Bolezen kože – seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je pogosta, nenevarna bolezen kože. Pojavlja se na lasišču, obrazu in prsnem košu. Za bolezen je značilna rdečina in luščenje kože. Običajno prizadene ljudi od pubertete dalje, lahko pa se pojavi tudi pri novorojenčkih. Bolezen ni nalezljiva. Poteka kronično, z izboljšanji in poslabšanji. S pravilno uporabo krem in čiščenjem obraza lahko zmanjšamo število poslabšanj ter skrajšamo čas trajanja posameznih izbruhov.

Vzroki seboroičnega dermatitisa

Natančen vzrok te bolezni kože ni poznan. K njenemu pojavu naj bi prispevali imunski odziv, gliva Malassezia furfur ter maščoba na koži.

Malassezia furfur je glivica, ki je normalen prebivalec naše kože. Hrani se z maščobo, ki jo proizvaja koža. Ob tem nastajajo snovi, ki dražijo kožo, zaradi česar postane pordela in se lušči. K vnetnemu dogajanju prispeva še imunski sistem, ki se nenormalno odziva na Malassezio, kar vodi v nastanek bolezni.

Ta kožna bolezen se bolj pogosto poslabša v zimskem času. Stanje na koži se lahko poslabša tudi zaradi stresa in psihičnih motenj, kot sta depresija in shizofrenija.

Seboroični dermatitis je pogosteje prisoten pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, parezo obraza, epilepsijo, Alzheimerjevo boleznijo, pri HIV pozitivnih osebah in pri alkoholikih.

Seboroični dermatitis se lahko pojavi tudi ob jemanju določenih zdravil, kot so: griseofulvin, cimetidin, litij, buspiron, klorpromazin, haloperidol, interferon, psoralen, stanozolol.

Znaki seboroičnega dermatitisa

Seboroični dermatitis lasišča se kaže s pordelo kožo lasišča in prhljajem.

Za seboroični dermatitis obraza je značilna pordela in luščeča se koža v gubi med nosom in kotičkom ust ter med obrvmi.

Pordela in luščeča se žarišča se lahko pojavijo tudi na:

  • koži prsnega koša,
  • pod pazduhami,
  • pri moških na modih ali v koraku,
  • vekah.

Razen občasnega srbenja bolezen bolnikom ne povzroča večjih težav. Predstavlja pa psihično obremenitev, saj se najpogosteje pojavlja na obrazu, kar lahko ovira sproščeno komunikacijo in socialne stike.

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa

Ni zdravila ali kreme, ki bi dokončno odpravile spremembe s kože. Uporabljajo se kreme s ketokonazolom, s katerimi delujemo na Malassezio tako, da zmanjšamo njeno prisotnost na koži.

Ob hujših poslabšanjih seboroičnega dermatitisa se lahko na pordelo kožo za nekaj dni nanaša tudi kortikosteroidne kreme ali kalcinevrinske inhibitorje (tacrolimus ali pimecrolimus), s katerimi delujemo na imunski sistem.

Druga zdravila, s katerimi si lahko pomagate obvladati to kožno bolezen, so azelaična kislina in kreme z metronidazolom.

Sicer pa lahko bolnik sam veliko naredi s pravilno nego kože, kar si lahko preberete v članku Praktični nasveti za bolnike s seboroičnim dermatitisom.

O avtorju
Jasmina Demšar
dr. med., spec. dermatovenerologije
Jasmina Demšar, dr. med., je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2007. Istega leta je opravila tudi strokovni izpit ter se vpisala v register zdravstvenih delavcev Slovenije.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.