Poskrbite za zobe brez visokih stroškov

Nihče ne bi smel razmišljati, ali si lahko privošči iti k zobozdravniku. A žal bele zalivke, keramične prevleke in proteze, sploh pa preventivne storitve, denimo čiščenje zobnega kamna, praviloma doplačujemo. Stroškov za zobe je z vsakim pridobljenim letom več. Pa ne bi bilo treba.
  3 min
12. 8. 2022
Povezana področja

Obvezno zdravstveno zavarovanje v celoti krije delo z osnovnimi materiali in nujne posege, kot sta puljenje zoba ali drenaža ognojka, upravičeni pa ste do enega preventivnega pregleda letno. A v okviru tega zavarovanja niste upravičeni do čiščenja zobnega kamna, ki je povsem samoplačniško. Zdravljenje, ki se zaključi z zalivko, obvezno zavarovanje krije v višini 80 %, protetiko pa le v višini 10 %, a s številnimi izjemami. Za nadstandardno opravljeno storitev ali rabo nadstandardnega materiala je potrebno doplačevati.

Doplačilom se lahko izognete s sklenitvijo dodatnih zavarovanj za Zobje.

Za belo zalivko na stranskih zobeh boste tako doplačali, po 18. letu pa so samoplačniški tudi preventivni posegi, kot je obisk pri ustnem higieniku. Mostiček boste v primeru enega manjkajočega zoba v stranskem področju plačali sami, enako velja za implantate in proteze iz nadstandardnih materialov.

Kaj krije zavarovanje Zobje

S staranjem je stroškov za zobe vse več

Kljub najboljši skrbi za zobe je zobovje del telesa, ki s staranjem povzroča vedno več skrbi. In stroškov. Temu trendu pritrjuje tudi statistika.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da se potreba po zobozdravstvenih storitvah povečuje z naraščanjem starosti.

Podatki raziskave o družinskih proračunih kažejo, da vse več stroškov iz lastnega žepa dajemo za doplačevanje zdravstvenih storitev. In nič ne kaže, da bi se trend tovrstnih izdatkov obrnil navzdol. Žal pa podatki nakazujejo, da se, ko je treba, najprej odpovemo nenujnim, torej nadstandardnim storitvam v (zobo)zdravstvu. Škoda.

Predvsem preventiva, denimo čiščenje zobnega kamna, je bistvena pri preprečevanju parodontoz in drugih zobozdravstvenih težav. Če se odpoveste preventivi, lahko v prihodnosti pričakujete samo še višje stroške za sanacijo zobovja.

Kako prepoznati in zdraviti parodontano bolezen – da ne postane prepozno? Oglejte si spletni dogodek o tej temi.

Majhen vložek, veliko koristi

Za celovito zdravje svojih zob morate torej v veliki meri poskrbeti sami. Toda, kako?

Pomislite, koliko denarja že zdaj porabite za bele zalivke in čiščenje zobnega kamna. Koliko stroškov lahko pričakujete v prihodnosti ter v starosti še za morebitne implantate in proteze. Boste zmogli to breme?

Zavarovanji Zobje in Zobje+ krijeta nekatere stroške, ki jih danes plačujete iz žepa, npr. stroške nadstandardnih storitev in materialov. Sem sodijo na primer bele zalivke na stranskih področjih ali kakovostne keramične nadomestke v vidnem področju, ki bi jih sicer morali (do)plačati sami.

Ko obstoječe in pričakovane stroške za zobe seštejete in primerjate s premijo za zavarovanje Zobje+, bo odločitev jasna. Stroški lahko namreč predstavljajo tudi desetkratnik letne premije. Če se vam zgodi nezgoda, lahko z zavarovanjem Zobje dobite povračilo stroškov popravila ali nadomestitve zoba z najkakovostnejšimi materiali. Z zavarovanjem Zobje+ pa lahko na nov implantat računate tudi, če manjkajoči zob ni posledica poškodbe, ampak denimo granuloma, nastalega po karenci, v času zavarovanja.

Zavarovanje Zobje+ omogoča tudi kritje stroškov sicer samoplačniških zobozdravstvenih storitev preventive in protetike, ki so lahko izjemno visoki.

Poskrbite za zavarovanje zob in si vsaj malo olajšajte obiske pri zobozdravniku.

Podrobnosti o kritjih in karencah zavarovanja Zobje in Zobje+ si preberite tukaj ali pokličite na telefonsko številko 080 26 64 in bomo z veseljem pojasnili podrobnosti zavarovanja.

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.