Pasti uživanja alkohola

V slovenskem okolju je uživanje alkohola družbeno večinoma sprejeto kot nekaj prijetnega, kar povezujemo s praznovanjem, sprostitvijo, druženjem. Pitje se zazdi problematično šele takrat, ko ovira vsakodnevno funkcioniranje.
Povezana področja

Ko nekdo zaradi prekomernega pitja alkohola ne zmore opravljati svoje službe, zanemarja družino, se neprimerno vede. Med nič ali malo pitja in problematičnim pitjem ali odvisnostjo od alkohola pa je velika siva cona morda tveganega oziroma škodljivega uživanja alkohola.

Malo tvegano pitje alkohola pomeni pitje količin, pri katerih je škodljivo delovanje alkohola na telo manj verjetno in na dolgi rok pri zdravi osebi verjetno ne bo povzročilo zdravstvenih težav.

Ena enota alkohola vsebuje 10 gramov čistega alkohola, ki je v 1 dl VINA ali v 1 šilcu (0,3 dcl) ŽGANJA ali v pol steklenice PIVA (2,5 dcl) ali v 2,5 dcl MOŠTA.

Pri ženskah in starejših okvare nastanejo mnogo prej

Količina, pri kateri je majhna verjetnost poškodovanja telesa zaradi alkohola, je 14 enot za moškega in 7 enot za žensko ali starejšega od 65 let na teden. Torej 1 dl vina za žensko/starejšo osebo in 2 dl vina za mlajšega moškega na dan, oziroma malo pivo prvim in veliko pivo drugim na dan. Žensko telo in telo starejših oseb je namreč veliko bolj občutljivo na škodljivo delovanje alkohola in okvare nastanejo mnogo prej. Ženska, ki pije, bo torej v povprečju imela cirozo jeter veliko prej in po manj alkohola kot moški. Pitje alkohola pri ženskah je pogosto prikrito.

Ob eni priložnosti pa odsvetujemo več kot 5 enot (2 veliki pivi in pol, 5 dl vina, 5 žganih pijač) za moškega in 3 enote (3 dl vina, 1,5 velikega piva, 3 žgane pijače) za ženske ali starejše od 65 let. Vsaj 2 dneva v tednu naj bi bila popolnoma brez alkohola.

Vpliv alkohola na telo odvisen od mnogih dejavnikov

Popolna abstinenca alkohola se svetuje za otroke do 16. leta, nosečnice, bolnike z epilepsijo, ljudem po poškodbi glave, z okvaro jeter ali trebušne slinavke ter za nekatere druge – zdravljene odvisnike od alkohola ali drugih substanc, voznike motornih vozil, kolesa ali delovnih strojev.

Kako močno bo alkohol vplival na telo posameznika, je odvisno od mnogo dejavnikov: spola, starosti, teže, konstitucije, pitja ob jedi ali na prazen želodec, hitrosti pitja, izkušenj z alkoholom, siceršnjega zdravstvenega stanja, genetske predispozicije in še česa.

Poznate poškodbe, ki jih povzroči alkohol?

Uživanje večje količine alkohola na dan poškoduje mnogo telesnih organov. Je eden od dejavnikov tveganja za arterijsko hipertenzijo, povzroča srčno popuščanje zaradi direktne okvare srčne mišice zaradi alkohola in v sklopu obojega povzroča srčne aritmije.

Poškoduje jetra in trebušno slinavko, saj se namesto kvalitetnega tkiva okvarjeno celi z brazgotinjenjem; stanje z zabrazgotinjenimi jetri je jetrna ciroza. To je stopnja jetrne odpovedi, ki prinese premnoge zdravstvene težave in skrajša marsikatero življenje. Okvara na trebušni slinavki se lahko kaže kot vnetje, ki je zelo boleče in lahko poteka tudi v življenju ogrožujoči obliki, rezultat postopne okvare pa je tudi sladkorna bolezen ali popuščanje trebušne slinavke v prebavnem smislu (pojavljajo se bolečine v trebuhu, napihovanje, odvajanje slabo prebavljene hrane).

Poškodovani so tudi možgani, kar vpliva na pomnjenje, koncentracijo, obnašanje ter psihično zdravje. Pogoste so želodčne težave, saj alkohol draži želodčno sluznico. Prekomerno uživanje alkohola je lahko tudi vzrok motenj v spolnosti in zmanjšuje plodnost. Več je določenih posameznih vrst raka – v ustni votlini, žrelu, na požiralniku, dojkah, jetrih …

Alkohol je pogosto vzrok prometnih nezgod

Ljudje se marsikdaj zatekajo k alkoholu za blaženje psihičnih stisk, tesnobe, strahov, morda depresije. Namesto zdravniške ali psihološke pomoči posameznik poseže po alkoholu, pod njegovim vplivom je bolj sproščen, čuti manj strahu in tesnobe. Ko učinek popusti, pa se vse spet vrne. In tako nastane začaran krog pitja alkohola.

Poleg tega je alkohol pogosto vzrok prometnih nezgod ali poškodb, poveča nasilje, prepire, neželeno in/ali nevarno spolnost, pogostejše je vedenje, ki ga kasneje obžalujemo. Zato je pametno nadzirati količino popitega alkohola.

Nadziranje količine popitega alkohola

Kadar nas skrbi, da naš bližnji uživa preveč alkohola, naj pogovor na to temo ne bo prežet z očitanjem, napadanjem, jezo. Tak začetek vodi v protinapad in razen prepira le redko privede do želenega cilja. O tej temi spregovorimo, ko nihče ni pod vplivom alkohola, z izražanjem skrbi za zdravje.

Kako prepoznati odvisnost?

Ni vsak, ki uživa večje količine alkohola, tudi odvisen od njega. Odvisnost pomeni, da oseba, ki več kot 6 do 24 ur ne zaužije alkohola, začuti odtegnitvene znake: tesnobo, nemir, potenje, slabost, bruhanje, nespečnost, tresenje, povišan krvni tlak in utrip. Da jih pomiri, mora popiti alkohol. Značilna je tudi toleranca, kar pomeni, da se za učinek sproščenosti oziroma pijanosti popije vedno večje količine alkohola. To pomeni, da je za enak učinek alkohola potrebno popiti vedno večje količine.

Izziv ali nič posebnega?

Ali zmorete 40 dni brez alkohola? Morda večkrat letno? Vsaj enkrat naj bo tradicija! S tem si lahko preprosto odgovorite, kakšno vlogo ima v vašem življenju alkohol. Pomembno je, da alkohol ni vsakodnevni spremljevalec!

Prekomerno uživanje alkohola je ena od premnogih zdravstvenih oziroma duševnih težav. Zasluži si obravnavo. Kot marsikatera druga, tudi ta lahko rabi več časa za urejanje. Za priznanje in zaupanje. Naj ne bo stigmatizirana niti zasramovana. Samo s prepoznavo težave jo lahko rešujemo. Pomoč in svetovanje ter podporo vam lahko ponujamo tudi na Zdravstvenem nasvetu.

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.