Poslušajte svoje telo: kaj pomenijo bolečine v hrbtu?

Bolečine v zgornjem in spodnjem delu hrbta lahko močno vplivajo na kakovost življenja. Ker se pogosto razširijo tudi v druge dele telesa, je pomembno, da se odpravljanja vzrokov lotite pravočasno in še preden pride do trajnih poškodb ali kronične bolečine.
  5 min
7. 12. 2022
Povezana področja

»Pa ne spet hrbet!« je misel, s katero se marsikdo prebudi ali pa se mu porodi čez dan. Pri dviganju bremen, zahtevnejši vadbi, med sedenjem, pa tudi pri čisto nedolžnih gibih hrbet naenkrat opozori nase.

Z bolečino v hrbtu telo sporoča, da je naletelo na težave. Premislite: se gibljete dovolj, obremenjujete hrbtenico z nepravilnimi gibi?

Poglejmo statistiko. Hrbet vsaj občasno boli štiri od petih ljudi. Na srečo 95 % bolečin ni nevarnih in zaradi njih ne bo treba na operativni poseg.

Žal to ne pomeni vedno, da bodo bolečine izzvenele same. Zato je izjemno pomembno, da poslušate svoje telo. Ko opazujete svoje počutje in razvoj bolečin, lažje ocenite, ali je vzrok bolečin premalo ali preveč aktivnosti, napačna vadba ali morda poškodba. Tako lahko tudi bistveno hitreje in učinkoviteje ukrepate.

»Če je vaše psihično stanje slabo, to vpliva na držo in razvoj bolečine ter na dojemanje bolečine in spopadanje z njo.« To je eno od sporočil z digitalnega posveta s strokovnjaki: Kako preprečiti in zdraviti bolečine v hrbtu. Oglejte si ga brezplačno tudi vi.

digitalni posvet_bolecine v hrbtu

Najresnejša stanja v hrbtu

Nekatere bolečine v hrbtu lahko nakazujejo težave, ki jih je treba nemudoma rešiti. Nediagnosticirana oziroma prepozno prepoznana stanja lahko pripeljejo do hudih nepovratnih okvar, v skrajnih primerih tudi do invalidnosti.

Če denimo roke ali noge ne morete več premakniti ali čutite močno zmanjšano funkcijo, pomoč poiščite takoj.

Posebno neprijetni in lahko tudi nevarni so hudi zdrsi medvretenčne ploščice, izrazite obrabe hrbtenice in tumorji. Slednji so redki, dobro pa jih je pravočasno prepoznati.

Zato z obiskom specialista ne odlašajte, če:

  • čutite bolečine več tednov;
  • se bolečine kljub počitku ne umirijo, ampak se stopnjujejo;
  • se zaradi bolečin prebujate tudi ponoči;
  • če se bolečina širi tudi na druge telesa (v trebušni del, vrat, če imate mravljince v rokah ali nogah).

Morda ima podobne težave kot vi tudi kdo drug. Preberite več kot 25 vprašanj in odgovorov strokovnjakov o bolečinah v hrbtu.

V vseh primerih, tudi če vzrok za bolečine v hrbtu ni tako hud, je bolečino dobro čim učinkoviteje in čim hitreje odpraviti. Iz akutne bolečine se namreč lahko razvije kronična. Pri tem se začnemo bolečini prilagajati, denimo drugače obremenjujemo noge med hojo, s tem pa se težave samo še množijo.

Preverite, kako z dodatnim zavarovanjem pridete do hitre diagnoze in ustreznega zdravljenja – tudi brez napotnice osebnega zdravnika.

Skrbeti za gibanje in držo pomeni varovati svoj hrbet

Pogosto hrbet boli zaradi slabih gibalnih navad – bodisi sedimo preveč, smo preveč sključeni, hrbta ne obremenjujemo pravilno ali pa ga obremenjujemo pretirano. Nepravilni gibalni vzorci so pogost, vedno prisoten in najpogostejši povzročitelj akutne bolečine v hrbtu.

Če se predolgemu sedenju in slabšim gibalnim navadam ne morete izogniti, si poskusite pomagati z ustrezno vadbo. Za začetek lahko sami preverite, kako fit ste. Če razmišljate, kako začeti vaditi, pa ne odlašajte. 1, 2, 3, akcija!

Bolečin v hrbtu je v sodobnem svetu izrazito več, predvsem zaradi preživljanja časa v sedečem položaju. Z nekaj drobnimi prilagoditvami in ukrepi poskrbite, da sedeč čas ne bo tudi boleč.

  • Če veliko sedite, ergonomsko nastavite mizo in stol. Stol in miza naj bosta tako visoka, da roke na mizo položite pod kotom 90 stopinj, noge pa na tla položite pod kotom, večjim od 90 stopinj.
  • Med delom si vzemite odmor, naredite kakšno vajo raztezno vajo za hrbet in vrat, si spočijte oči s pogledom v daljavo. Učinkuje lahko že nekaj minut takega odmora. Če delate doma, si privoščite vaje z žogo za boljšo držo.
  • V prostem času ne sedite preveč in ne zanemarite gibanja. Z vsakodnevnim gibanjem si prevetrite tudi glavo, zato boste od delovnih naporov psihično manj utrujeni, s čimer se bo izboljšala tudi vaša drža.
  • Izogibajte se ekstremov. Če se sproščate z intenzivno vadbo, poskrbite, da bo ta varna.

Bolečine v hrbtu pri nosečnicah in otrocih

Z bolečinami v hrbtu se vse pogosteje srečujejo tudi otroci in mladostniki. Težave se lahko pojavijo prehodno kot posledica rasti, lahko pa so posledica pomanjkanja telesne aktivnosti ali čezmerne vadbe.

Bolečine v križu pri otrocih so zelo redke in lahko nakazujejo na resno bolezen. Zato v tem primeru ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Zdrav hrbet bi moral biti vseživljenjski projekt, zato je skrb zanj ključna že od zgodnjega otroštva. Tako bo tudi v nosečnosti bolel manj. Številne nosečnice v nosečnosti prvič zares občutijo bolečine v hrbtu. Popolnoma se jim ne da izogniti, da pa se veliko narediti. Prvi korak sta zdrav življenjski slog in dobro telesno stanje že pred nosečnostjo, drugi korak pa ustrezna oblika in primeren obseg vadbe med njo.

Kam hitro po diagnozo in rešitev?

Najpogosteje sami ne zmorete natančno prepoznati vzroka in natančnega mesta izvora.

Poleg ortopedov vam pri bolečinah v hrbtu lahko priskočijo na pomoč tudi drugi strokovnjaki – kineziologi, gibalni terapevti, fiziatri in drugi.

Pomoč za bolečine poiščite hitro. Če akutna bolečina preraste v kronično, jo je bistveno hitro (o)zdraviti in obvladovati. Pravočasna diagnoza in hitra obravnava sta ključni.

Če boste hitro prišli do specialista, imeli hiter dostop do zahtevne diagnostike (rentgen, ultrazvok, magnetna resonanca) in če bo obravnavi ali posegu nemudoma sledila rehabilitacija, bodo vaše možnosti za zmago proti bolečinam v hrbtu izrazito večje. Zato poslušajte sebe in potrebe svojega telesa – zaslužite si čimprejšnje olajšanje.

Znate prisluhniti svojemu telesu? 

Da boste laže prepoznali, kaj vam sporočajo bolečine v posameznih delih telesa in kdaj k zdravniku, smo pripravili vrsto zdravstvenih nasvetov v kategoriji Poslušajte svoje telo

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.