Alergična ali vnetna reakcija na pike žuželk

Prava alergijska reakcija je najpogosteje reakcija na pik čebele, ose, sršena. Redko na druge žuželke. Prava alergije je odziv celega telesa (pretiran odziv imunskega sistema) in ni lokalna težava. Pojavi se pogosto že v prvih minutah po piku.

Alergijska reakcija na pike žuželk
 

Lažja oblika reakcije: Zelo hitro po piku se po telesu pojavijo rdeči izpuščaji nad nivojem kože, ki srbijo in so nepravilnih oblik. Pogosto otekajo obraz, usta, okoli oči, dlani, stopala, ušesa.
 

Huda oblika reakcije: Lahko pride do težav z dihanjem, občutka dušenja, piskanja, stiskanja v prsih, kašlj. Takrat je prisotno otekanje v dihalih. Otekanje v žrelu ali grlu se čuti kot cmok v žrelu, tiščanje v vratu. Najhujša oblika pa je, kadar žile postanejo prepustne in se razširijo, ob tem močno pade krvni tlak, zato oseba postane omotična, izgublja zavest, lahko se zgrudi in v najhujši obliki lahko pride do srčnega zastoja.

Alergiki s hudo reakcijo morajo imeti vedno pri sebi set tablet (antihistaminik 2 tableti in Medrol) ter 2 injekciji adrenalina (Epipen, Anapen).

  1. Takoj po piku je potrebno zaužiti tablete, če pa pride do dušenja, cmoka v grlu, omotice, je potrebno zbosti v mišico stegna, da alergik prejme adrenalin. Na škatlici injekcije je preprosto slikovno navodilo o uporabi.
     
  2. Takoj po uporabi injekcije se pokliče 112. Če stanje ni boljše po 5-15 minutah, ponovite aplikacijo adrenalina. Pogosto je omotica ali izguba zavesti le prehodna, le za kako minuto in oseba pride k sebi. Tudi če se počuti dobro, je nujno obiskati zdravnika takoj. Nikakor ta oseba ne sme sama voziti avta!

Terapija

Ko se pojavijo vprašanja o zdravju, lahko skrbi olajša tudi pogovor z zdravnikom na daljavo. Pokličete nas lahko od kjerkoli, vsak dan v letu. S prijaznimi in izkušenimi zdravniki vam pomagamo do zanesljivih odgovorov. Zavarovanje Zdravstveni nasvet.

Vnetne kožne reakcije na pike

Vnetne kožne reakcije so bolj pogoste kot prava alergija. Tu ne gre za alergijo, ampak lokalni vnetni odziv na pik oziroma snov, ki jo s pikom izloči žuželka. Mesto pika postane pordelo, otečeno, rdeče, srbeče ali boleče. Nastane nekakšna rdeča bunka.

 

piki-zuzelk

 

Zelo je pomembno, da se ne praskamo. Srbečico zmanjša hlajenje, nadomestek praskanja je lahko tapkanje. Če je velika do 2 cm, jo lahko hladimo in namažemo z geli po piku žuželke, ki se jih kupi v lekarni. Če pa je večja od 2 cm, pogosto pa lahko tudi 5 cm in več, je dobro hladiti čim prej, predvsem pa čim prej namazati s kortikosteroidno kremo, ki vam jo predpiše zdravnik na recept.

 

Hladite vsaj petkrat dnevno po 10-15 minut, suho in prek tanke tkanine (5 minut, če je pik na obrazu). S kortikosteroidno kremo pa namažete dva- do trikrat dnevno 3-5 dni samo mesto rdečine in otekline. Ko začne bledeti in se umirjati, z mazanjem prekinemo.

 

Kratka uporaba teh krem je neškodljiva, pri umirjanju vnetja po piku pa zelo pomaga. Primerna je tudi za otroke, le da v tem primeru priporočamo blažjo obliko kreme ali pa manj pogosto mazanje. Tudi obraz, kjer je koža nežna, mažemo raje enkrat do dvakrat dnevno. V kolikor se rdečina po 3-5 dneh opisanih ukrepov ne umiri, ampak se veča, je potreben posvet z zdravnikom. Če se stanje hitro slabša, pa je seveda potreben obisk zdravnika prej. Če pride do bakterijske okužbe kože in podkožja  je potrebno zdravljenje z antibiotikom.

 

S piki žuželke se lahko tudi okužimo z boleznimi, v našem okolju predvsem preko pika klopa z virusom klopnega meningoencefalitisa in bakterijo Borrelio Burgdorferi.V drugih, pogosto tropskih, deželah pa piki žuželk prenašajo še mnoge bolezni, zato je vedno dobro, da smo z njimi seznanjeni in, če je le možno, zaščiteni, preden odpotujemo. Poznavanje nevarnosti in preventiva je vedno prva oblika zaščite.

O avtorju
Nana Fartek
dr. med., spec. druž. med.
Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med., je diplomirala leta 2007 na Medicinski fakulteti v Ljubljani in leta 2014 končala specializacijo iz družinske medicine. Dobrih deset let je delala v zdravstvenem domu, od leta 2013 pa v svoji ambulanti.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.