Najstnik in epidemija virusa covid-19 – komu se bo prej zmešalo?

Za najstnike je ta čas čustveno še posebno zahteven. Še bolj kot drugim starostnim skupinam jim je pomembna družba vrstnikov, ki jim je sedaj odvzeta. Veliko časa zato preživijo pred zasloni mobilnih naprav, kar ni najbolje. Pa vendar. Kar naenkrat je njihov svet dosegljiv le prek ekrana. Razumite jih in jih pri tem podprite. Videoklici tokrat štejejo med druženje. Čas pred ekranom bo pričakovano daljši.

Tudi pri najstnikih je pomembna strukturiranost dneva

Tudi zanje je zelo pomemben strukturiran dan. Skupaj z najstnikom pripravite urnik. Med šolskim delom mora biti telefon pospravljen in televizija ugasnjena. Med delom so potrebne kratke pavze in tudi zdrave malice.

Spodbudimo jih, naj se v primeru dilem glede šolskega dela z vprašanji obrnejo na svoje učitelje prek elektronske pošte. S tem bodo postali bolj samostojni in angažirani. Naj sami rešujejo vse težave, ki jih zmorejo.

Najstniki potrebujejo rutino glede spanja

Tudi zanje je pomembno, da ohranijo red glede ure za spanje. Vstajanje med 7.00 in 9.00 ter odhod v posteljo najkasneje do polnoči. Vsaj eno uro pred spanjem naj bodo vse elektronske naprave ugasnjene. S tem se možgani umirijo. Zdaj je tudi čas, da se spodbudi branje knjig pred spanjem.

Fizična aktivnost je nova higiena

Fizična aktivnost je pri najstnikih pogosto črno-bela. So športniki, ki bodo trpeli zaradi vseh aktivnosti, ki so jih sedaj med karanteno izgubili. Potrudimo se jim poiskati sprejemljive alternative (hoja, tek, kolo, hoja v hrib, rolanje). Lahko je to čas za družinsko druženje preko športne aktivnosti.

Pri nešportnikih bo potrebna spodbuda za gibanje, prikaz telesne aktivnosti kot sprostitve, ki prinaša dobro počutje. Vadba je lahko tudi doma, v tem času je velika ponudba spletne telovadbe. Polurni hitri sprehod pa naj postane kot umivanje zob. Stvar telesne higiene. Zdaj morda vsiljen, kasneje pa privzet in pomemben za zdravje.

Sodelovanje najstnika v družinskih obveznostih in odločitvah

Najstnik se lahko že v veliki meri vključuje v družinske obveznosti. Prav je, da pomaga pri hišnih opravilih ter skrbi za brate in sestre. Seveda naj bo v odločanje vključen in naj večji del nalog izbere sam. Sodelovanje je potrebno, vendar pa naj si ohrani avtonomnost in možnost izbire. Kar bo sam izbral, bo bolj verjetno tudi opravil.

Doma poskusite ustvariti okolje, kjer lahko delite svoje misli, se pogovarjate brez obsojanja in svetovanja. Brez odnosa, da veste več. Res imate več izkušenj, a oni imajo drugačno perspektivo. Prisluhnite ji.

Obravnavajte jih kot resne sogovornike o razmerah v situaciji, pogovorite se o bolezni in pomenu ukrepov. Kot družbena skupina najtežje sprejemajo »pravila odraslih«, zato je pri njih najpomembneje, da razumejo pomen socialne distance, higienskih ukrepov in da res ne gre drugače. Kar sprejmejo za svoje, pri njih deluje, dokler pa je nekaj vsiljeno, to zavračajo. Samo razumevanje pripelje do sprejemanja.

V kolikor opažate zaskrbljujoče spremembe v psihičnemu vedenju svojega otroka, se obrnite na njegovega osebnega zdravnika, ki vam bo svetoval, kako dalje. Pomembno je tudi, da se z najstniki pogovorite o tveganem vedenju. Kajenje poškoduje dihala, kar je v času epidemije še bolj nevarno kot sicer. Če kdaj, je sedaj naša želja imeti čim bolj zdrava dihala.

Del najstnikov ima že punco ali fanta. Uradno se ne bi smeli videvati. Kako se boste odločili, je intimna odločitev obeh družin, ki jo sprejmite skupaj. Tiče se namreč zdravja vseh.

Pomembna lekcija za mlade odrasle

Čeprav se zdijo časi težki, se bo kasneje izkazalo, da so bili zelo dobra izkušnja za odraščanje. Gre za pomembne dogodke, ki nas učijo moči složnosti. To pa je lekcija, ki jo lahko nesemo s seboj, tudi ko epidemija mine. In naši najstniki bodo mladi odrasli, ki so se iz naših ravnanj nekaj naučili.

Mimo bo hitreje, kot si mislimo! In tudi tega se bomo spominjali kot časa skupnih preizkušenj in izzivov.

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.