Kako zdravi so vaši zobje?

Ali vestno skrbite za higieno zob? Ste pozorni tudi, ko se pojavi zobobol? Ste morda opazili, da se kje začenjajo umikati dlesni ali se je pokazala kakšna druga težava v ustih? Na prvi pogled se zdi pot od prve bolečine pa do izpadanja zob kot skrajne oblike parodontalne bolezni dolga. V resnici pa lahko začetni, še tako drobni znaki napovedo velike zdravstvene težave. Zato je ključno, da za zobe skrbite ves čas – tudi ko težav še ne zaznate.
  4 min
12. 11. 2021
Povezana področja

Nega in pravočasna skrb sta predpogoj za zdrave zobe

Ali vestno skrbite za higieno zob? Ste pozorni tudi, ko se pojavi zobobol? Ste morda opazili, da se kje začenjajo umikati dlesni ali se je pokazala kaka druga težava v ustih? Na prvi pogled se zdi pot od prve bolečine pa do izpadanja zob kot skrajne oblike parodontalne bolezni dolga. V resnici pa lahko začetni, še tako drobni znaki napovedo velike zdravstvene težave. Zato je ključno, da za zobe skrbite ves čas – tudi ko težav še ne zaznate.

»Ko zoba ne moremo več stabilizirati ali pa ko je težava vidna že na prvi pogled, je za reševanje že prepozno,« opozarja specialist parodontologije Matevž Janc, dr. dent. med. A Slovenci se veliko premalo zavedamo, kako pomembno je, da za zobe skrbimo ves čas in ne le takrat, ko nas kaj zaboli. Po ocenah je le en odstotek obiskov zobozdravstvenih ambulant preventivnih. Na sto pacientov, ki pridejo k zobozdravniku, je tako le en sam tak, ki pride na preventivni pregled in želi preveriti, ali je vse v redu. Vsi drugi se oglasijo, ko že čutijo težave.

Skrb vzbujajoč je podatek, da si le okoli 40 odstotkov ljudi zobe čisti dvakrat dnevno, kakor je priporočeno.

Bolezni zobovja in obzobnih tkiv so številne. Prevladuje parodontalna bolezen in ta je žal veliko bolj razširjena, kot si nas večina predstavlja.

Kar devet od desetih odraslih ima najmanj vnetje dlesni oziroma gingivitis, ki lahko nakazuje razvoj parodontalne bolezni.

  • Parodontalna bolezen v različnih oblikah pesti več kot polovico odraslih.
  • Vsak deseti odrasli ima hudo obliko bolezni, ki vodi v izgubo zob.
  • Parodontalna bolezen povzroča tudi dodatne zdravstvene zaplete.

Skrb vzbuja dejstvo, da trije od štirih odraslih sploh ne vedo, da jih pesti parodontalna bolezen, dokler ta ne napreduje že do stanja, ko je zdravljenje zahtevno, dolgotrajno in tudi drago.

Kakšne so vaše dlesni?
Dlesni so sicer trpežne, a vseeno tudi občutljive. Pri skoraj vsakem drugem odraslem človeku (pri starejših pa še precej pogosteje) se zaradi različnih dejavnikov začnejo umikati. Tudi če to ni povezano s parodontalno boleznijo, v najmanj bolečem primeru povzroča fizični občutek neprijetnosti, vpliva na funkcionalnost in estetiko.

Preberite več v članku: Podarite jim nežno skrb.

Pozorna skrb za zobe se obrestuje

Zgodnje odkrivanje in hitro posredovanje v primeru parodontalne bolezni, pa tudi drugih bolezenskih stanj zob, sta bistveno cenejša od oskrbe z implantati in drugimi protetičnimi rešitvami. Bolj izpostavljeni bolezni so kadilci, srčno-žilni in sladkorni bolniki, še posebej pa moramo biti pozorni, če imamo bolezen že v družini, saj jo povzročajo tudi genski dejavniki.

Hkrati pa navade, pridobljene v domačem okolju, vplivajo tudi na higieno zob. Pravilna nega je izjemno pomembna, saj z njo odstranimo obloge, ki sicer otrdijo že v 48 urah. Trde obloge pa so vir težav pri parodontalni bolezni.

Tu ni odveč opozorilo, da samo uporaba še tako dobre ščetke, niti električne, ni dovolj. Prav tako je pomembno, da se naučite zobe pravilno čistiti. To velja tudi za odrasle in pri tem je nasvet ustnega higienika zlata vreden. »Zobe bi morali temeljito in pravilno čistiti vsaj dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Najmanj enkrat, po navadi zvečer, pa je treba z zobno nitko in medzobno ščetko očistiti tudi medzobne prostore ter s strgalom odstraniti obloge z jezika,« pravi Špela Blažič, dipl. ustna higieničarka.

Tudi za na videz brezhibnim belim nasmehom se lahko skrivajo težave. Svojo izkušnjo o tem, kako je opazila spremembe, nato nekaj časa odlašala in šele nato ukrepala, je na digitalnem posvetu Zobje: da drobne težave ne postanejo velik problem, razkrila voditeljica in igralka Ula Furlan.

Celoten posnetek dogodka, na katerem sta z Mojco Mavec o boleznih in pravilni negi zob, preventivi in pomenu pravočasnega zdravljenja govorila strokovna gosta, dr. Matevž Janc in Špela Blažič, si lahko brezplačno ogledate tukaj.

Ne bodite sami svoj specialist

Predvsem pa ne gre brez specialistične pomoči. Če opazite znake, kot so občutljive dlesni in nato krvavitev, potem to lahko že jasno kaže na parodontalno bolezen. Pomoč potrebujete takoj. Če specialisti bolezen prepoznajo in začnejo zdraviti zgodaj, v fazi umikanja dlesni, so možnosti, da bodo ustavili napredovanje, še dobre. Pri tem mora stanje nujno nadzorovati parodontolog v sodelovanju z ustnim higienikom.
Če imate že težave z zobmi, je tako priporočljivo, da redno obiskujete tudi parodontologa in ustnega higienika. A tudi če za zdaj ne opazite nobenih posebnosti, se dogovorite za preventivni pregled pri ustnem higieniku vsaj enkrat na leto. To je najzanesljivejša pot, da boste za zobe poskrbeli pravočasno.

Naj vas ne ustavijo vrste in stroški

S primernim zavarovanjem že danes poskrbite za svoje zobe – tudi finančno. Najdražje je namreč, če težave odkrijete prepozno, saj bo zdravljenje v tem primeru dolgo, njegov izid pa negotov.

Zavarovanji Zobje in Zobje+ krijeta stroške nadstandardnih storitev in materialov (npr. bele zalivke v stranskem področju), stroške protetične rehabilitacije v primeru nezgode in izplačilo nadomestila v primeru diagnosticiranega raka ustne votline s potrebo po protetiki. Kaj pa poleg že naštetih kritij dodatno omogoča zavarovanje Zobje+.

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.