Virusne bradavice

Virusne bradavice so pogosta nalezljiva bolezen. Povzročajo jih HPV virusi, ki se med ljudmi prenašajo z dotikom in s predmeti, na katerih se virusi nahajajo. Za virusnimi bradavicami obolevajo predvsem otroci. Odrasli manj pogosto zbolijo za okužbo s HPV virusi, saj imajo bolj razvit imunski odziv.

Virusne bradavice pri zdravem posamezniku v nekaj letih same izzvenijo, zato njihovo zdravljenje ni nujno. Možni načini zdravljenja bradavic so krioterapija (zamrzovanje s tekočim dušikom), mazanje s keratolitičnimi sredstvi, laserska terapija. Največkrat se za terapijo odločimo zaradi bolečin, ki jih povzroča bradavica, oziroma zaradi okrnjenega estetskega videza.

Znaki bolezni

Navadne bradavice najpogosteje povzročajo HPV virusi tipa 1, 2 in 4. Na mestu okužbe nastane bunčica zadebeljene kože, ki jo imenujemo verruca vulgaris. Okužba najpogosteje nastane na prstih rok, podplatih ter mestih, ki so nagnjena k poškodbam (kolena, komolci).

Virusa tipa 3 in 10 povzročata ploščate bradavice, ki se na mestu okužbe kažejo kot ploščate spremembe in jih imenujemo verrucae planae. Prisotne so lahko na zgornji strani roke in obrazu. Posebna oblika so bradavice na podplatih, ki se združujejo v večjo ploščo in tvorijo t. i. mozaične bradavice.
Poznamo tudi t.i. filiformne bradavice, ki so prekrite s tankimi izrastki, ki spominjajo na lovke hobotnice.

Kako zdravimo virusne bradavice?

Prva izbira pri zdravljenju virusnih bradavic je keratolitično sredstvo. Najpogosteje se kot keratolitik uporablja salicilna kislina. Sredstva prodajajo v lekarnah, recept pa zanje ni potreben. Bradavice je potrebno mazati več mesecev, da popolnoma izginejo.

Krioterapija ali zamrzovanje s tekočim dušikom je drugi možen način zdravljenja virusnih bradavic. Bradavice se dotakne s tekočim dušikom, kar povzroči omrzlino ter uniči celice, ki so okužene z virusom. Postopek je ponavadi potrebno večkrat ponoviti, saj pri debelejših bradavicah ni mogoče odstraniti vseh okuženih celic z enim samim zamrzovanjem.

Kako lahko preprečimo virusne bradavice?

Zaradi vseprisotnosti virusa se ne morete popolnoma izogniti stiku z njim. Okužbo z virusnimi bradavicami lahko do neke mere preprečite, če na javnih mestih (bazeni, telovadnice) nosite obuvalo. Bodite še posebej previdni, če je koža poškodovana (npr. žulji, praske).

Grizenje nohtov in obnohtne kožice lahko prav tako pospeši možnost okužbe z virusnimi bradavicami, zato je priporočljivo, da tega ne počnete.

Uporabljajte svojo brisačo in obuvala. Roke si vedno umivajte z milom in tekočo vodo, ko pridete domov, po uporabi javnih stranišč ali obisku javnih prostorov, kjer prijemate za kljuke, nakupovalne vozičke.

V primeru, da imate bradavice na rokah ali drugje na telesu, ni priporočljivo, da jih praskate z nohti, saj tako povečate možnost razsoja virusa.

Cepljenje proti HPV virusu, ki povzroča raka na materničnem vratu, naj bi vodilo tudi do navzkrižne imunosti proti HPV virusom, ki povzročajo navadne bradavice. V literaturi je opisanih vedno več primerov bolnikov, pri katerih so trdovratne virusne bradavice, odporne na različne načine zdravljenja, popolnoma izzvenele po prejetem štiri- ali devetvalentnem cepivu proti HPV.

O avtorju
Jasmina Demšar
dr. med., spec. dermatovenerologije
Jasmina Demšar, dr. med., je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2007. Istega leta je opravila tudi strokovni izpit ter se vpisala v register zdravstvenih delavcev Slovenije.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.