Rak dojk

Mesec oktober je že od leta 1985 mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Simbolizira ga roza pentlja, mesec pa je imenovan tudi roza ali rožnati oktober. Osveščanje ljudi o raku dojke je izjemno pomembno, saj je to najpogostejši rak pri ženskah, redko pa zbolijo tudi moški. Število primerov še narašča.

Leta 2017 je za rakom dojk v Sloveniji zbolelo 1.399 žensk in 10 moških, umrlo je 433 žensk in dva moška (podatki iz Registra raka za Slovenijo). Stalno se izboljšujejo načini zdravljenja in preživetje. Možnosti za ozdravitev so zelo dobre, če je rak odkrit v zgodnjih fazah bolezni, zato je potrebno poznati načine za zgodnje odkrivanje sprememb v dojkah.

Izjemno pomembno je, da poznamo dejavnike tveganja za nastanek raka dojk. Z zdravim načinom življenja in rednimi preventivnimi pregledi, zlasti pa s samopregledovanjem dojk lahko naredimo zelo veliko za zase in za zdravje svojih dojk.

Dejavniki tveganja za pojav raka dojk

Ženske zbolijo stokrat pogosteje kot moški, največ – tri četrtine – jih zboli med 50. in 70. letom starosti. Žal pa lahko zbolijo tudi zelo mlade ženske (redko moški), zato se moramo zavedati, da pred rakom dojk ni varen prav nihče.

Visoko tveganje, da za rakom dojke ponovno zbolijo na isti ali nasprotni dojki, imajo ženske, ki so se že zdravile za rakom dojke, ter ženske, ki imajo raka dojke v družini – zlasti če se bolezen pojavlja pri mladih ženskah ali obojestransko. Tudi če zboli veliko članov družine, še ni nujno, da gre za dedno obliko raka dojke. Ta je najpogosteje povezana z mutacijami v genih BRCA-1 in BRCA-2. Le pet do deset odstotkov rakov dojk je dednih.

Višje je tveganje pri ženskah, ki niso nikoli rodile, tveganje narašča tudi z višjo starostjo ob prvem porodu. Dojenje zniža tveganje. Dalj časa ko ženska doji, bolj se zniža tveganje.

Po podatkih iz literature je tveganje neznatno višje ob jemanju kontracepcijskih tabletk in še deset let po prenehanju. Kratkotrajno (do pet let) jemanje hormonske nadomestne terapije za lajšanje težav v menopavzi ne poveča pomembno tveganja za raka dojk, je pa treba pred začetkom jemanja opraviti mamografijo.

Tveganje je višje pri tistih ženskah, ki so zgodaj dobile prvo menstruacijo in pri katerih pozno nastopi menopavza, prav tako je višje pri debelih, pri tistih, ki uživajo preveč alkohola in mastne hrane ter so premalo telesno aktivne ali pa so izpostavljene sevanju. V zadnjem času poudarjajo, da je dejavnik tveganja tudi stres in predvsem nočno delo. Opazili so, da ga je več pri nekaterih poklicih, npr. medicinskih sestrah.

Preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk

Za preprečevanje številnih bolezni, tudi raka dojk, je zelo pomemben zdrav življenjski slog: zdrava prehrana, gibanje, sprostitev, nočni počitek, izogibanje alkoholu, kajenju in drugim škodljivim substancam. Manj raka je pri ženskah, ki imajo prvega otroka pred 30. letom in dlje dojijo.

Če se v družini pojavlja veliko rakavih obolenj, je smiselno, da se o možnih genetskih vzrokih pogovorite z osebnim zdravnikom ali onkologom, ki zdravi člana družine.

Vsem ženskam od najstniških let dalje svetujemo enkrat mesečno samopregledovanje dojk. Številne raziskave so potrdile, da je z rednim samopregledovanjem možno odkriti zelo majhne spremembe v dojkah, kar omogoča hitro odkrivanje raka dojk. Poudariti pa je treba, da se pogosto izkaže, da so zatipane zatrdline v dojkah benigne narave in niso nevarne. Kljub temu je treba vedno, če se opazi sprememba v dojki, ki traja več kot nekaj dni, takoj obiskati zdravnika.

Video o pravilnem samopregledu dojk

Ko se naučimo pravilnega izvajanja, je pregled dokaj enostaven. Ženska že v nekaj mesecih dobro spozna svoje dojke in zato lahko hitro opazi že majhne spremembe. Svetujemo, da si dojke pregledate v prvem tednu po menstruaciji, kasneje, ko menstruacij ni več, pa vedno na določen dan v mesecu (npr. prvega ali petnajstega vsak mesec). Pregledati je treba tudi obe pazduhi, ker je lahko tkivo dojk tudi tam, poleg tega so tam tudi bezgavke. Obstajajo aplikacije, ki nas lahko opomnijo, kdaj je čas za pregled dojk.

Med 50. in 69. letom starosti so vse prebivalke Slovenije vključene v državni presejalni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA in so na dve leti vabljene na mamografijo. Cilj programa je, da se odkrijejo spremembe, še preden so tipne ali vidne. Program DORA je zelo dobro organiziran, vabilo dobijo ženske na dom in je povsem brezplačen. Če se odkrijejo spremembe, je takoj zagotovljeno zdravljenje, ki je v Sloveniji na visokem nivoju, rezultati pa so v svetovnem vrhu.

Tudi ženskam, ki redno hodijo na preventivne mamografije, svetujemo, da si v vmesnem času enkrat mesečno same pregledujejo dojke. Če opazijo spremembe, svetujemo pregled pri zdravniku.

Ker se rak dojke lahko pojavi tudi med nosečnostjo in dojenjem, je priporočeno, da si ženske tudi v tem času pregledujejo dojke ter so pozorne na zatrdline, ki ne izginejo.

Europa Donna

Europa Donna je vseevropsko družbeno gibanje, ki že od leta 1994 skrbi za osveščanje o raku dojk. Slovenija je bila ena od 20 ustanovnih članic. Europa Donna – slovensko združenje za boj proti raku dojk je močno in aktivno združenje s skoraj 3.000 članicami in člani. Povezuje zdrave in bolne ženske z rakom dojk ali rakom rodil ter tiste, ki so bolezen prebolele, njihove družinske člane in strokovnjake ter strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil.

V združenju Europa Donna Slovenija poudarjajo: "Zavedati se moramo, da lahko za svoje zdravje veliko naredimo že sami. Poskrbimo za zdrav življenjski slog z zdravo prehrano, ohranjanjem primerne telesne mase in redno telesno aktivnostjo. Ne pozabimo na redno mesečno samopregledovanje dojk in se odzovimo vabilom na preglede v okviru preventivnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka. Predvsem pa se naučimo poslušati in opazovati svoje telo ter ob morebitnih spremembah ne odlašajmo z obiskom zdravnika, ki bo presodil, ali je sprememba nevarna ali ne in nas napotil na nadaljnje preiskave."

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.