Mišični krči

Skoraj vsak od nas je vsaj enkrat v življenju doživel mišični krč. Gre za nehoteno bolečo kontrakcijo mišice ali mišične skupine, ki traja od nekaj sekund do nekaj minut. Lahko je enkraten ali ponavljajoč se dogodek. Najpogosteje se krči pojavljajo v mišicah nog, ob pregledu lahko v področju prizadete mišice zatipamo zatrdlino. Večinoma gre le za neprijetno in nenevarno stanje, v določenih primerih pa lahko krči nakazujejo tudi na bolezen.

Vzroki mišičnih krčev

Vzroki za pojav mišičnih krčev ostajajo še precej neraziskani. Povezujemo jih z intenzivno telesno dejavnostjo, dehidracijo, nategom mišice ali dolgotrajnim vztrajanjem v določenem položaju.

Pojavljajo se v sklopu številnih benignih nevroloških sindromov, v redkih primerih pa so lahko tudi znak amiotrofične lateralne skleroze, hude nevrodegenerativne bolezni. Gre za zelo redko neozdravljivo bolezen, pri kateri pride do postopnega in napredujočega odmiranja nevronov ter posledično do smrti.

Včasih se mišični krči lahko pojavljajo tudi v sklopu periferne arterijske okluzivne bolezni, pri kateri je motena prekrvavitev mišic. Značilno je, da pride med hojo do krčevitih bolečin v mečih, ki minejo po počitku. Pojav imenujemo intermitentna klavdikacija in je znak, ki narekuje obisk specialista angiologa.

Podobne bolečine lahko povzroča tudi pritisk na hrbtenjačo in živce, ki iz nje izhajajo, zaradi degenerativnih sprememb hrbtenice. Tudi v tem primeru se bolečine pojavijo v nogah, zlasti pri dolgotrajnem stanju v vzravnanem položaju ali pri hoji, omilijo se po počitku in nagibanju naprej. Pojav imenujemo nevrogena klavdikacija in ravno tako narekuje diagnostiko in obravnavo pri specialistu ortopedu ali nevrokirurgu.

Krče v nogah pogosto opazimo tudi ob pomanjkanju kalija, kalcija ali magnezija. Pogosteje se pojavljajo pri bolnikih, ki jemljejo diuretike (zdravila za odvajanje vode), ter pri bolnikih na dializi.

Dejavniki tveganja pri mišičnih krčih

Dejavniki tveganja za pogostejši razvoj mišičnih krčev so: starost, nosečnost, dehidracija ob intenzivni telesni aktivnosti, sladkorna bolezen, kronična ledvična bolezen, nevrološke bolezni, bolezni jeter in ščitnice ter jemanje statinov.

Lajšanje mišičnih krčev

Ker vzroki za pojav mišičnih krčev niso dobro raziskani, tako tudi ni enostavnih odgovorov, kako krče lajšati. Znano je, da ob pojavu močnih krčev pomagata raztezanje prizadete mišične skupine ter nežna masaža.

Preventivno lahko ukrepamo tako, da pred telesno aktivnostjo poskrbimo za dobro ogrevanje ter zadostno hidracijo. Po nekaterih podatkih naj bi pomagalo nadomeščanje natrija, kalcija, magnezija in vitamina D ter jemanje B-kompleksa.

Glede na to, da se krči pogosteje pojavljajo tudi v sklopu nekaterih kroničnih bolezni, je potrebno skrbno zdravljenje osnovne bolezni.

Bi se radi o zdravstvenih težavah pogovorili z zdravnikom na daljavo? S prijaznimi in izkušenimi zdravniki vam pomagamo do zanesljivih odgovorov vse dni v letu. Več o zavarovanju Zdravstveni nasvet.

O avtorju
Maja Kolšek Šušteršič
dr. med., spec. druž. med.
Tekom študija na Medicinski fakulteti v Ljubljani je sodelovala pri Projektu Virus, projektu Medimedo ter v Sekciji za tropsko in potovalno medicino. Trenutno je zaposlena v Zdravstvenem centru Lorena.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.