Otroci – kaj če zbolijo za covid-19

Ljudje vseh starosti se lahko okužijo z novim koronavirusom (2019-nCoV). Otroci se okužijo najpogosteje prek bližnjega kontakta (starša, prijatelja); ta je lahko bolan ali le prenašalec virusa. Okužbe potekajo večinoma blago in brez resnih posledic. Prav zato igrajo otroci pomembno vlogo kot prenašalci okužbe na druge. Najbolj nas skrbi prenos okužbe na babice in dedke ali druge imunsko oslabljene osebe.

Simptomi covid-19 pri otrocih

Okuženi otroci so lahko brez simptomov ali pa imajo povišano temperaturo, kašljajo, imajo izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, so utrujeni, imajo glavobol, bolečine v trebuhu, lahko bruhajo ali imajo drisko.

Pomembno se je zavedati, da pri otrocih kašelj in vročina nista vedno prisotna, lahko so edini znak glavobol in bolečine v trebuščku ali pa druga kombinacija zgornjih simptomov. Ker so simptomi tako raznoliki, običajni in neznačilni, je skoraj nemogoče prepoznati okužbo brez testiranja.

V zelo redkih primerih lahko najpogosteje po enem tednu okužba napreduje na spodnja dihala in je potek resnejši. Nekateri otroci s kroničnimi obolenji so lahko bolj ogroženi. To so otroci z resnimi kroničnimi boleznimi srca, pljuč, otroci z imunskimi pomanjkljivostmi ali hudo podhranjeni otroci. Starši teh otrok morajo ob znakih okužbe čim prej telefonsko kontaktirati pediatra, ki se bo odločil glede morebitnega testiranja.

Če otrok v času epidemije zboli s povišano temperaturo, izcedkom iz nosu, bolečinami v žrelu, glavobolom, bolečinami v mišicah, slabim počutjem ali drisko/bruhanjem, je treba o tem obvestiti izbranega pediatra ali nadomestnega zdravnika (telefonsko ali po elektronski pošti). Ta bo podal navodila in se odločil glede testiranja, ne samo na podlagi otrokove zdravstvene zgodovine in težav, ampak tudi glede na zdravstveno stanje ostalih v skupnem gospodinjstvu. Opozorite pediatra, če je v družini kdo iz skupine bolj rizičnih oseb.

Zdravljenje bolezni je simptomatsko

Zdravljenje poteka simptomatsko (lajšamo težave). Otrok naj zaužije dovolj tekočine in počiva. Temperaturo, ki je višja od 38,5 °C, ali bolečine, se lajša z antipiretiki/analgetiki. Priporoča se uporaba paracetamola v obliki svečk, sirupa ali tablet, o učinkovitem odmerku za vašega otroka se posvetujte s pediatrom.

Otrok naj ostane doma, dokler ne okreva. Priporoča se vsaj 14 dni po pojavu prvih znakov. Pomembno je, da je izoliran od ostalih članov, ki so zdravi, predvsem od vseh oseb, ki so starejše od 60 let ali imajo kronične bolezni in/ali so imunsko oslabljene. Z otrokom naj bo eden od staršev, ki je najmanj ogrožen.

Potrebno je skrbno in pogosto umivanje rok in pravilna higiena kašlja. Prostori naj se redno prezračujejo (5-10 minut večkrat dnevno). Zboleli družinski člani naj uporabljajo svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače. Zadržujejo naj se v enem (svojem) prostoru. Potrebno je redno čiščenje površin predmetov. Perilo naj bo oprano v ločenem pranju, na najmanj 60 °C.

Otroci se večinoma pozdravijo doma. Če imajo hud potek, so zdravljeni v bolnišnici, lahko na lokalnem pediatričnem oddelku, v UKC Ljubljana ali UKC Maribor. Zdravljenje v bolnišnici je podprto s kisikom in infuzijo. Pri zelo hudih potekih je potreben sprejem na intenzivno terapijo in ustrezno intenzivno zdravljenje.

Zelo pomembno je preprečevanje okužbe

Otroke naučimo pravilnega umivanja rok, kašljanja v rokav ali robček. V času epidemije se omeji socialne stike otrok na druženje znotraj ožje družine (bratje in sestre).

Socialna distanca pomeni, da smo doma in se izogibamo javnih mest, kjer je večja verjetnost kontakta z drugimi ljudmi. Prekinitev pouka zelo zmanjša širjenje virusa med prebivalstvom in je v luči upočasnjevanja širjenja bolezni covid-19 zelo pomemben ukrep.

Otroci naj ne hodijo s starši v trgovino. Naj se ne družijo s sovrstniki, lahko pa se poslužijo kontakta prek videoklica.

Odsvetuje se varstvo otrok pri starih starših zaradi večjega tveganja hujših oblik okužbe pri starejših. Babice in dedke večkrat pokličemo in s tem vzdržujemo stike. Z ukrepom socialne distance upočasnjujemo širjenje virusa in s tem rešujemo življenja. Naš cilj je počasno širjenje bolezni med prebivalstvom, le tako bo za vse na voljo dobra oskrba, v primeru, da bi jo potrebovali.

Če je potreben pregled pri zdravniku, se namesti masko otroku in staršu. Otroka naj na pregled spremlja le eden od staršev. Na pregled se je treba naročiti po telefonu. Uporaba javnega prevoza se odsvetuje.

Odgovornega vedenja naučimo tudi otroke

Velika večina otrok bo okužbo z novim koronavirusom prebolela brez težav, zato zaskrbljenost ni potrebna. Najpomembneje je, da se okužbo preboli znotraj izolirane enote (družine) in se je ne prenaša na druge. Zato je smiselno, da tudi starši v času, ko je otrok bolan, ne hodijo med ljudi in se dogovorijo za delo od doma.

Znašli smo se v prav posebnem času, kjer se je pokazalo, kako pomembno je usklajeno vedenje skupnosti za zaščito posameznika. Krasno bi bilo, če bi nas to vezalo tudi, ko epidemija premine. In tudi otrok učimo prav tega. Nekatera ravnanja so za druge, ne za nas. In na ta način lahko vsi bolje živimo.

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.