Obravnava neplodnosti pri ambulantnem ginekologu

O neplodnosti govorimo, ko pri določenemu paru ne pride do zanositve po 12 mesecih rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. Kadar je ženska starejša od 35 let, svetujemo obravnavo že po 6 mesecih odsotnosti zanositve.

Pojavnost neplodnosti v Sloveniji pri parih v reproduktivnem obdobju je ocenjena na od 8 do 10 %.

Vzroki za neplodnost so dokaj enakomerno porazdeljeni med spoloma. Med najpogostejše spadajo endometrioza, zmanjšana prehodnost jajcevodov ali delovanje jajčnikov ter slab spermiogram (pregled kakovosti in količine semena) pri moškem.

Diagnostični postopek pričnemo s podrobnim pogovorom. Zaželeno je, da na prvi posvet prideta oba partnerja, vendar moramo zagotoviti tudi samostojno obravnavo. Tako nam lahko oba zaupata tudi morebitne stvari, ki jih ne želita razkriti drug pred drugim.

Pomembni podatki so starost, trajanje neplodnosti, morebitne predhodne nosečnosti, operativni posegi, poklicna anamneza, razvade, jemanje zdravil, poškodbe, kronične bolezni, pogostost spolnih odnosov in morebitne težave pri teh ter podroben opis menstrualnega cikla.

Diagnostični postopki pri ženski

Podrobnemu pogovoru sledi natančen ginekološki pregled. Izključiti želimo prirojene ali pridobljene nepravilnosti. Pregledamo maternični vrat, nožnico in maternico z jajčniki. Preiskavo opravimo s klasičnim pregledom v spekulih in z vaginalnim ultrazvokom. Če ocenimo, da je potrebno, lahko žensko napotimo na nadaljnje preiskave, kot sta histeroskopija (pregled maternične votline s histeroskopom) in test prehodnosti jajcevodov. Kadar je postavljen močan sum na endometriozo, pa tudi na diagnostično laparoskopijo.

Diagnostični postopki pri ženski

Motnje ovulacije so prav tako relativno pogost vzrok neplodnosti. S podrobno analizo menstrualnega cikla lahko posumimo na manjše število ovulacij in slabše delovanje jajčnikov. To lahko nato potrdimo z ultrazvočno preiskavo in odvzemom krvi za hormonski status.

Ker na menstrualni krog vpliva tudi delovanje hipofize, se pri analizi hormonov pogleda tudi nivo Prolaktina, ki je lahko vzrok za neredne in anovulatorne cikle. V primeru zelo velikega odstopanja je indicirana preiskava tudi magnetna resonanca glave, ki nam lahko pokaže prisotnost tumorjev hipofize.

Po potrebi preverimo še delovanje ščitnice in nadledvične žleze. V obravnavo lahko vključimo tudi endokrinologe in genetike.

Diagnostični postopki pri moškem

Splošnemu in usmerjenem pogovoru sledi klinični pregled moškega spolovila. Poskušamo izključiti nepravilnosti (hipospadija, kriptorhizem, varikokela), prebolela vnetja in rizične vplive okolja. Najpomembnejši diagnostični postopek je analiza semena. Predhodno očetovstvo ne zagotavlja, da od zadnjega spočetja otroka ni prišlo do okvare. Tudi moškega lahko napotimo na genetsko in hormonsko testiranje, če je potrebno, pa še na ultrazvočno preiskavo ali biopsijo mod. Moška neplodnost zahteva kompleksno obravnavo v androloški ambulanti.

Analiza semena

Zaključek

Z usmerjeno diagnostično obravnavo lahko poiščemo najustreznejše zdravljenje. Kadar je to mogoče, se lotimo vzročnega zdravljenja. V kolikor pa je bilo to neuspešno ali ni možno, svetujemo paru oploditev z biomedicinsko pomočjo. Vrsta postopka je odvisna od vzroka neplodnosti in starosti ženske.

Kljub sodobnim tehnikam, diagnostiki in podrobnim anamnestičnim podatkom v 10 % še vedno ne moremo ugotoviti vzroka neplodnosti.

Na nas samih sloni odločitev, da spremenimo način življena in povečamo možnost zanositve. Predvsem z zdravim življenjskim slogom:

  • umirjeno in redno gibanje brez izčrpavanja telesa,
  • zmernost in raznovrstnost pri prehrani,
  • prehranske dodatke vključimo glede na letni čas in osnovno prehrano,
  • opustimo razvade, kot so kajenje, pretirano uživanje alkoholnih pijač ali zloraba drog,
  • redni spolni odnosi na 2–3 dni,
  • ter najbolj pomembno, izogibamo se škodljivemu vsakodnevnemu stresu z različnimi tehnikami sproščanja in odkrito komunikacijo s partnerjem.
O avtorju
Katja Milićević
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Sem Katja Milićević, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Leta 2004 sem zaključila medicinsko fakulteto v Ljubljani. Sekundarij in specializacijo sem opravila v Univerzitetnem kliničnem centru, na Ginekološki kliniki in v Porodnišnici Ljubljana.
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.