Nosečnice v avtomobilu

Veliko nosečnic pogosto ali vsaj občasno vozi avtomobil, nekatere zelo rade, druge zaradi potrebe. Praktično vse pa – vsaj občasno kot sopotnice – sedejo v avto. Zdrave nosečnice lahko vozijo avtomobile, vendar je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil, da bo vožnja varna.

Brez pripetega varnostnega pasu nikar na cesto

Tako kot vsi ostali udeleženci v prometu morajo nosečnice upoštevati vse prometne predpise.
Vedno morajo biti privezane z varnostnim pasom, tudi na kratkih vožnjah in tudi če sedijo na zadnjem sedežu. Varnostni pas rešuje življenja in ni nevaren za nosečnico ali za plod. Varnostni pas nikoli ne povzroči poškodb plodov, ne glede na vrsto nesreče.

Nosečnice se morajo pripeti s tritočkovnim varnostim pasom. Pripnejo se tako, da varnostni pas poteka vodoravno pod trebuhom nad sramno kostjo, prečno pa med dojkami in čez ramo.

Tudi varnostne zračne blazine niso nevarne in jih ni treba izklapljati. Največ tveganja ob morebitnem udarcu predstavlja volan, ki naj bo nastavljen čim bolj ergonomsko. Udarcu v volan se nosečnica lahko izogne le tako, da sedi na sovoznikovem ali – še bolje – na zadnjem sedežu.

Nosečnice morajo biti pri vožnji z avtomobilom še posebej pazljive

Pri vožnji morajo biti nosečnice še posebej pazljive, saj se pri njih pogosteje pojavljajo:

Slabosti

V prvem trimesečju se nosečnice pogosto slabo počutijo. V ospredju so želodčne slabosti (nausea), bruhanje, krči v spodnjem delu trebuha. Slabosti se lahko pojavijo nenadoma. Ob slabem počutju odsvetujemo, da je nosečnica udeležena v prometu kot voznica. Nekaterim je slabo, tudi če so sopotnice. Če jih slabost doleti med vožnjo, naj se varno ustavijo, malo sprehodijo in popijejo požirek vode. Vožnjo lahko nadaljujejo, ko (če) slabost mine. Če je slabost dolgotrajna ali prehuda, pa naj pokličejo pomoč.

V zadnjem trimesečju se lahko med sedenjem pojavi nenadna slabost in omotica zaradi pritiska maternice na globoke vene (podobno kot pri ležanju na hrbtu). Ob prvih znakih slabosti se je treba ustaviti, nosečnica naj se uleže na bok in počiva. V teh primerih ni varno, da nosečnica sama vozi naprej. Odsvetuje se tudi, da vozi sama v preostanku nosečnosti.

Utrujenost

Nosečnice so pogosteje, bolj in prej utrujene. Če so utrujene, se odsvetujejo tudi krajše vožnje. Utrujenost ni ovira, da nosečnice ne bi bile sovoznice. Počutje bo boljše, če bodo odšle na pot spočite, zato je počitek pred potjo idealen.

Nosečnice so pogosteje zaspane tudi čez dan. V zadnjih mesecih slabše spijo. Zaspane nosečnice naj ne sedajo za volan.

Raztresenost, slabša koncentracija

Nosečnice so praviloma bolj raztresene. Zato je pomembno, da se med vožnjo osredotočijo samo na vožnjo in ne počnejo ničesar drugega. Zelo nevarno je telefoniranje ali iskanje po navigacijskih napravah, pitje ali hranjenje med vožnjo. Pogosto imajo v avtu kot sopotnike majhne otroke, ki so med vožnjo lahko nemirni. V tem primeru je pomembno, da se nosečnica najprej varno ustavi in šele potem poskrbi za otroke.

Posebni dogodki – krvavitve, začetek poroda

Zlasti v prvem trimesečju (lahko pa kadarkoli) lahko nosečnica začuti nepričakovano krvavitev. V zadnjih mesecih se lahko pojavijo nenadni močnejši krči ali popadki ali nenadoma odteče plodovnica. To lahko nosečnice zmede, ustraši in/ali boli. Zavedati se morajo, da ne bo nič narobe, če bodo še nekaj minut vozile in poiskale kraj, kjer se lahko varno ustavijo in pokličejo na pomoč.

S tem se zmanjša tveganje za prometno nesrečo, ki nosečnico zagotovo bolj ogroža kot nenaden porod ali krvavitev.

V zadnjih tednih nosečnosti je zaradi možnosti, da se začne porod ali da nosečnici ob daljšem sedenju postane slabo, vožnja avtomobila bolj nevarna in svetujemo, da volan prepusti drugim.

Opravljanje vozniškega izpita v času nosečnosti

Tudi v času nosečnosti, zlasti v prvi polovici, je opravljanje šole vožnje in izpita možno, a le če se nosečnica dobro počuti in je zdrava.

Prometne nesreče v nosečnosti

Prometne nesreče v nosečnosti niso bolj pogoste kot pri nenosečih ženskah. Nesreče veliko bolj ogrožajo nosečnico kot plod, ki je v trebuhu razmeroma dobro zavarovan. Nosečnice najpogosteje utrpijo udarce ter poškodbe okostja in mišic.

Ukrepi ob prometni nesreči

Pravila ukrepanja so enaka kot pri nenosečih ženskah.
Ob težjih poškodbah reševalci praviloma prepeljejo nosečnice na urgentne travmatološke oddelke, kjer jih oskrbijo in poskrbijo tudi za ginekološko-porodniški pregled ter se odločijo o nadaljnjem ukrepanju.

Pri lažjih prometnih nesrečah v prvi polovici nosečnosti, kjer nosečnica ni poškodovana, je pregled pri zdravniku nujen le v primeru krvavitve ali bolečin.

V drugi polovici nosečnosti pa je po vseh nesrečah in udarcih priporočen takojšnji pregled. Če nosečnica ni poškodovana, naj se oglasi v najbližjem zdravstvenem domu ali porodnišnici.

Dolgotrajne vožnje z avtomobilom

Dolgotrajne vožnje z avtomobilom so za nosečnice lahko neudobne, zlasti v drugi polovici nosečnosti. Za preprečevanje neudobja pa tudi nastajanja krvnih strdkov priporočamo postanke na dve do tri ure. Med postanki naj se nosečnica pretegne in razmiga. Svetujemo kratke sprehode, redne obroke zdrave hrane in pitje dovolj tekočine, udobna oblačila in primerno obutev.

Ker postanejo nosečnice prej utrujene, naj se same ne odpravljajo na daljše poti. Pred odhodom na pot naj preverijo razmere na cestah in imajo v mislih, da se tudi krajša vožnja v idealnih razmerah lahko (zaradi nepričakovanih dogodkov) spremeni v daljšo, zato naj imajo s seboj vedno stekleničko vode.

Tudi na krajšo pot naj se nosečnice ne odpravljajo utrujene. Vedno naj imajo s seboj materinsko knjižico z osnovnimi izvidi in kartico ZZZS.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.