Terapija z medicinskim laserjem v ginekološki ambulanti

Laserji se v medicini že dolgo uporabljajo. V Sloveniji so jih začeli izdelovati leta 1968, danes pa so uveljavljeni na številnih področjih v medicini in zobozdravstvu.

Poznamo več vrst laserjev, ločijo se glede na aktivni medij, ki daje laserju osnovne značilnosti, in glede na moč energije.

V ambulantni ginekologiji se je uveljavil Fotonin laser, ki ima v kombinaciji dve valovni dolžini: Er:Yag z valovno dolžino 2940 nm in Nd:Yag z valovno dolžino 1064 nm.

Kako zdravimo z laserjem?

Lasersko zdravljenje določajo parametri laserskega žarka, površina, na kateri želimo delovati, vzorec žarka in hitrost, s katero se žarek pomika po tkivu. Tkivo lahko laserski žarek absorbira, odbija, prenaša ali razprši. Učinek je opazen le pri absorpciji ‒ kot fotokemična, fototermična in fotomehanična interakcija med žarkom in tkivom.

Nastavitve laserja določajo njegov učinek. Tako lahko z laserjem:

 •  režemo (z zelo veliko natančnostjo, kot s kirurškim skalpelom),
 • odstranjujemo tkivo s hladno ali toplo ablacijo (površinsko odstranjevanje tkiva brez ali s točno določeno stopnjo segrevanja okolnega tkiva),
 • povzročimo koagulacijo (segrevanje tkiva) in s posebnim termalnim učinkom sprožimo remodulacijo kolagena, kar lahko nadgradimo z globokim termalnim učinkom ter dosežemo pomlajevanje in zategovanje tarčnega tkiva.

Ko imate zdravstvene težave, je pomembno hitro ukrepati. Z zavarovanjem Specialisti+ si lahko omogočite hiter pregled pri specialistu in nadaljnje zdravljenje.

Postopki za zdravljenje z laserjem v ginekologiji

V praksi so uveljavljeni postopki pri:

 • ohlapnosti nožnice, ki se pojavi po porodih zaradi raztegnjenega tkiva, navadno ob slabem delovanju mišic medeničnega dna,
 • stresni urinski inkontinenci, kjer z delovanjem na nožnico in/ali sečnico ustvarimo boljšo podporo sečnemu mehurju,
 • cisto- ali rektokeli, tj. spustu sprednje ali zadnje stene nožnice, ob tem je velikokrat prisoten tudi spust maternice.

Pri določenih opisanih težavah je treba delovati tudi na mišice medeničnega dna in pacientkam svetovati prave vaje ali fizioterapijo v kombinaciji z magnetnim stolom.

Novejše izkušnje kažejo na dober učinek laserja tudi pri:

 • atrofiji nožnice, kjer so prisotne spremembe v tkivu nožnice, sečnice in zunanjega spolovila zaradi pomanjkanja spolnih hormonov (estrogena) v času prehoda v menopavzo ali v meni. Težave so lahko različne stopnje, kažejo se kot težave z bolečimi spolnimi odnosi, pogostimi uroinfekti in vaginalnimi vnetji. Terapija je zelo uporabna predvsem, kadar je zdravljenje z lokalnimi estrogeni kontraindicirano,
 • vulvodiniji, tj. kronični bolečini zunanjega spolovila in/ali nožnice. Vzroki za nastanek so lahko različni (poškodba živca, preobčutljivost, alergija, draženje urina, predhodna pogosta vnetja),
 • lichen sklerosus, kožni bolezni, ki navadno prizadene genitalni ali analni predel. Pojavi se kot bel plak tanke kože (kot zmečkan tanek papir). Prisotna je lahko pordelost, bolečina na dotik, močna srbečica, pogoste so ranice ali razpoke, dovzetnost za vnetja je večja, spolni odnosi so boleči.

Pri zadnjih treh navedenih stanjih je na voljo tudi simptomatska terapija z različnimi mazili. Laserska terapija je le ena od možnosti zdravljenja, ki pa se je pokazala za zelo uspešno.

Veliko koristnih informacij najdete v posvetu s strokovnjaki o zrelih ženskih letih in o spremembah, ki jih ženske takrat opažajo.

Manjši do srednje veliki kirurški posegi v ambulanti

Glede na zmožnosti in usposobljenost ambulantnega ginekologa so možni še drugi posegi:

 • odstranjevanje določenih benignih lezij, kondilomov, cist,
 • odstranjevanje histološko verificirane blage displazije materničnega vratu (CIN),
 • preoblikovanje malih labij (labioplastika) zaradi estetskih ali funkcionalnih težav,
 • zdravljenje brazgotin po porodih ali vaginalnih operacijah,
 • odstranjevanje analnih vrečk, ki ostanejo po težavah s hemoroidi.

Vedno se iščejo nove možnosti za uporabo laserja v medicini. Znanje o delovanju laserja, nova odkritja in zmogljivejše naprave so prihodnost, ki nas čaka.

Še vedno pa je pomemben pogovor s pacientko in obrazložitev delovanja predvidene laserske terapije, tako da so pričakovanja realna in ni dvomov o pravilnosti odločitve za lasersko terapijo.

O avtorju
Katja Milićević
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Sem Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Leta 2004 sem zaključila medicinsko fakulteto v Ljubljani. Sekundarij in specializacijo sem opravila v Univerzitetnem kliničnem centru, na Ginekološki kliniki in v Porodnišnici Ljubljana.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.