Kateri psihoterapevt je najboljši za vas

Že nekaj časa razmišljate o tem, da bi se o določenih stiskah pogovorili s strokovnjakom, in odločili ste se za obisk psihoterapevta. Toda pred vami je najpomembnejše vprašanje: kako izbrati psihoterapevta, s katerim se boste povezali in dobro sodelovali na poti do boljšega duševnega zdravja.
Povezana področja

Kolikokrat ste šli k frizerju in preverili njegovo izobrazbo? Ste mehanika našli z iskanjem v brskalniku in izbrali tistega z najboljšo oceno? Kljub temu da so izobrazba in spletne ocene lahko izkazi resnične kompetentnosti, se nas večina zateka k osebnim priporočilom.

Veste, kdaj je čas za obisk psihoterapevta? Preberite v članku.

Pri frizerju in avtomehaniku sta posledica napačne izbire v najslabšem primeru slaba pričeska in slabo popravljen avto. Pri psihoterapiji pa vas lahko napačna izbira stane veliko več, kot boste plačali za uro slabe terapije. Zato je zelo pomembno, da si pred izbiro psihoterapevta vzamete čas in preverite kredibilnost oziroma usposobljenost.

Obravnava z različnimi metodami psihoterapije

Psihoterapevti so lahko bodisi izšolani psihologi, ki se izurijo tudi v psihoterapiji, bodisi posamezniki, ki po končanem humanističnem študiju na kateri izmed zasebnih šol opravijo večletno usposabljanje za pogovorno terapijo. V Sloveniji namreč nimamo standardne poti izobraževanja za psihoterapevta, saj področje ni zakonsko urejeno.

Tesnoba in depresija se ne ozirata na leta. Članke s področja duševnega zdravja in številnih drugih področij najdete v brezplačni reviji Pazi nase. Naročite se nanjo in jo prejmite v svoj elektronski nabiralnik ali jo prebirajte na spletu.

Tako obstaja več skupin psihoterapevtov, ki so združeni pod krovno organizacijo. Vsaka skupina uporablja specifično metodologijo, katere cilj pa je podoben, in sicer pomagati posamezniku v stiski. Za določene težave so nekatere metode primernejše, za druge so popolnoma neprimerne. Zato se je dobro pred izbiro terapevta izdatno pozanimati o metodi, primerni za vas in vašo težavo.

Je za odločitev o izboru psihoterapevta pomembnejši pristop ali terapevt?

Psihoterapija je sicer mlada znanost, ki obstaja od konca 19. stoletja. Pionirji so bili Sigmund Freud, Alfred Adler in Carl Gustav Jung. V tistem času je bilo v tej mehki znanosti mnogo bojev, kdo ima boljši pristop. Sčasoma sta se oblikovala dva tabora.

Medicinski model terapije zagovarja predvsem specifične pristope, tabor skupnih dejavnikov pa zagovarja, da so za uspeh psihoterapije ključni čustveno nabit in zaupen odnos, terapevtska pojasnjevalna shema, sprejemanje novih informacij s preizkušanjem in raziskovanjem, krepitev klientovega pričakovanja pomoči, zagotavljanje izkušnje uspešnosti in spodbujanje čustvene vzdržnosti.

Slovenska raziskava je pokazala, da so za Slovence pri psihoterapiji najpomembnejši prav osebnost terapevta, značilnosti obravnave, specifično terapevtsko vedenje, njegova kakovost in izobrazba, priporočila in izid psihoterapije. (Kairos, 2021)

Kateri model psihoterapevtske obravnave je primeren za vas

V organizacijah, ki se ukvarjajo s psihoterapijo, obstajajo številni pristopi. V javnem zdravstvenem sistemu sta zastopana dva dobra modela – vedenjsko-kognitivna in sistemska družinska psihoterapija. Ker pa so duševne stiske zelo specifične in potrebujejo čimprejšnjo obravnavo, se posamezniki v trenutku stiske zatečejo k pomoči, ki jo sami najdejo in je na voljo takoj.

V Sloveniji je veliko analitikov, geštaltistov, integrativnih, zakonsko-družinskih in drugih terapevtov. V infografiki si lahko ogledate nekaj značilnosti določenih pristopov. Dobro pa se je zavedati, da smo terapevti pogosto odprtega uma in v svojo prakso uvajamo najboljše pristope različnih smeri.

Ključna vprašanja za izbiro psihoterapevta

Pomembno je, da pri izbiri psihoterapevta upoštevate številne dejavnike – od usposobljenosti do osebnosti in metode, s katero dela. Pri izbiri zaupajte svoji razumski presoji, pa tudi svojemu občutku. S prvim srečanjem vedno nekoliko tvegate, hkrati pa to ne pomeni, da morate vztrajati pri kom, ki vam ne ustreza; običajno boste po treh ali štirih srečanjih že dobro vedeli, ali vam ta terapevt/-ka ustreza.

Pri odločitvi vam lahko pomagajo ta vprašanja o psihoterapevtu in vaših potrebah:

  • Koliko izkušenj ima terapevt z vašo problematiko?
  • Kako usposobljen je terapevt (ima certifikat)?
  • Ali se lažje pogovarjate z žensko ali moškim?
  • Ali vam bolj ustreza oseba, ki je starejša, mlajša ali enako stara kakor vi?
  • Ali vas terapevt na fotografiji, ki jo vidite na spletu, odbija ali vabi?
  • Imate občutek, da bi bili zmožni govoriti z določenim terapevtom?

Z odločitvijo za psihoterapijo ste že na pol poti

Koliko imajo torej skupnega iskanje pravega psihoterapevta, frizerja ali avtomehanika? Res je, da je naša notranjost bistveno bolj občutljiva kakor avto, a tudi dober mehanik je ključen za varno vožnjo. Zato imajo našteti poklici svoje strokovne in etične standarde, ki vas bodo obvarovali. Tudi terapevti imamo mentorje, supervizorje in kolege, s katerimi delimo dileme in iščemo korake v dobro naših strank.


V okviru zavarovanja Psihološka pomoč Kolektivno lahko zaposleni v primeru osebnih stisk izbirajo med široko mrežo strokovnih izvajalcev psihološke pomoči. Več o skrbi za duševno zdravje zaposlenih si lahko pogledate tudi v digitalnem posvetu, v katerem skupaj s strokovnjaki razkrivamo rešitve za stiske zaposlenih v poslovnem okolju. 

Psiholoska pomoc

Za usposobljenimi terapevti je na stotine ur usposabljanja in lastnih terapevtskih izkušenj, kar potrjuje certifikat.

Ko sprejmete odločitev za psihoterapijo, ste že naredili prvi in bistveni korak. Naprej bom(o) z vami hodil(i) terapevt(i). Med terapijo boste pridobivali nove izkušnje, ki bodo ključne za spremembe v vašem delovanju. Temu pritrjuje na milijone zadovoljnih ljudi, ki so s pomočjo psihoterapije premagali svoje strahove, se izvili iz starih vzorcev in usvojili nov način življenja, ki ga opisujejo kot osvobajajoč.

Se vam je pojavila zdravstvena težava, pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako preprosto do zdravstvenega nasveta psihologa na daljavo.

O avtorju
Matej Slavec
mag. ZDŠ, stažist ZDT
Pri delu z ljudmi ima že več kot 10 let izkušenj. Po zaključku zakonskih in družinskih študij je nadaljeval na specializaciji za zakonskega in družinskega terapevta na Frančiškanskem družinskem inštitutu.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.