Praktični nasveti za bolnike s seboroičnim dermatitisom

Če imate težave s seboroičnim dermatitisom, si lahko v veliki meri pomagate sami s pravilno nego kože.

Šampon proti prhljaju

Dvakrat na teden uporabljajte šampon proti prhljaju za kožo lasišča. V poštev pridejo šamponi, ki vsebojejo ketokonazol, selenijev sulfid, cinkov perition ali salicilno kislino. Kupite jih lahko v lekarnah ali drogerijah.

V skladu z navodili proizvajalca je potrebno šampon pustiti v stiku s kožo lasišča 5 do 10 minut. Pred tem je potrebno kožo lasišča zmočiti, po uporabi pa temeljito sprati šampon.

Učinkovine v šamponih za zdravljenje seboroičnega dermatitisa lahko dražijo kožo. Selenijev sulfid lahko razbeli lase. Po določenem času uporabe je možno, da se koža navadi na šampon, tako da neha učinkovati. V tem primeru je smiselno izdelek začasno zamenjati za drug šampon proti prhljaju. Pri zelo mastnem lasišču je priporočljivo lasišče vsak dan umivati z blagim šamponom, dvakrat na teden pa s šamponom proti prhljaju.

Krema s ketokonazolom

Za žarišča na obrazu se priporoča krema s ketokonazolom, za katero potrebujete recept. Kremo se zvečer nanese na kožo celega obraza. Uporablja se jo 2 do 4 tedne ter nato po potrebi, odvisno od poslabšanja.

Ketokonazol je učinkovina, ki deluje na Malassezio furfur ter zniža njeno število na koži. Pri nekaterih ljudeh lahko ob nanosu kreme s ketokonazolom pride do draženja kože, kar je sicer redek, vendar opisan stranski učinek kreme.

Kortikosteroidne kreme

Ob hujših poslabšanjih (ko je koža močno pordela oz. je prisotna srbečica) se svetuje tudi kratkotrajno uporabo kortikosteroidne kreme, s katero se deluje na imunski sistem, ki prav tako sodeluje pri nastanku bolezni.

Kremo dobite na recept v lekarni. Kortikosteroidno kremo se ob poslabšanju seboroičnega dermatitisa zvečer 5 do 7 dni nanaša samo na pordela žarišča. Lahko se jo uporablja skupaj s kremo, ki vsebuje ketokonazol, pri čemer se kremi nanaša eno za drugo z 20 minutnim premorom, da se prva krema vpije v kožo. Ob ponovnem zagonu bolezni se jo lahko zopet uporabi, spet skupno 5 do 7 dni. Kot alternativa kortikosteroidom je možna tudi uporaba zdravila pimekrolimusa ali takrolimusa, ki se ga dobi z receptom v lekarni.

Čiščenje kože obraza

Za bolnike obolele s seboroičnim dermatitisom je ključno tudi čiščenje kože obraza. Priporoča se uporabo čistilnih preparatov za kožo obraza, ki ne vsebujejo mila, saj ta lahko dodatno draži kožo, obolelo s seboroičnim dermatitisom. V lekarnah jih prodajajo pod imenom Sindet mila.

Druga priporočila v primeru seboroičnega dermatitisa

Za oblikovanje pričeske se izogibajte gelov in olj, ki mastijo lasišče in lahko poslabšajo seboroični dermatitis. Moškim z brado in brki ter seboroičnim dermatitisom se svetuje, da se brijejo.

V hujših primerih se lahko bolezen zdravi tudi s tabletami (itrakonazol, terbinafin). Tudi pri zdravljenju s tabletami se lahko bolezen čez čas ponovi.

Več o vzrokih za nastanek seboroičnega dermatitisa ter njegovih znakih najdete v članku Jasmine Demšar Bolezen kože – seboroični dermatitis.

O avtorju
Jasmina Demšar
dr. med., spec. dermatovenerologije
Jasmina Demšar, dr. med., je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2007. Istega leta je opravila tudi strokovni izpit ter se vpisala v register zdravstvenih delavcev Slovenije.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.