Dogodek Ženska zrela leta – dodatna vprašanja

Na spletnem dogodku »Ženska zrela leta: čas za zdravje, zadovoljstvo in zase« je pogovor tekel o spremembah telesnega in duševnega zdravja, ki jih ženske opažajo v srednjih letih, ko upade koncentracija estrogena in se upočasni presnova.
  7 min
15. 11. 2021
Povezana področja

Ženska zrela leta in spremembe, ki jih prinašajo

Na spletnem dogodku »Ženska zrela leta: čas za zdravje, zadovoljstvo in zase« je pogovor tekel o spremembah telesnega in duševnega zdravja, ki jih ženske opažajo v srednjih letih, ko upade koncentracija estrogena in se upočasni presnova. Specialistka ginekologije in porodništva Katja Milićević, dr. med., specialistka psihiatrije Zvezdana Snoj, dr. med., in voditeljica Zvezdana Mlakar so s strokovnimi nasveti in osebnimi izkušnjami udeleženkam odgovarjale na vprašanja, ki si jih v tem obdobju zastavljajo številne ženske. Odgovore na nekatera vprašanja, za katera je na posvetu zmanjkalo časa, lahko poiščete v tem članku.

Če vam dogodka Ženska zrela leta: čas za zdravje, zadovoljstvo in zase ni uspelo spremljati v živo ali pa bi si ga radi ponovno ogledali, smo za vas pripravili posnetek. Ogledate si ga lahko kadar koli.

Na vprašanja o telesnem zdravju odgovarja Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Kateri so najočitnejši znaki začetka menopavze?

Najočitnejši znak menopavze je odsotnost menstruacije. V menopavznem prehodu se menstruacijski cikel najprej skrajša in nato podaljša, ko je odsoten vsaj eno leto, pa lahko govorimo o menopavzi. Značilni znaki, ki spremljajo te spremembe, so oblivanje, nespečnost, utrujenost, slabša koncentracija in anksioznost, ki se lahko stopnjuje do paničnih napadov. Opazimo tudi slabšo kakovost las in kože, suhost nožnice in nabiranje maščobe v osrednjem delu telesa. V tem obdobju nam lahko prvič izmerijo pospešen srčni utrip in povišanje krvnega tlaka, ravni holesterola ali sladkorja. Slabšata se vid in mišični tonus, začuti se tudi okorelost sklepov.

Ali je mogoče zatreti začetek menopavze pri 44 letih?

Menopavza je naravno in neizogibno stanje. Lahko si malce pomagamo z naravnimi dodatki, ki vsebujejo rastlinski estrogen, vitamine in minerale, vendar je kljub vsemu najučinkovitejše nadomestno hormonsko zdravljenje (NHZ). Svetujemo ga ženskam, pri katerih menopavza nastopi pred 50. letom, po 50. letu pa le tistim z izrazito hudimi simptomi. Vendar pa je treba ženskam razložiti prednosti in slabosti takšne terapije ter skupaj z njimi sprejeti odločitev o zdravljenju.

Katere spremembe v času predmenopavze in menopavze lahko ženska pričakuje v spolnosti?

Ob nastopu menopavze želja po spolnosti navadno izrazito upade. Velikokrat je to posledica manjše elastičnosti in vlažnosti nožnice, zaradi česar so spolni odnosi lahko boleči. Vse te spremembe povzročijo tudi splošno nezadovoljstvo s seboj. To je priložnost za spoznavanje novih načinov nežnosti in preizkušanje novih pristopov (pa tudi vlažilnih sredstev za ženske in moške) v medsebojnih odnosih. Ker ni več strahu pred nezaželeno nosečnostjo, smo lahko veliko bolj sproščeni in iskreni. Suhost in elastičnost nožnice pa lahko izboljšajo terapije z laserjem.

Imam lahko ob menopavzi večje težave, če so mi odstranili jajčnike ali maternico?

Če ženskam iz različnih razlogov še v rodni dobi odstranijo vsa rodila, je menopavza seveda neizogibna. Težave v takšnih primerih ne pridejo postopoma, ampak zelo hitro, njihova intenzivnost pa zaradi tega ni nujno večja. Pri prehodu lahko pomagajo različna zdravila in postopki, ki jih izberemo glede na razlog za poseg.

Katero naravno zdravilo (nehormonska metoda) je učinkovito proti simptomom menopavze: oblivom, suhosti nožnice, upadu estrogena?

Med naravnimi dodatki za lajšanje simptomov menopavze so študije pokazale učinkovitost korenike cimicifuge, izvlečkov črne detelje, soje, hmelja, dodatkov cinka ter vitaminov B in D. Za umiritev lahko koristijo umiritveni čaji ali dodatek baldrijana. Pri suhi nožnici pa si lahko pomagate z vlažili na osnovi olja ali pa kar s čistim oljčnim, mandljevim oziroma konopljinim oljem.

Kako naj se znebim odvečne teže, ki narašča ne glede na redno telovadbo, sprehode in dokaj zdravo prehrano? Kakšna telesna vadba je optimalna za ženske po 50. letu starosti?

V menopavzi je v prehrano dobro vnesti čim več zelenjave in vlaknin ter se izogniti ogljikovim hidratom. Proteinom in maščobam se ni treba odpovedati, saj jih telo potrebuje, pri njihovem uživanju pa je vseeno priporočljiva zmernost. Vnos tekočin prilagodimo letnemu času in zunanjim temperaturam, vsekakor pa je dobro popiti vsaj 1,5 litra tekočine na dan. Pri gibanju svetujemo malce previdnosti. Če v mladosti niste bili aktivni, zdaj ni čas za težje fizične napore. Postopoma uvajajte vadbe z lastno težo ali minimalno obremenitvijo, dokler telo ni dovolj čvrsto za višjo stopnjo aktivnosti. V tem času je pametno delati s trenerjem, ki vaje prilagodi vaši fizični pripravljenosti.

Ali lahko s spremembo življenjskega sloga vplivam na svoje telesno počutje, ki ni najboljše?

Odgovor ni enostaven ali premočrten. Spremembe življenjskega sloga, o katerih pišem v prejšnjih odgovorih, vam ne morejo škodovati. Zadovoljstvo pa je stvar vašega zornega kota.

Na vprašanja o duševnem zdravju odgovarja dr. Zvezdana Snoj, dr. med., specialistka psihiatrije

Kateri so prvi najočitnejši psihološki znaki vstopa v menopavzo?

V menopavzi v ospredje pridejo predvsem spremembe razpoloženja, razdražljivost, potrtost, utrujenost, pomanjkanje volje in energije, anksioznost, napetost ter nespečnost. Pogosto so prisotne tudi motnje koncentracije in spomina ter številne telesne težave, povezane s psihičnim počutjem.

Po operaciji in odstranitvi jajčnikov je moje psihološko zdravje hitro nazadovalo. Popolnoma mi je pošlo veselje do izzivov. Je to res normalno?

Spremembe psihičnega počutja so ob spremembah hormonskega stanja po ginekoloških operacijah pričakovane, niso pa zaželene, saj pomembno vplivajo na vsakdanje funkcioniranje in počutje žensk. Če vas težave ovirajo pri običajnih dejavnostih, se obrnite na zdravnika specialista psihiatra, saj je ob pravilnem in pravočasnem ukrepanju stanje praviloma dobro obvladljivo.

Pri 45 letih imam dober odnos z možem in otroki. Zdi pa se mi, da se telesne in duševne težave kar kopičijo. Sploh ne vem, kje naj jih začnem reševati. Imate kakšen nasvet?

Telesno in duševno se med seboj tesno prepletata ter vplivata drugo na drugo. Če smo zaskrbljeni, tesnobni in prestrašeni, pogosto občutimo tudi bolečine po telesu, izgubimo apetit in slabše spimo. Velja tudi obratno. Težave na področju telesnega zdravja navadno poglabljajo duševno stisko in tako se še dodatno slabša telesna bolezen. Če vas težave ovirajo pri običajnih dejavnostih, se obrnite na zdravnika specialista, ki bo ugotovil vzroke in predlagal primerne načine obravnave. 

Skozi čudovite prizore narave vas meditacija, ki jo je pripravila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije, popelje na sprehod do globoke sprostitve in osvobajajočega notranjega miru. Prisluhnite in se sprostite. 

Na vprašanja o osebnih izkušnjah odgovarja Zvezdana Mlakar, gledališka in filmska igralka ter TV-voditeljica

Stara sem 45 let, imam dober odnos z možem in otroki. Zdi pa se mi, da se telesne in duševne težave kar kopičijo. Sploh ne vem, kje naj jih začnem reševati. Imate kakšen nasvet?

Draga moja, kadar človek začuti stisko in se ne počuti dobro, je to jasen znak, da se mora ustaviti in si prisluhniti. To je prvo pravilo, ki je povezano z osnovnim odnosom do sebe. Ta je namreč najpomembnejši. Ženske tu pogosto grešimo. Vsi so pomembnejši od nas, sebe pa postavljamo na drugo mesto. Vsemu, kar se nabira v nas, bo telo enkrat reklo ne. O tem piše dr. Gabor Mate v knjigi Ko telo reče ne, ki vam jo priporočam v branje.

Dala vam bom konkreten nasvet. Ustavite se. Obiščite splošnega zdravnika, ginekologa in psihoterapevta. Naj vas pregledajo in vam pomagajo sestaviti sliko vašega psihofizičnega stanja. To naj bo zemljevid, s katerim začnite aktivno reševati svoje težave.

Jejte zdravo hrano, redno telesno vadite, sestavite si rutino in ne pozabite vanjo vključiti časa zase. Vsako jutro telovadite, izvajajte jogo, vzemite si pet minut za masažo obraza. In kar je najpomembnejše, prevetrite svoje misli. Vsak dan nam po glavi roji ogromno misli, večinoma enih in istih, česar se sploh ne zavedamo. Živimo na avtopilotu, vedno v isti rutini. Spremenite jo. Ne hodite v službo po isti poti, ne družite se vedno z istimi ljudmi, ne sedajte vedno na isti stol, zobe si ščetkajte enkrat z desno, drugič z levo roko.

Če ste pri sebi opazili prve znake menopavze, prosite svojega ginekologa za hormonsko sliko. Če so vam vrednosti hormonov padle, naj vam pomaga z dodatki. To vam pripada, saj je od hormonov odvisno zdravje drugih vaših organov. Vse dobro, imejte se radi!

Po 40. letu sem začela opažati, da se spreminjam oziroma bolje rečeno transformiram, osredinjam. Spreminja se moj pogled na svet, na odnose, vse bolj postavljam sebe na prvo mesto. Okolica – v službi in doma – pa temu ne sledi, zaradi česar nastajajo nove težave. Kaj lahko storim, da ne zanikam svojih občutij, a vseeno z ljudmi shajam kolikor toliko normalno?

Draga moja, v branje vam priporočam knjigo dr. Christiane Northrup z naslovom Žensko telo, ženska modrost. Mene je navdihnila in nekako rešila. Ko me je namreč prijela samoljubezen, sem svoji družini kar prebrala, za kaj gre, do takrat pa še sama nisem vedela, kaj se z mano dogaja. S hormonskimi spremembami žensko zapušča tudi materinski občutek, zaradi katerega je ves čas na razpolago otrokom, pa tudi drugim.

Hormoni imajo veliko večji vpliv, kot si mislimo. Znanost na tem področju hitro napreduje. Pojdite na raziskovalno misijo, da si olajšate življenje. V nobenem trenutku ne pozabite nase. Oborožite se z znanjem in sočutjem ter zaoblite malce svoje robove, da ne bodo grobi in raskavi. Ljudje ne maramo sprememb, a brez njih ne gre. Če ljudem okrog vas vaša nova slika ni všeč, je to dobra iztočnica za pogovor ali pa je to čas za nove ljudi, ki bodo osvežili vaše življenje.

Čaka vas najlepši del življenja, če boste le živeli v skladu s svojo resnico (pri tem pa seveda ne boste škodovali drugim). Vse dobro!

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.