Hemoroidi

Hemoroidi so normalni venski pleteži, ki jih imamo vsi v danki, da zaustavljajo blato in vetrove. V določenih primerih se ti žilni pleteži povečajo in pričnejo povzročati težave. K temu so bolj nagnjeni ljudje z dedno predispozicijo, debelostjo, nosečnice in ljudje, ki veliko sedijo ali imajo težave z zaprtjem.

Simptomi hemoroidov

Najpogostejši simptomi hemoroidov so:

  • srbenje okoli zadnjika,
  • bolečina pri odvajanju blata,
  • neboleča sveža krvavitev (značilno ob koncu odvajanja blata, na toaletnem papirju ali kapljanje krvi po koncu odvajanja blata).

Vrste hemoroidov

Poznamo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi so v danki, zato jih v začetnih stopnjah ne vidimo in s prstom ne zatipamo. Pogosteje povzročajo težave. Najbolj značilna težava je sveža krvavitev pri odvajanju blata, v napredovalnih stopnjah pa jih lahko zatipamo kot mehke elastične vozliče.

Zunanji hemoroidi so mehke kožno-sluznične zadebelitve pri zadnjični odprtini in redkeje povzročajo težave. Če se v zunanjem hemoroidnem vozliču naredi krvni strdek, močno boli tako pri odvajanju blata kot pri sedenju.

Samopomoč pri hemoroidih

  • Najpomembnejši ukrep je preprečevanje zaprtja. Napenjanje pri odvajanju blata ali trdo blato poslabšata hemoroide. Najbolj naraven način za preprečevanje zaprtosti je uživanje dovolj vlaknin (20–35 g na dan) s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi izdelki, zadostna hidracija in dovolj gibanja. Pomembno je tudi, da ne zadržujemo blata, ko nam telo da 'poziv' za odvajanje.
  • Lahko si pripravimo vodne kopeli. Od dva- do trikrat dnevno se usedemo v mlačno vodo (brez dodatkov soli, pen in podobnega) za 10 do 15 minut. Tako pospešimo prekrvavitev danke in zadnjika ter sprostimo mišico zapiralko, s tem pa spodbudimo hitrejše celjenje hemoroidov.
  • Z mazili, svečkami in tabletami proti hemoroidom, ki se jih dobi v prosti prodaji, si pomagamo pri bolečinah in srbenju ter zmanjšamo oteklino hemoroidov.

Kdaj k zdravniku

  • Hemoroidi niso nevarna, temveč nadležna bolezen. Novonastala sveža krvavitev ob odvajanju blata ali ozko blato sta najverjetneje posledica hemoroidov. Kljub temu prvič svetujemo obisk pri zdravniku, ki s pregledom potrdi, da so hemoroidi vzrok naših težav, saj se lahko za krvavitvijo ali ozkim blatom skrivajo tudi bolj nevarne bolezni.
  • Zdravnik nam bo z orokavičenim prstom potipal črevo tik za zadnjično odprtino. Če so notranji hemoroidi dovolj veliki, jih bo tako zatipal. Ogledal si bo tudi morebitne spremembe okoli zadnjične odprtine, kjer se značilno nahajajo zunanji hemoroidi.
  • Proktolog (kirurg, specializiran za bolezni danke in zadnjika) pa bo lahko s kratkim endoskopom (upogljiva cev, ki ima na koncu kamero) pregledal sluznico zadnjih 15 cm črevesja.
  • Obisk zdravnika svetujemo tudi takrat, ko so težave zaradi hemoroidov preveč nadležne in samozdravljenje ni zadostno. Zdravnik nam bo predpisal bolj učinkovite svečke in mazila proti hemoroidom, v napredovalnih stopnjah ali pri trombozi v hemoroidu pa nas bo napotil k proktologu.

Hemoroidi v nosečnosti

25–35 % nosečnic ima težave zaradi hemoroidov. Težave so zlasti pogoste v zadnjem trimesečju, ko plodova glava pritiska na žile in s tem onemogoča odtok krvi, ter takoj po porodu. Navadno težave zaradi hemoroidov po porodu postopno izginejo same od sebe, zato se med nosečnostjo redko poslužujemo agresivnega zdravljenja. Svetujemo zlasti skrb za redno odvajanje mehkega blata, ležanje na levem boku ter Keglove vaje.

O avtorju
Anja Černe
dr. med., spec. druž. med.
Asist. dr. Anja Černe, dr. med., je diplomirala s pohvalo na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2008. Je prejemnica študentske Plečnikove nagrade. Po končanem študiju se je zaposlila v Zdravstvenem domu Nova Gorica v ambulanti nujne medicinske pomoči.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.