Prva pomoč–opekline

Z opeklinami, takšnimi in drugačnimi, smo se vsi že velikokrat srečali. Spadajo med najpogostejše poškodbe v gospodinjstvu, najranljivejša skupina pa so otroci. Sam izraz opeklina izhaja iz pekočega občutka, ki ga poškodba povzroči, saj pride do uničenja celic.

Vrste opeklin

V osnovi opekline delimo po povzročitelju. Lahko so termične, kemične, električne ali sončne. Po stopnji resnosti pa opekline razdelimo na:

 • opekline prve stopnje (pordela koža, praviloma brez mehurjev);
 • opekline druge stopnje (prisotni zelo boleči mehurji ter ponekod zadebeljena koža);
 • opekline tretje stopnje (poškodba celotne debeline kože – prisotna svetla področja ter usnjat videz kože).

stopnje opeklin koze

Kako ukrepamo pri opeklinah?

Ne glede na vrsto opekline je prvo in najpomembnejše pravilo pri oskrbi odstranitev povzročitelja, saj s tem preprečimo napredovanje poškodbe. Seveda moramo pri tem paziti na lastno varnost.

Če je prišlo do politja z vročo tekočino ali kemikalijo, je treba oblačila čim prej odstraniti. V kolikor je zaradi večje količine tekočine varna odstranitev otežena (pri slačenju majice lahko poškodujemo obraz), oblačila varno razrežemo. Če se je oblačilo prilepilo na kožo, ga ne odstranjujemo s silo, saj lahko s tem naredimo veliko škode.

Takoj ko smo povzročitelja odstranili, je pomembno, da pričnemo poškodovano področje ohlajati ter spirati. Pri termičnih poškodbah (vroča snov) se poslužujemo pravila 15 (ohlajamo 15 minut z vodo temperature 15 °C). Voda, s katero ohlajamo, ne sme biti ledena, saj lahko s tem povzročimo omrzline, ki še poslabšajo poškodbo tkiva. Prav tako curek ne sme biti premočan. V kolikor oblačila nismo uspeli odstraniti, poškodovano področje hladimo preko oblačila.

V primeru kemične poškodbe (kislina ali baza) je potrebno dolgotrajnejše spiranje (kisline do 60 minut, baze več kot 60 minut) oziroma dokler ni zagotovljena nadaljnja medicinska oskrba. Pri vsakdanjih opravilih se s kemikalijami najpogosteje srečamo pri čiščenju. Primer kisline, ki lahko povzroči resnejše poškodbe, je klorovodikova kislina (v trgovinah po imenom solna kislina). Med blažje, hkrati pa nezanemarljive, štejemo sadne in citrusne kisline. Primera baz, s katerima smo se najverjetneje že vsi srečali, sta natrijev hipoklorit oz. varikina in čistila z amonijevimi spojinami – čistila za okna.

Če se po opeklinah na koži pojavijo mehurji, jih ne predirajte ali praskajte.

Kdaj poiščemo nujno medicinsko pomoč?

Nujno medicinsko pomoč poiščemo, kadar:

 • opekline segajo globlje v tkivo,
 • je opečena koža suha in usnjata,
 • je koža zoglenela ali ima zaplate bele, rjave ali črne barve,
 • opekline obsegajo površino več kot osem centimetrov ali pokrivajo pomembna področja (roke, stopala, obraz, spolovilo, zadnjica ali večji sklep),
 • je povzročitelj električni tok ali kemična snov.

opekline

Na sliki je prikazana opeklinska rana druge stopnje z manjšimi področji tretje stopnje.

Kako postopamo, ko oseba potrebuje takojšnjo zdravniško oskrbo?

Pristop k človeku z obsežnimi opeklinami, ki potrebujejo takojšnjo zdravniško oskrbo, je naslednji:

 • po odstranitvi povzročitelja (v primeru električnega toka preverimo, da je tok izklopljen) preverimo dihanje ter splošno stanje, nato pokličemo 112;
 • odstranimo nakit, pas ter ostale restriktivne predmete;
 • opečena področja prekrijemo s hladnimi, vlažnimi zloženci ali čisto omočeno krpo. Večjih področij ne ohlajamo agresivno, saj lahko povzročimo preveliko izgubo telesne temperature (hipotermija);
 • opečena področja dvignemo nad nivo srca, če je to mogoče;
 • do prihoda reševalnega vozila poškodovanega opazujemo za morebitne znake šoka: slabšanje zavesti, izrazita bledica, plitko dihanje.

Oskrba manjših opeklin

Na srečo manjše opekline predstavljajo veliko večino vseh opeklinskih poškodb. Vsak lahko na prste prešteje, kolikokrat je prijel prevroč pekač, lonec, se polil z vročim voskom, se opekel na vžigalniku, vročem delu motorja itn.

Zavedati se moramo, da je opeklinska poškodba rana, saj je kožna bariera, ki telo varuje pred vstopom tujkov (infekcija) ter pred izgubo vode (dehidracija), poškodovana. Če si to zapomnimo, ne bomo nikoli pozabili, kako oskrbeti opekline.

 • Da se bodo manjše opekline kar se da hitro in učinkovito zacelile, moramo poskrbeti za zgoraj omenjeni funkciji kože, torej da je poškodovano mesto vedno čisto in navlaženo.
 • Po začetnem ohlajanju s poškodovanega področja odstranimo prstane ali druge tesne predmete, preden prične nastajati oteklina. Pri tem smo zelo pazljivi.
 • Mehurjev ne prediramo, saj varujejo poškodovano kožo pred infekcijami. V kolikor počijo, področje nežno umijemo z blagim milom ter nanesemo antibiotično ali antiseptično nealkoholno mazilo.
 • Nanesemo vlažilni losjon (aloe vera, Bepanthen plus …), saj tako preprečimo izsušitev in olajšamo bolečino.
 • Da področje zavarujemo pred poškodbo in okužbo, ga pokrijemo s sterilnim tkanim zložencem (ne nanašamo vatiranih oblog) ter nežno povijemo.
 • V primeru bolečine si lahko pomagamo z blagimi analgetiki (paracetamol, ibuprofen, naproksen …), v kolikor niso prisotne alergije.

vlazenje-opekline

Po začetnem ohlajanju na poškodovano področje nanesemo vlažilni losjon.

povijanje-poskodbe

Področje nato rahlo povijemo, da preprečimo nadaljnje poškodbe in okužbe.

Sončne opekline

Sončne opekline so opekline, ki jih povzroča prevelika izpostavljenost UV-žarkom. Povečini gre za opekline prve stopnje (pordela koža, prozorni mehurji, luščenje kože).

soncne-opekline

Kot vsako opeklino tudi sončne najprej ohlajamo. Če smo bili izpostavljeni nečistemu okolju (pesek, zemlja, rastline …), opečeno področje umijemo z blago milnico. Tudi v tem primeru mehurjev ne prediramo. Na poškodovano kožo nanesemo aloe vero ali vlažilni losjon.

Sončne opekline spadajo med manjše opekline. Za hitrejše celjenje sta, kot že omenjeno zgoraj, pomembni dve stvari: da področje ostane čisto ter ves čas navlaženo. Zaradi večje občutljivosti kože je priporočljivo nositi ohlapna ter gladka oblačila.

Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

O avtorju
Jani Petrović
dr. med., specializant dermatovenerologije
S študijem medicine je pričel leta 2009 na Medicinski Fakulteti v Ljubljani, od samega začetka je bilo njegovo interesno področje kirurgija. Tako je že tekom študija kot volonter delal na različnih področjih: na nevrokirurgiji, onkološki, vaskularni, maksilofacialni, plastični in ortopedski kirurgiji.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.