Slabokrvnost pri ženskah

Slabokrvnost ali anemija je relativno pogosta bolezen, ki po ocenah SZO prizadene 20 % populacije. Med ženskami je v obdobju, ko imajo mesečno perilo, desetkrat pogostejša. Pogosteje se pojavi še pri otrocih do petega leta starosti in pri starostnikih. Pomembno lahko vpliva na zdravje in kakovost življenja, zato je dobro, da vsi poznamo znake slabokrvnosti in jo preprečujemo ter po potrebi zdravimo.

Znaki slabokrvnosti

Težave nastanejo zaradi zmanjšane sposobnosti krvi za prenos kisika. Znaki se pojavijo v skoraj vseh organskih sistemih. Eden od vodilnih znakov je kronična utrujenost (brez drugega očitnega vzroka), poleg tega pa še zaspanost, brezvoljnost, pomanjkanje energije in koncentracije, razdražljivost, bledica, suha koža. Bolniki občutijo razbijanje srca in težko dihajo že ob majhnem naporu ali celo v mirovanju. Pogostejši so glavoboli in vrtoglavice, lahko šumenje v ušesih, želodčne slabosti, razjede v ustih ali v ustnih kotičkih. Občasno se lahko pojavi želja po zauživanju neobičajnih stvari (npr. ledu, zemlje, zobne paste ipd.). Pojavijo se motnje menstrualnega ciklusa, izguba libida, potence.

Huda slabokrvnost poveča tveganje za zaplete na področju srca in žil, za nastanek demence, za zaplete v nosečnosti ter za težave na delovnem mestu in v osebnem življenju.

Za oceno stanja je potreben obisk pri zdravniku, ki bolezen opredeli na podlagi pogovora, pregleda in laboratorijskih preiskav.

Pomanjkanje železa

Do slabokrvnosti najpogosteje pride zaradi pomanjkanja železa in po oceni SZO ga primanjkuje tretjini svetovnega prebivalstva.

Zdravi ljudje normalno izgubijo povprečno en miligram železa na dan. V času mesečnega perila izgubijo ženske povprečno dodatnih 15 do 20 mg, zaradi vsake nosečnosti, poroda in dojenja pa še okoli 1000 mg železa.

Izgube železa moramo nadomestiti s prehrano. Težava nastane, če so izgube večje, kot je zaužitje s prehrano, ali pa je absorpcija železa iz črevesja neustrezna. Absorbira se namreč le do 10 % železa iz hrane. Absorpcijo zavirajo nekatera živila (kava, čaj, nekatera zelenjava, žita, stročnice, mlečni in jajčni proteini), saj tvorijo z železom komplekse, ki se ne absorbirajo. Absorpcijo povečajo nekatere kisline in sladkorji. Na absorpcijo vpliva stanje sluznice prebavil in jeter. Če želodčni sok ni zadosti kisel, je absorpcija slabša. Slabša je tudi ob okužbi z bakterijo Helicobacter pylori.

V hrani rastlinskega izvora je železo v anorganski obliki, v hrani živalskega izvora pa v obliki hema. Hemsko železo se lažje in bolje absorbira iz prebavil.

Slabokrvnost pri ženskah

Slabokrvnost pri ženskah je pogostejša pri tistih, ki imajo zelo močne, dolgotrajne ali pogoste menstruacije, pri tistih, ki so že večkrat rodile, ter pri ženskah z neustrezno prehrano ali kroničnimi boleznimi prebavil (hemeroidi, čir, zgaga) ali ledvic. Pogostejša je v času nosečnosti, po porodu in med dojenjem.

Pri vsaki zdravi nosečnici se razvije fiziološka anemija in vrednosti hemoglobina so nižje kot zunaj nosečnosti. Nosečnice imajo tudi nižji krvni tlak. Posledica te kombinacije je, da se jim pogosteje vrti in so bolj zaspane. Če vrednosti hemoglobina preveč padejo in se razvije težka anemija, se poveča tveganje za resne zaplete, zato vsaki nosečnici vsaj trikrat v nosečnosti preverimo vrednost hemoglobina v krvi. Večje tveganje za zaplete je pri tistih nosečnicah, ki imajo že v prvem trimesečju nizke vrednosti hemoglobina. Te nosečnice se slabo počutijo in imajo povečano tveganje za spontane splave, zastoj v rasti ploda in prezgodnji porod, grozi jim tudi večja izguba krvi med porodom.

Večina zdravih nosečnic naj bi dobila dovolj železa s prehrano. Kljub temu SZO od leta 2015 priporoča dodajanje železa in folne kisline k prehrani nosečnic, pri nas ga večina jemlje v obliki multivitaminskih tablet za nosečnice.

Če so kljub temu vrednosti hemoglobina prenizke, nosečnici predpišemo železo v tabletah ali sirupu ter vrednosti hemoglobina kontroliramo pogosteje.

Nadomeščanje železa in preprečevanje slabokrvnosti

Ker se železo dnevno izloča iz telesa, ga je treba zagotoviti s prehrano. Odrasli naj bi vnesli 8 mg železa na dan. Več ga potrebujejo ženske v rodni dobi, nosečnice (27 mg na dan) in doječe matere, pa tudi otroci do osmega leta starosti.

Bolj učinkovito se v telesu absorbira železo v hemski obliki, ki se nahaja v mesu in ribah. Anorganskega (nehemskega) železa je največ v zeleni zelenjavi, semenih, oreščkih in žitih. Ta oblika železa se težje absorbira iz črevesja, zato je pomanjkanje železa pri tistih, ki ne uživajo mesa, pogostejše, če prehrana ni ustrezna.

Ob večjih potrebah ali neustrezni prehrani svetujemo prehranska dopolnila z železom, najbolje v hemski obliki. Če se razvije težja stopnja slabokrvnosti oziroma ko tako presodi zdravnik, se uvede terapija s tabletami železa ali celo intravenska terapija. V vsakem primeru je boljša preventiva.

Ženskam z zelo obilnimi menstruacijami svetujemo ureditev ciklusa in sočasno nadomeščanje železa. Tistim z neustrezno prehrano priporočamo spremembo jedilnika, bolnicam s kroničnimi boleznimi pa ureditev bolezni.

Za preprečevanje in zdravljenje slabokrvnosti so pogosto potrebni preparati železa, ki jih predpiše zdravnik na recept. Preparate anorganskega železa je bolje jemati na prazen želodec. Železo se bolje absorbira, če ob zaužitju popijemo še limonin sok ali vitamin C. Še dve uri po zaužitju odsvetujemo čaj (tudi zeliščni), kavo, mleko.

Pri 20 % ljudi, ki jemljejo železove preparate, se pojavijo stranski učinki, zaradi katerih je zdravljenje neprijetno in ga pogosto prekinejo. Najpogostejši stranski učinki so želodčna slabost, krči ali bolečine, driska ali zaprtje. Če se pojavijo te težave, se zamenja preparat ali uvede terapija z vnosom železa v žilo. Zdravljenje je treba nadaljevati vsaj še od tri do šest mesecev po izboljšanju anemije, da se zapolnijo zaloge železa.

Preventivno jemanje železa se priporoča pri ženskah z močnimi menstruacijami, zlasti pred načrtovanimi nosečnostmi. Priporoča se tudi tistim, ki so v preteklosti že imele težave s slabokrvnostjo, ter ženskam s kliničnimi znaki pomanjkanja železa. Sprva velja poskusiti s pravilno prehrano in prehrambnimi dodatki, ki se dobijo v lekarni brez recepta.

Tri mesece pred načrtovano nosečnostjo in ves čas nosečnosti ter med dojenjem priporočamo multivitaminske tablete z dodatkom železa.

Nosečnicam, ki slabo prenašajo multivitaminske tablete (ker jim povzročajo slabosti), ter vsem, ki zaradi stranskih učinkov ne prenašajo preparatov anorganskega železa, je v zadnjem času v lekarnah na voljo železo v hemski obliki, ki se dobi brez recepta. Pri preventivnem jemanju svetujemo eno tableto na dan, ob znakih pomanjkanja železa ali nižjih vrednostih hemoglobina pa dve tableti na dan. Preparat se lahko jemlje tudi med jedjo, ker na absorpcijo hemskega železa druga živila ne vplivajo. Pri jemanju hemskega železa stranskih učinkov skorajda ni, saj ne draži sluznice prebavil. Preparat je tudi brez glutena.

O avtorju
Nataša Tul Mandić
dr. med., spec. gin. in porodništva
Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s subspecializacijo iz feto-maternalne medicine.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.