Kako do zdravnika v času covid-19?

V času epidemije covid-19 je dosegljivost zdravstvenih storitev močno otežena. Osebni zdravniki opravijo manj pregledov, a ogromno posvetov prek telefona ali elektronske pošte. Večina specialistične dejavnosti je močno okrnjene, z izjemo obravnave nosečnic, onkoloških bolnikov ter vseh napotenih s stopnjo nujnosti 'nujno' ali 'zelo hitro'. Mnogo obravnav in operacij je bilo prestavljenih, novi termini so lahko že znani ali pa še ne.

Vse to ustvari skrb, kako do obravnave, če jo potrebujemo. V kolikor se vaše zdravstveno stanje slabša zaradi težav, zaradi katerih že čakate na specialistično obravnavo, se obrnite na osebnega zdravnika, ki bo, če je potrebno, ukrepal.

Kako ukrepamo ob okužbi z novim koronavirusom

Predvsem sta potrebna osamitev/izolacija (lastna soba, perilo, brisače, toaleta; uporaba maske, ko stopate po skupnih prostorih (hodnik)) in lajšanje simptomov.

Za kašelj topli napitki, za bolečine (žrelo, glava, mišice in sklepi) paracetamol, največ 500 mg na štiri ure ali bolje 1000 mg na osem ur, po potrebi. Znak je lahko tudi driska ali bruhanje. Izmerite si telesno temperaturo pred zdravili ali osem ur po jemanju paracetamola. Vmes bo temperatura nižja zaradi delovanja paracetamola.

Če imate občutek težkega dihanja, se obrnite na osebnega zdravnika ali nujno medicinsko pomoč – 112 (odvisno od jakosti težav). Zdravnik se bo odločil, kako ukrepati naprej. Zdravniku poleg opisa svojih težav povejte tudi za svoje kronične bolezni in pa zdravstveno stanje ljudi, s katerimi bivate. Zdravnik se bo odločil, ali je potrebno testiranje. Zdravniku na dva dni javljajte svoje stanje, ob poslabšanju pa seveda takoj.

Druge zdravstvene težave, ob katerih je verjetno nujna zdravstvena pomoč

Naštela bom najpomembnejše zdravstvene težave, pri katerih je pomembno ukrepati.

 • Bolečina v prsih za prsnico

Skrbi nas, da je vzrok srce, takrat tišči, kot pritisk/teža na prsni koš; lahko je že znan tip bolečine pri srčnih bolnikih; lahko je prisotno dušenje, bolečina je močnejša med hojo ali leže, seva v vrat, čeljust, levo roko, zgornji del trebuha, med lopatice, lahko jo spremlja slabost – ob taki bolečini pokličite na nujno medicinsko pomoč (NMP) ali kličite 112. Ne čakajte na jutri! To velja za vse starosti, tudi mlajše od 50 let.

Vzrok prsne bolečine je lahko tudi vneta sapnica: takrat je bolečina bolj prisotna med kašljem ali globokim dihanjem, na sredini prsnega koša, pekoča. Olajša jo ibuprofen ali naproksen.

 • Krvni pritisk preko 180/110

Skrbi nas, da je vzrok srce, takrat tišči, kot pritisk/teža na prsni koš; lahko je že znan tip bolečine pri srčnih bolnikih; lahko je prisotno dušenje, bolečina je močnejša med hojo ali leže, seva v vrat, čeljust, levo roko, zgornji del trebuha, med lopatice, lahko jo spremlja slabost – ob taki bolečini pokličite na nujno medicinsko pomoč (NMP) ali kličite 112. Ne čakajte na jutri! To velja za vse starosti, tudi mlajše od 50 let.

Vzrok prsne bolečine je lahko tudi vneta sapnica: takrat je bolečina bolj prisotna med kašljem ali globokim dihanjem, na sredini prsnega koša, pekoča. Olajša jo ibuprofen ali naproksen.

 • Krvni pritisk preko 180/110

Če imate zdravila za nižanje, jih vzemite in si pomerite pritisk čez eno uro. Če pa je ob tem prisotna bolečina v prsih, glavobol, motnja vida, se obrnite na NMP/112. V kolikor se vam taki skoki tlaka zgodijo večkrat in se ne počutite slabo, počivajte in si tlak izmerite čez pol ure še enkrat.

Z osebnim zdravnikom se dogovorite, katera zdravila in koliko lahko vzamete ob skoku pritiska. Poskusite se pomiriti, strah in stres dvigata pritisk.

Meritve tlaka 160-180/90-110, vsaj 2/3 meritev, merjenje trikrat dnevno, pred tem 30 minut umirjenega počitka brez psihičnega stresa; obrnite se na osebnega zdravnika po enem tednu meritev.

Krvni pritisk pod 90/60 (neznano od prej) in slabo počutje – klic NMP/112 ali osebni zdravnik, odvisno od zdravstvenega stanja. Enako velja, če je tlak mnogo nižji kot vaš tlak sicer (običajno 150/90, zdaj pa 100/60). Ugotoviti moramo vzrok padca tlaka.

 • Aritmija, ne/redno hitro bitje srca, utrip preko 120 udarcev/min

Ob tem omotica, slabo počutje, tiščanje v prsih – če ne mine v dveh do treh minutah, kličite NMP/112. Če zaznate aritmijo (neznano prej) in je počutje sicer solidno (tudi krvni tlak nad 110/70 in utrip pod 110 udarcev/min), pa se naslednji delovni dan obrnite na osebnega ali nadomestnega zdravnika.

Utrip pod 40 udarcev/min in slabo počutje zahtevata klic na NMP/112.

 • Znaki okvare možganov, živčevja

Novonastale hromitve rok, nog, obraza, motnje govora ali razumevanja govora, na novo motnja ravnotežja z zanašanjem, dvojni vid – takoj se obrnite na NMP/112. Skrbi nas možganska kap ali druga resna okvara živčevja.

 • Oteženo dihanje

Če ste v dvomih, ali gre za resno stanje, ocenite dihanje tako, da poskusite z manjšim naporom, na primer s hojo po stopnicah, hitro hojo po hodniku; kar je sicer preprosto, bo ob resnejšem dogajanju oteženo. Hitrost dihanja več kot 20 vdihov na minuto ob normalni telesni temperaturi zahteva zdravstveni posvet. V obeh primerih se obrnite na osebnega zdravnika (med delovnim časom) ali NMP/112.

Če ste astmatik ali imate kronično obstruktivno pljučno bolezen, poskusite z vpihi Ventolina ali Beroduala, vsaj tri do štiri vpihe naenkrat. Če po 20–30 minutah ni bistveno bolje, potrebujete posvet in najbrž pregled še isti dan.

Občutek dušenja je pogost pri tesnobi, strahu, paniki. Takrat je občutek, da ne moremo »do konca vdihniti«, da »manjka zraka«. Ob preusmeritvi pozornosti (ko pozabimo na dihanje) ali fizični obremenitvi (sprehod), je težav manj in dihanje lažje. Tudi blažje pomirjevalo v primeru tesnobe olajša dihanje. Pri drugih vzrokih ti ukrepi ne pomagajo. Ko vam fizična aktivnost olajša dihanje, je najverjetnejši vzrok občutka dušenja tesnoba in strah.

 • Huda bolečina v trebuhu

Neznana od prej, ki ne popusti po dveh tabletah s 500 mg paracetamola (Lekadol, Daleron ipd.) po dveh urah, zahteva zdravniško pozornost. Če je že v času nastanka bolečina zelo huda, je potreben takojšen klic NMP/112.

 • Povišana temperatura

Nad 38 °C (merjena vsaj osem ur brez zdravil za zniževanje temperature in bolečin), vsaj tri do štiri dni. Če je ob tem prisotno zelo slabo počutje in/ali omotičnost, si izmerite tudi krvni tlak in utrip ter se takoj obrnite na zdravnika. Vzrok je najverjetneje okužba, lahko virusna ali bakterijska. Če počutje ni zelo slabo, se obrnite na osebnega ali nadomestnega zdravnika prvi delovni dan.

 • Glavobol

Če je zelo hud (najhujši glavobol v življenju, še nikoli tak, nepoznana bolečina), se takoj obrnite na NMP/112. Sicer pa poskusite z dvema tabletama s 500 mg paracetamola naenkrat ali pa ibuprofenom – 2 × 600 mg naenkrat – in počitkom.

Pijte izotonične napitke. Polno delovanje bo po dveh urah. Če ni bolje, se obrnite na osebnega zdravnika ali NMP.

 • Oči

Novonastala motnja vida (ne vidite jasno na eno oko, redkeje na obe očesi), bliskanje pred očmi, del vidnega polja manjka (kot zavesa), močno pordelo in boleče oko, tujek v očesu, gnojni izcedek iz očesa. Praviloma se lahko obrnete na osebnega zdravnika, v primeru zelo hudih težav pa na NMP.

 • Krvni sladkor preko 20 večkrat v dnevu

Obrnite se na osebnega zdravnika ali NMP. Če je sladkor več kot 10, pa na osebnega zdravnika prvi delovni dan. Ob neurejenem sladkorju ga merite dva- do trikrat dnevno. Pozorni bodite na možne sprožilce zvišanja (okužba, zelo sladka hrana).

Sladkor pod 3: Zaužiti je potrebno sladek sok ali močno sladkan čaj in klicati zdravnika/NMP za posvet (kako dalje z zdravili za sladkor). Če ne morete piti sladke tekočine in je prisotno slabo počutje – kličite NMP/112.

 • Huda alergijska reakcija

Koprivnica z/brez otekanja v usta, jezik, občutek cmoka v žrelu, težjega dihanja, omotice/omedlevice – če imate injekcijo adrenalina (Epipen, Anapen), si jo aplicirajte v stegno, nato klic 112. Zaužiti je potrebno tudi tablete iz seta za samopomoč (če gre). Po 10 minutah injekcijo ponovite, če stanje ni boljše in zdravstvena pomoč še ni prispela.

V kolikor je prisotna samo koprivnica, pa zaužijte do dvakrat dnevno tabletko proti alergiji (antihistaminik). Sama koprivnica je zoprna, ni pa nevarna. Obvestite osebnega zdravnika prvi delovni dan.

 • Otekanje v meča (enostransko, na novo)

Napetost in bolečina. Ne hodite naokrog, lahko bi bila venska tromboza – isti dan klic osebnega zdravnika ali NMP.

 • Bledica noge (redkeje roke)

Zelo huda bolečina. Lahko motnja prekrvavitve. Isti dan kličite osebnega zdravnika ali NMP.

 • Zelo slabo počutje, slabotnost

Vzrok neznan, isti dan klic osebnega zdravnika ali NMP.

 • Izkašljevanje krvi

Isti dan klic osebnega zdravnika ali NMP.

 • Temno/črno blato

Isti dan klic osebnega zdravnika ali NMP. Izmerite si tudi krvni tlak. Če opažate večkrat dnevno svežo kri na blatu, pa se obrnite na osebnega zdravnika, ko se to večkrat ponovi. (Najpogostejši vzrok so hemoroidi ali analna fisura.)

 • Bruhanje in driska

Najpogosteje virusna okužba. Če je tako pogosto, da ne morete zaužiti dovolj tekočine, bo morda potrebna infuzija (kar pa je precej redko pri odraslih). Pomembno je nadomeščanje tekočine ter soli, zato svetujemo nadomeščanje z oralno rehidracijsko raztopino ali pa uživanje zmerno sladkanega čaja in bistre juhe (kokošja, goveja) kombinirano.

Zaužijte vsaj dva do tri litre dnevno, če je driska obilna, lahko več. Ob bruhanju je potrebno uživanje po žličkah: ena do dve jedilni žlici na pet minut.

Obvestite osebnega zdravnika prvi delovni dan.

 • Akutna zapora urina

Nezmožnost odvajanja urina 6-8 ur, odvajanje po kapljicah, lahko prisotna bolečina v trebuhu. Isti dan se obrnite na osebnega zdravnika ali NMP.

 • Kri na vodi

Če je prisotno tudi pogosto in pekoče uriniranje, gre za vnetje sečil. Lahko pa tudi za bolezen ledvic. Obrnite se še isti dan na osebnega zdravnika ali NMP. (Na barvo urina vpliva tudi hrana – ob uživanju rdeče pese je urin rdečkast.)

 • Vnetja kože, podkožja, boleče otekline

Pordela, vroča, boleča koža različnih področij, lahko tudi kot zatrdlina; če ni povišane temperature ali hudih bolečin, se obrnite na osebnega zdravnika isti ali prihodnji dan, ob povišani temperaturi preko 38 °C in slabem počutju pa isti dan na osebnega zdravnika ali NMP. Morda potrebujete antibiotično zdravljenje ali drug ukrep.

 • Vse nepojasnjene bolečine (sklepi, ušesa, drugo)

Obrnite se na osebnega zdravnika čim prej, ob hudem stanju pa isti dan na osebnega zdravnika ali NMP.

 • Ginekološke težave (bolečine, vnetja, krvavitve)

Obrnite se na osebnega ginekologa ali urgentno ginekološko ambulanto področne bolnišnice.

Zberite ključne kontaktne podatke na vidno mesto

Pomembno je poznati številke zdravstvene oskrbe. V času epidemije je telefonski posvet najpomembnejši način dogovarjanja za oskrbo pri stanjih, ki potrebujejo takojšnjo razjasnitev.

Sicer pa je zlata vredna elektronska pošta, tam lahko opisu dodate še fotografijo (npr. vnetega očesa, izpuščaja ..) in izvid, učinkovitost posveta je večja. Vedno na koncu poleg imena, priimka in datuma rojstva dodajte še telefonsko številko, na katero ste dosegljivi. Po potrebi vam bo zdravnik svetoval pregled z uro in lokacijo. Na pregled pridete z nameščeno masko.

Še danes si pripravite:

 • telefonsko številko osebnega zdravnika in naslov elektronske pošte,
 • telefonsko številko informacij zdravstvenega doma (če dela vaš zdravnik v ZD) – v primeru nadomeščanja osebnega zdravnika,
 • telefonsko številko nujne medicinske pomoči v vašem kraju.

Oglejte si tudi spletno stran svojega zdravnika, na njej so informacije glede najučinkovitejšega načina oskrbe. Ko imate doma še za 7–10 dni zdravil, naročite nove recepte. Da ne boste v časovni stiski z naročanjem.

Pomagajte vse te številke priskrbeti starejšim ali internetno manj spretnim, starostniki naj jih imajo nalepljene na omarici pri telefonu in na listku poleg zdravstvene kartice. Pomemben je tudi listek s seznamom redne terapije, kroničnih bolezni in morebitnih alergij, ki naj bo vedno pri zdravstveni kartici/v denarnici.

Vse skupaj nas skrbi, da bi v času, ko se zdi, da je pomemben le novi koronavirus, spregledali ali zamudili oskrbo za pomembne zdravstvene težave.

Če ste v dvomih glede svojega zdravja, se obrnite na osebnega zdravnika, ki vam bo pomagal. Morda z ukrepanjem (diagnostiko in zdravljenjem) ali pa navodilom, kdaj in kako se bo ta težava lahko urejala.

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.