Odvisnost od alkohola

Tudi vi že razmišljate o novoletnih zaobljubah? Morda o tem, da se boste za nekaj časa odrekli alkoholu in se lotili kakšne nove zdrave aktivnosti? Se boste za nekaj časa poslovili od alkohola, da preizkusite, če zdržite izziv in se res bolje počutite? Tako se bo nova navada morda obdržala.

Alkohol vpliva na vas in vaše bližnje

Alkohol je laično ime za etanol, opojno sestavino alkoholnih pijač. Nič posebnega: ogljik, vodik in kisik, elementi, iz katerih je sestavljeno vse okoli nas, tudi naše telo. Kozarec ali dva, alkohol pride v krvni obtok, v organe, v možgane. In tu se zgodi čudež. Alkohol poživi, sprosti, razvedri, pomiri … Čudež opitosti, ki prinaša olajšanje in pozabo ter si ga ob mučnem počutju ponovno zaželite, se z njim nagradite ali pa z njim proslavljate. To se lahko prelevi v trdovratno in nevarno navado – odvisnost.

V Sloveniji naj bi bilo od alkohola odvisnih 170.000 ljudi. Ta odvisnost je prepoznana kot bolezen, ki jo je mogoče zdraviti.

Odvisni pustijo svojim potomcem neprijetno dediščino, poleg čustvenih ran še genetsko pogojeno povečano tveganje za odvisnost. Takega prednika imajo številne slovenske družine. Njihovi potomci morajo biti še posebno previdni. Nekateri se pozneje v življenju zaradi pekla, ki so ga preživljali doma, alkohola in ljudi s to težavo izogibajo.

V nekaterih primerih je abstinenca nujna

Pitje alkoholnih pijač se odsvetuje nosečnicam in doječim materam ter otrokom in mladostnikom, ker se njihovi možgani še razvijajo, ljudem s kroničnimi boleznimi, vsem, ki jemljete zdravila, tistim, pri katerih je v družini odvisnost, vsem, ki delate s stroji. Seveda pod vplivom alkohola ne smete voziti.

5 korakov, če vas skrbi zase ali za bližnjega

1. Poglejte resnici v oči. Spremljajte pitje alkoholnih pijač, beležite si količino, okoliščine in počutje, ko pijete. Po enem tednu preglejte zapiske in presodite, kaj bi spremenili.

2. Poiščite verodostojne informacije. Preverite, kaj je za vaš spol, starost in zdravstveno stanje še varno pitje.

Preverite svoje znanje o alkoholu in ali miti o njem držijo.

3. Ne pijte alkoholnih pijač, da bi se pomirili, potolažili ali sprostili. Pogovorite se s prijateljem, partnerjem, pokličite na telefonsko številko za pomoč v duševni stiski, lotite se športa, pišite dnevnik ali uporabite kakšno drugo strategijo, ki vam pomaga prebroditi slabo počutje.

Iskren pogovor premika gore in rešuje življenja.

4. Držite se priporočil strokovnjakov glede količine, pri kateri je tveganje za odvisnost minimalno. Količina alkoholnih pijač je izražena v mericah, ena vsebuje 10 gramov alkohola. Upoštevati je treba razlike v zgradbi telesa, za ženske je varna količina pol manjša kot za moške.

Je vaše pitje alkoholnih pijač tvegano? Preverite z vprašalnikom.

Oglejte si meje tveganega pitja.

pitje alkohola

5. Poiščite pomoč. Če ugotovite, da kljub trudu ne zmorete piti manj, da nimate volje in moči za to, veste pa, da bi morali nehati, poiščite pomoč. Če ima težave z alkoholom vaš bližnji, poiščite podporo zase.

V Sloveniji je že veliko narejenega na področju ozaveščanja o tveganjih pitja alkohola. Zato ne odlašajte in poiščite pomoč, če ste zaznali odvisnost od alkohola.

Z zavarovanjem Zdravstveni nasvet si zagotovite pogovor z zdravnikom družinske medicine, psihologinjo ali psihiatrinjo na daljavo in se lotite reševanja problema že danes.

O avtorju
Petra Jelenko Roth
dr. med., spec. psih.
Po študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani je leta 2009 zaključila specializacijo iz psihiatrije. Nato se je zaposlila na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, v ambulanti na polikliniki. Njeno delo je bilo izredno dinamično in raznovrstno, s posamezniki in skupinami, z blagimi do izredno hudimi težavami.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.