrani in ženska lahko zanosi naslednji mesec. Maternični vložki z bakrom se izjemoma lahko vstavijo že nekaj dni po porodu, če obstaja velika verjetnost, da bo ženska imela odnose še pred prvim obiskom ginekologa.

 

V času dojenja je možna tudi uporaba t. i. urgentne kontracepcije ali jutranje tabletke, ki jo je treba vzeti čim prej po nezaščitenem odnosu. Čas, do kdaj se jo lahko še vzame, in način jemanja sta odvisna od posameznega tipa tabletke. Jutranja tabletka ne vpliva na količino mleka in ne škodi dojenčku, ni pa najbolj zanesljiva oblika kontracepcije in se priporoča samo izjemoma. Dobi se v lekarni brez recepta.

 

Pri parih, ki ne želijo več otrok, je možna kirurška sterilizacija. Prekinejo se jajcevodi ali semenovodi, delovanje drugih organov (jajčnikov, maternice,  testisov) ostane povsem nespremenjeno. Pogoj je, da je prosilec/ka star 35 let ali več. Pri ženskah se lahko opravi laparoskopsko nekaj dni po porodu ali ob morebitnem carskem rezu, jajcevodi se prekinejo ali v celoti odstranijo, kar zmanjša tveganje za raka jajčnikov pozneje v življenju. Pri moškem se opravi v lokalni analgeziji, kadarkoli.

 

Če kljub uporabi kontracepcije ali zaradi njene neuporabe pride do neželene nosečnosti, je skrajna možnost splav.

Načrtovanje vnovične nosečnosti

Ko se par odloči za novo nosečnost, preneha uporabljati kontracepcijo. Ženskam svetujemo, naj začnejo 3 mesece pred načrtovano zanositvijo jemati vitaminske tabletke za nosečnice, ki vsebujejo folno kislino in železo.

 

Če ima ženska zdravstvene težave ali so bili v predhodni nosečnosti kakršnikoli zapleti ali bolezni v družini, svetujemo, da se pred zanositvijo oglasi na posvet pri osebnem zdravniku ali ginekologu.

 

Pogosto je spolnost po porodu eden od redkih trenutkov, ko se partnerja – starša posvetita samo drug drugemu. Da ne bo obremenjena z bojaznijo po nenačrtovani nosečnosti, si zagotovite ustrezno kontracepcijo. In uživajte.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.