Upad mišične mase v starosti

Starostni upad mišične mase ali sarkopenija je eden najpogostejših razlogov za pešanje starostnika in posledično izgubo samostojnosti.

Po definiciji Evropske delovne skupine za sarkopenijo pri starostnikih (EWGSOP) je sarkopenija sindrom, za katerega je značilna napredujoča generalizirana izguba mišične mase in moči in/ali telesne zmogljivosti, ki je povezana s slabimi izidi, kot so telesna prizadetost oz. nezmogljivost, slaba kakovost življenja in smrt.

Mišična masa začne počasi upadati že po 40. letu starosti. Do 80. leta starosti naj bi tako posameznik izgubil kar do 50 % celotne mišične mase. Značilne spremembe, ki se pojavijo s staranjem, so zmanjšanje števila in velikosti mišičnih vlaken, zlasti t.i. hitrih mišičnih vlaken, ter vraščanje fibroznega in maščobnega tkiva v skeletne mišice. Vse to vpliva na njihovo učinkovitost in moč.

Debelost predstavlja velik problem, saj vraščanje maščobnega tkiva v skeletne mišice močno pospeši razvoj sarkopenije, da nastane t.i. sarkopenična debelost. Človek je videti normalno ali celo prekomerno prehranjen, ob tem pa je mišična masa zelo nizka, kar še hitreje privede do že omenjenih zapletov.

Vzroki za upad mišične mase v starosti

Vzroki za razvoj sarkopenije so številni. Na njen razvoj vplivajo tako notranji kot tudi zunanji vzroki.

  • Od zunanjih vzrokov za starostni upad mišične mase sta pomembna zmanjšana telesna aktivnost v starosti ter premajhen vnos beljakovin s prehrano. Problematična sta lahko tako premajhen kaloričen vnos kot tudi prevelik kaloričen vnos, ki vodi do sarkopenične debelosti.
  • Notranji vzroki, ki prispevajo k mišičnemu pešanju, pa so pogojeni z biologijo staranja. Pride do upada števila živčno-mišičnih stikov in posledično do zmanjšane aktivnosti hitrih mišičnih vlaken.
  • Drug dejavnik, ki pripomore k pešanju mišic, je upad nekaterih hormonov, kot so estrogen, testosteron, dihidroepiandrosteron (DHEA) in inzulinu podobni rastni faktor 1.
  • Zaradi različnih kroničnih bolezni, ki so z leti pogostejše, ter drugih procesov staranja pride do aktivacije vnetne poti. Dokazano je, da zvišan nivo vnetnega citokina interlevkin 6 negativno vpliva na mišično moč. Kronične bolezni, ki so povezane z aktivacijo vnetne poti, so revmatološke bolezni – npr. revnatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus in tudi druge kronične bolezni, kot so srčno popuščanje, kronična ledvična bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen in druge.
  • Pomemben dejavnik je tudi zmanjšana sposobnost regeneracije izgubljenih mišičnih vlaken, ki je s starostjo močno okrnjena, in tudi propadanje mišičnih celic (programirana celična smrt) – apoptoza.

»Preventiva je najboljša kurativa«

Sarkopenija oziroma starostni upad mišične mase postaja vedno večji problem med starostniki. Z boljšim poznavanjem vzrokov za razvoj tega stanja so povezane tudi raziskave, ki iščejo učinkovita zdravila.

Raziskave preučujejo vpliv hormonskega zdravljenja, vpliv na mitohondrijsko funkcijo ter na vnetne poti v telesu, vendar zaenkrat še nimamo učinkovitih zdravil. Iz tega razloga je zelo pomembno preprečevanje sarkopenije, v zdravljenju pa je predvsem pomembna spremembna življenjskega sloga.

Odrasli ljudje naj bi na dan pojedli od 1–1,2 g beljakovin/kg telesne teže. Do neke mere lahko pomaga tudi nadomeščanje vitamina D in kreatina. Izrednega pomena je redna telesna aktivnost, s poudarkom na anaerobni telesni aktivnosti (vaje za mišično moč). Redno počasno izvajanje vaj za krepitev mišic dokazano povzroča hipertrofijo mišic, poveča mišično moč, je poceni in varno. Potrebno je zajeti čim več mišičnih skupin – vaje za zgornje okončine, spodnje okončine in trup. Vsaka vaja naj traja 2–3 sekunde, vsako vajo je potrebno ponoviti vsaj desetkrat.

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.