Nadomeščanje vitaminov

Vitamini so esencialne snovi, ki jih naše telo ni sposobno samo tvoriti, skrbijo pa za normalen razvoj in delovanje našega telesa. Poznamo lipidotopne (v maščobi topne) vitamine, kot so vitamini A, D, E in K, ki jih naše telo shranjuje v maščobah in v jetrih, od koder se porabljajo po potrebi in vodotopne (v vodi topne) vitamine, kot so vitamin C in različni vitamini B.

Teh vitaminov telo ne more shranjevati, zato potrebujemo rednejšo preskrbo z njimi kot z lipidotopnimi. Iz telesa jih izločamo z urinom. Uživanje prevelikih količin lipidotopnih vitaminov lahko povzroča kopičenje in posledično toksičnost.

Kako vnašamo vitamine?

Vitamine dobimo z uživanjem raznolike hrane, ki vsebuje tako meso, ribe, jajca, oreščke kot tudi raznovrstno sadje in zelenjavo, vključno s stročnicami. Načeloma z uživanjem pestre, kakovostne hrane dobimo dnevno dovolj vitaminov, ki jih potrebujemo za normalno delovanje našega telesa. Včasih pride do situacij, ko je potrebno vitamine tudi nadomeščati.

Najbolj znan primer je nadomeščanje vitamina D, ki ga sicer v manjših količinah dobimo s hrano, npr. losos, tuna, sardine, goveja jetra, sir in jajčni rumenjak, pomemben del pa se tvori tudi v koži pod vplivom UV-žarkov. Slovenija leži na takšnem geografskem področju, da smo premalo izpostavljeni soncu in nam v večini vitamina D primanjkuje, zato ga je pametno nadomeščati, zlasti v zimskih mesecih.

Na kaj lahko ugodno vplivajo vitamini?

Ni trdnih dokazov, da bi nadomeščanje vitaminov lahko upočasnilo razvoj kroničnih bolezni, kot so na primer rak ali bolezni srca in ožilja, obstaja pa več dokazov, da lahko ugodno vpliva na počutje, zmanjšanje bolečin v telesu, na primer pri fibromialgiji oz. zmanjša pogostost migren itd.

V določenih primerih se pojavljajo dobrobiti nadomeščanja vitaminov. Predvsem v obdobju, ko se pojavijo povečane metabolne potrebe organizma. Gre za obdobja tako povečanega psihičnega kot tudi fizičnega stresa – npr. po večjih poškodbah, obsežnih opeklinah, infekcijskih boleznih s težkim potekom, ob hospitalizaciji zaradi akutnega poslabšanja kroničnih bolezni ali ob večjih operacijah. Posebna skupina bolnikov, ki prejema intravenozno nadomeščanje vitaminov, je skupina bolnikov, ki iz različnih razlogov prejema parenteralno prehrano.

Ob intravenoznem nadomeščanju vitaminov je izkupiček večji, saj se ti absorbirajo v celice neposredno iz krvi. V zadnjih letih so vitaminske infuzije postale zelo popularne tudi med zdravo populacijo. Uporabljamo jih z namenom nadomeščanja tekočine po večjih in daljših fizičnih naporih, izboljšanja videza kože, povečanja energije s spodbuditvijo metabolizma, zmanjšanja migren in bolečin ob fibromialgiji, zmanjšanja utrujenosti ob sindromu kronične utrujenosti itd.

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.