Rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu je težka bolezen, ki je bila še pred nekaj desetletji najpogostejši rak med ženskami v razvitem svetu; v nekaterih predelih manj razvitega sveta je žal še danes. Umirajo ženske v reproduktivnem obdobju.

V zadnjih letih sta stopnji incidence in umrljivosti za rakom materničnega vratu v Sloveniji zelo padli, najbolj med vsemi rakavimi obolenji. Po podatkih iz Registra raka Slovenije je leta 2017 za to vrsto raka na novo zbolelo 86, umrlo pa 43 žensk. Slovenija spada med države z najnižjo pojavnostjo in umrljivostjo zaradi raka materničnega vratu, ki predstavlja 2% vseh odkritih malignih obolenj. Prognoza je bistveno boljša, kot je bila pred leti, ker se bolezen odkrije redkeje in v zgodnejših fazah. Najpogosteje zbolevajo ženske, ki ne hodijo na redne preglede.

V XXI. stoletju je rak materničnega vratu postala bolezen, ki jo lahko preprečimo. Še več – v lanskem letu je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) postavila cilj, da se do leta 2030 rak materničnega vratu popolnoma odpravi in tako postane prvi rak, ki se ga »pošlje v zgodovino«. Do danes je človeštvu pod vodstvom SZO uspelo odpraviti le eno bolezen – črne koze. To smo dosegli s cepljenjem prebivalstva po celem svetu.

Sodeč po dostopnosti in uspešnih preventivnih programih Slovenija ima dobre možnosti, da bo med prvimi državami, ki jim bo uspelo eliminirati rak materničnega vratu. Lahko bi bili celo prvi. Rak materničnega vratu se preprečuje z odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb, cepljenjem proti HPV (humani papiloma virus) in zdravstveno vzgojo mladih ljudi.

Kaj je maternični vrat, kako se ga pregleda in odkriva spremembe na njem?

Maternični vrat je del maternice, ki sega v nožnico in si ga zdravnik (pri nas običajno ginekolog, ponekod po svetu pa družinski zdravnik ali babica) lahko prikaže med običajnim ginekološkim pregledom. Z materničnega vratu lahko z leseno paličico enostavno odvzame bris za odkrivanje spremenjenih celic, ki vodijo k predrakavim in rakavim spremembam (bris PAP), lahko odvzame tudi bris za odkrivanje HPV ali delček tkiva, ki je sumljivo spremenjeno.

Maternični vrat je mogoče natančno pregledati s posebnim mikroskopom, imenovanim kolposkop. Z njim se lahko odkrije sumljive spremembe na materničnem vratu, ki se jih lahko kar v ambulanti odščipne in pošlje v laboratorij za natančen histološki pregled.

Glede na ugotovljene spremembe se lahko opravijo dodatne preiskave, se spremembe samo opazuje ali se jih odstrani. O tem se odloči zdravnik na podlagi priporočil.

Kaj je rak materničnega vratu in kaj so njegove značilnosti

Rak materničnega vratu se razvije iz predrakavih sprememb, ki se pojavijo na površini materničnega vratu. Ko maligne celice prodrejo v globino, se razvije rak materničnega vratu. Ta proces običajno poteka počasi, praviloma več let. V tem času je predrakave spremembe možno ugotoviti na rednih ginekoloških pregledih in zdraviti z dokaj enostavnimi postopki. Večina žensk, ki ima predrakave spremembe ali začetne oblike raka materničnega vratu, nima nobenih težav, zato so za odkrivanje potrebni redni preventivni pregledi, ki so pri nas na 3 leta. Če se ženska po tem obdobju ne oglasi na pregled, se jo na pregled povabi v okviru programa ZORA.

Raziskave so potrdile, da se predrakave spremembe in rak materničnega vratu razvijejo kot posledica dolgotrajne okužbe z nekaterimi nevarnimi sevi HPV. Proti tem sevom je bilo razvito zelo učinkovito cepivo, s katerim se preprečuje rak materničnega vratu.

Dejavniki tveganja za rak materničnega vratu

Za rakom materničnega vratu pogosteje zbolevajo ženske, ki imajo že mlade prve spolne odnose in imajo več spolnih partnerjev, kadilke in tiste, ki živijo v neurejenih higienskih razmerah. Vendar se lahko zgodi, da zboli tudi ženska, ki ima samo enega partnerja in je brez drugih dejavnikov tveganja. Zbolijo lahko ženske vseh starosti, redko pred 25 letom, najpogosteje v petem desetletju življenja. Rak materničnega vratu se lahko odkrije tudi v nosečnosti.

Znaki raka materničnega vratu

Znaki bolezni se običajno pokažejo pozno, ko je bolezen že v napredovani obliki. Pojavijo se:

  • krvavitve po spolnih odnosih,
  • kasneje tudi krvav in/ali smrdeč izcedek neodvisno od spolnih odnosov,
  • izvenciklične ali pomenopavzne krvavitve iz nožnice,
  • bolečine v spodnjem delu trebuha in v križu,
  • bolečine in težave pri zadrževanju ali odvajanju vode in blata,
  • oteklina spolovila in nog,
  • splošna oslabelost,
  • hujšanje.

Zdravljenje predrakavih sprememb in raka materničnega vratu

Pred zdravljenjem je treba opraviti natančne preiskave. Zdravniki se odločijo za različne načine zdravljenja glede na razširjenost in obliko sprememb, pri nekaterih zelo začetnih spremembah lahko tudi za opazovanje in pogostejše preglede, saj samo 20 do 30 odstotkov predrakavih sprememb višje stopnje preide v invazivni rak materničnega vratu. Blage predrakave spremembe pa se lahko opazuje, saj se zelo počasi spremenijo v težje oblike, v večini primerov jih telo samo eliminira.

Obsežnejše ali bolj napredovane predrakave spremembe se zdravi z minimalnimi posegi, ki ne puščajo dolgotrajnih posledic. V kratkotrajni anesteziji se odstrani del materničnega vratu v obliki stožca. Ta poseg imenujemo konizacija, ki se lahko naredi s klasičnim skalpelom ali električno zanko (LLETZ). Okrevanje po posegu je hitro.

Pri raku materničnega vratu pa so potrebni korenitejši posegi. Kako radikalen bo poseg, je odvisno od razširjenosti bolezni in v nekaterih primerih želje ženske po nosečnostih. V začetnih fazah se lahko odstrani le maternični vrat, pri napredovanih oblikah pa maternica in tkiva v bližini ter bezgavke. Zelo napredovane oblike se zdravi tudi z obsevanjem, včasih sočasno s citostatiki.

Preživetje je zelo odvisno od stadija, ko je bil rak materničnega vratu odkrit. Petletno preživetje žensk, pri katerih se odkrije rak materničnega vratu, preden se razširi, je več kot 96 %, z razširjeno obliko 54 % in z razsejano obliko 11 %.

Kljub zdravljenju se bolezen lahko ponovi, zato so potrebni redni pregledi.

Preprečevanje raka materničnega vratu

Zdravstvena vzgoja in varna spolnost

Za preprečevanje raka materničnega vratu sta pomembni zdravstvena vzgoja in varna spolnost, saj so zgodnji spolni odnosi in večje število partnerjev pomembni dejavniki tveganja za rak materničnega vratu, ker se poveča tveganje za okužbo s HPV. Pri zelo mladih dekletih je namreč površina materničnega vratu še nezrela in bolj občutljiva na okužbo s HPV. Kondom ne preprečuje popolnoma prenosa HPV.

Cepljenje proti HPV

Za preprečevanje je izjemno učinkovito cepljenje proti visoko nevarnim sevom HPV. Cepljenje se opravlja v 6. razredu osnovne šole. V Sloveniji je bilo leta 2009 uvedeno cepljenje za deklice, od naslednjega šolskega leta pa se bo cepilo tudi dečke. Cepljenje se izvaja v okviru sistematikih pregledov in je brezplačno. Cepljenje svetujemo vsem. Tisti, ki niso bili cepljeni, se lahko cepijo tudi kasneje. Cepljenje zniža tveganje za raka materničnega vratu za 90 %.

Cepljenje otrok proti HPV

Redni ginekološki pregledi

Za vse ženske, tudi za cepljene, so potrebni redni ginekološki pregledi z odvzemom brisa materničnega vratu. V Sloveniji imamo od leta 2003 zelo učinkovit državni preventivni program ZORA, ki vabi ženske med 20. in 64. letom starosti na preventivne preglede vsaka tri leta. Preventivni programi so v zadnjih letih znatno znižali število odkritih primerov invazivnega RMV. Zavedati pa se moramo, da preventivni programi delujejo le, če se jih udeležuje veliko število ljudi.

Ozaveščanje o raku materničnega vratu

Vsako leto v drugi polovici januarja obeležujemo evropski teden boja proti raku materničnega vratu, s katerim želimo ozaveščati javnost o raku materničnega vratu in možnostih njegovega preprečevanja.

S cepljenjem proti HPV, rednimi ginekološkimi pregledi ter pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb je možno rak materničnega vratu popolnoma preprečiti.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.