Okrevanje po covid-19

Covid-19 je zelo raznolika virusna okužba, za katero je in bo zbolelo pomembno število ljudi. Prav zaradi raznolikosti okužbe je tudi okrevanje zelo različno.

Vsi si želimo, da ne bi naenkrat zbolelo veliko število ljudi, saj lahko zdravstveni sistem le tako pomaga vsem, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi virusa covid-19 ali druge bolezni.

Značilnosti okužb s covid-19

Blaga okužba s covid-19 se kaže kot nedolžen prehlad, po katerem niti ne potrebujemo okrevanja.

Srednje močna okužba s covid-19 je lahko že zelo neprijetna: suh dražeč kašelj, pekoča bolečina za prsnico ob kašlju ali globokem dihanju, občutek nepopolnega vdiha, glavobol in bolečine v kosteh in mišicah, pekoči občutki na koži, bruhanje in/ali driska, občutek utrujenosti in pomanjkanje energije, izguba vonja/okusa.

Še posebna previdnost pa je potrebna, če opažate:

  • tiščečo bolečino za prsnico, ki ni odvisna od dihanja ali kašlja in jo poslabša napor (npr. hoja po stopnicah),
  • srčni utrip več kot 110/min v mirovanju po vsaj 20 minutah počitka,
  • zadihanost ob počasni hoji po stanovanju,
  • razbijanje srca več kot 150/min ali neredno bitje srca,
  • ponovno povišano temperaturo, medtem ko ste vmes že imeli normalno, s poslabšanjem kašlja in morda gnojnim izkašljevanjem,
  • otekanje ene ali obeh nog na novo ali izrazito poslabšanje otekanja nog,
  • močne bolečine v trebuhu.

V naštetih primerih se takoj obrnite na zdravnika, saj lahko gre za zaplet ob covid-19 okužbi (srčno popuščanje, miokardni infarkt, aritmijo, globoko vensko trombozo ipd.) ali pa za kakšno pridruženo bolezen (npr. bakterijsko pljučnico ali vnetje žolčnika v obdobju prebolevanja covid-19).

Marsikdo poroča, da okrevanje po covid-19 traja nekaj tednov, občasno tudi več mesecev. Lahko je odvisno od pridruženih bolezni, ni pa nujno. Tudi mlajši od 50 let brez pridruženih bolezni občasno potrebujejo daljše okrevanje. Vzrokov še ne poznamo. Vsekakor pa je potrebno previdno spremljati počutje, da se ne spremeni ali poslabša.

Kako si pomagamo pri okrevanju po covid-19?

Okrevanje po covid-19 v primeru suhega kašlja, bolečine za prsnico, občutka plitvega dihanja

Za kašelj, kjer ni izpljunka in ki je suh in dražeč, je pomembno uživati tople tekočine (čaj, juha). Poskrbimo za primerno vlago v bivalnem prostoru, tako da ga prezračimo ali po potrebi uporabimo vlažilec spalnega prostora. Pomagajo tudi inhalacije pare, ki nekaterim sicer ustrezajo, druge pa lahko dražijo.

Sredstvo za miritev kašlja se kupi v lekarni, lahko pa ga predpiše tudi zdravnik na plačljiv recept. Za bolečino lahko vzamemo 500–1000mg paracetamola na 8 ur po potrebi. Za izboljšanje dihalnega okrevanja so koristne dihalne vaje, s katerimi spodbudimo polno dihanje in aktiviramo dihalne mišice.

Za suh in dražeč kašelj je pomembno uživati tople tekočine kot sta čaj ali juha.

Okrevanje po covid-19 v primeru glavobola in bolečin v mišicah

Če je bolečina močna, uporabimo analgetik paracetamol 1000 mg ali metamizol 1000 mg na 8 ur po potrebi. Koristen je tudi magnezij 300 mg na dan. Priporočamo nežne razgibalne in raztezne vaje za vratno hrbtenico (gibi z glavo naprej/nazaj, levo/desno, nagibi vstran, kroženje), ramenski obroč (dvigi ramen, kroženje z rokami) in celotno hrbtenico (počasen spust v predklon in dvig, počasne rotacije, nagibi z iztegi rok). Če so bolečine premočne, vaj ne izvajamo. V tem primeru lahko poskusimo z aktivnim gretjem vratne hrbtenice s termoforjem, če vam to ustreza.

V primeru glavobola ali bolečin v mišicah so priporočljive nežne razgibalne vaje za vratno hrbtenico in celotno hrbtenico.

Okrevanje po covid-19 v primeru driske in/ali bruhanja

Kadar sta prisotna driska ali bruhanje, je pomembno uživanje dovolj tekočine (2–3 litre/dan), ki mora biti vsaj delno elektrolitsko bogata. To pomeni, da mora vsebovati soli, zato je bistra juha pomemben vir tekočine. Po bruhanju naenkrat zaužijte majhen odmerek zaužite tekočine (0,3 dl naenkrat na 10–15 min).

Zdravilo proti slabosti in bruhanju lahko zdravnik po presoji primernosti terapije predpiše tietilperazin.

V primeru driske ali bruhanja se prileže bistra juha.

Okrevanje po covid-19 v primeru občutka utrujenosti in pomanjkanja energije, hujšanja

V primeru občutka utrujenosti in pomanjkanja energije je pomembno, da uživate uravnoteženo prehrano in se gibalno aktivirate kljub utrujenosti. Priporočamo vsakodnevno gibanje na svežem zraku, čeprav za kratek čas in ne glede na vremensko situacijo.

Dlje kot počivamo, več kondicije izgubljamo, zato je prav, da čimprej pričnemo z zmernim gibanjem, ko seveda telesna temperatura ni več povišana. Bolje 5 počepov kot nobenega. Bolje počitek med sprehodom kot sedenje ali ležanje. Tako se večkrat dnevno potrudite gibati.

V prehrani je pomembno, da povečate vnos beljakovin v času okrevanja, saj so beljakovine gradniki pri obnavljanju tkiv in jih pogosto ne zaužijemo dovolj. To še posebej velja za starejše.

V primeru občutka utrujenosti in pomanjkanja energije je, kljub utrujenosti, pomembno aktivno gibanje na svežem zraku.

Okrevanje po covid-19 v primeru izgube vonja in okusa

Izguba vonja in okusa je rezultat poškodbe sluznice in/ali nevrološke okvare, ki večinoma mine po nekaj tednih oziroma mesecih. V primeru otečene nosne sluznice si lahko spirate nos s fiziološko raztopino in pa umirjate vnetje s kortikosteroidnimi pršili.

Če nos ni zamašen in gre za samostojno izgubo vonja/okusa, lahko uživamo B kompleks za hitrejšo regeneracijo, vendar to ni nujno, saj učinkovitost tega ni zanesljiva in je priporočena po bolj splošnih načelih regeneracije živčevja. Okvara mine tudi brez ukrepov, kar je najpomembnejše.

Druga priporočila za okrevanje po covid-19

Nadomeščanje vitamina D3 od začetka oktobra do konca marca se priporoča prav vsem odraslim – 1000 IE na dan redno, med boleznijo/okužbo pa 2000–3000 IE dnevno. S tem naj bi zmanjšali število težjih oblik bolezni, kar je naš velik skupni interes.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pripravila še posebna navodila za okrevanje slabotnejših, tudi po bolnišnični obravnavi. Najdete jih na tej povezavi.

Ta prispevek ni namenjen bolnikom, ki so del bolezni preživeli na intenzivni terapiji. Ti morajo strogo upoštevati navodila, ki so jih prejeli ob odpustu iz bolnišnice.

Če imate kakšna vprašanja o svojem počutju ali doživljate kak simptom, ki vam povzroča skrb, se po telefonu obrnite na osebnega zdravnika ali v njegovi odsotnosti drugo zdravstveno osebje, ki vam bodo dali potrebna navodila, kako ukrepati, ali pa termin pregleda.

Želimo si dvoje: uspešno okrevanje bolnikov s covid-19 in skrbno obravnavo vseh v izogib spregledanim diagnozam v imenu covid-19. V tem boju moramo sodelovati prav vsi!

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.