Pravilno jemanje zdravil

Pravilno jemanje zdravil je ključno za uspeh terapije. Napačno kombinirana zdravila ali jemanje zdravil z nekaterimi živili in prehranskimi dopolnili učinek zdravila oslabijo, povečajo ali povzročijo težje stranske učinke.

Priporočljivo je prebrati navodila, priložena zdravilu, četudi so precej zapletena. Uspeh terapije je neprimerno boljši, če vemo, zakaj zdravilo jemljemo in kako nam pomaga.

Zaradi vseh možnih znanih vplivov na telo, tudi negativnih, pa nas lahko navodila prestrašijo. Treba jih je razumeti pravilno.

Ob pomisleku glede terapije se pogovorite s farmacevtom ali zdravnikom. Zdravil ne nehajte jemati zaradi pomislekov ali predvidevanj.

Da si olajšate jemanje predpisanih zdravil in si zagotovite rednost jemanja, v shemi jemanja upoštevajte tudi svoj dnevni ritem.

Pred jemanjem zdravil se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom. Dileme vam lahko olajša tudi pogovor z zdravnikom na daljavo v sklopu zavarovanja Zdravstveni nasvet.

Pravilni čas jemanja zdravil

Telesne funkcije delujejo po svoji notranji uri, ki vpliva na delovanje hormonov in presnovo. Nekatera zdravila zato jemljemo ob določenem času, s čimer izboljšamo rezultate zdravljenja, stranski učinki pa so redkejši.

 

Zdravilo Pravilen način jemanja

Kortikosteroidi

zjutraj, ko je nastajanje kortizona največje in stranski učinki zato blažji.

Ščitnični hormoni

zjutraj, pol ure pred jedjo, zaradi slabe resorpcije, vedno pred drugimi zdravili.

Antirevmatiki

zvečer, da se zmanjša jutranja okorelost mišičja.

Antihistaminiki

zvečer, sploh če opažate zaspanost ali utrujenost po zaužitju.

Antiastmatiki

zvečer, ker pomanjkanje sape nastopi večinoma ponoči, ko se dihalne poti zožijo.

Zaviralci želodčne kisline ob težavah s kislino čez dan vzemite zdravilo zjutraj, pol ure do eno uro pred hrano. Sicer pa zvečer pred spanjem, predvsem ob terapiji s ščitničnimi hormoni, ki jih obvezno jemljite zjutraj na tešče.

Kdaj in kako pogosto jemljemo zdravila

Če imate predpisano jemanje zdravila enkrat dnevno, ga poskusite jemati ob enakem času. S tem zagotovite enakomerno koncentracijo zdravilne učinkovine v krvi.

Dvakrat dnevno pomeni jemanje zdravila približno vsakih dvanajst ur.

Trikrat dnevno pomeni jemanje zdravila zjutraj, opoldne in zvečer, pri čemer upoštevajte priporočila glede hrane.

 

Ko pozabite vzeti odmerek

Če pozabite vzeti odmerek, ne vzemite dvojnega odmerka ob naslednjem terminu. Večinoma je treba izpuščeni odmerek vzeti takoj, ko to ugotovite, naslednjega pa ob predvidenem času. Vendar to ni pravilo za vsako zdravilo, zato preverite v navodilu.

Posebej pomembno je jemanje zdravila ob enakem času pri antibiotikih, hormonskih zdravilih, vključno s kontracepcijo, in zdravilih močnega učinka proti bolečinam. Pri vseh drugih je možno uro do dve odstopanja.

Zakaj je treba zdravilo jemati tako dolgo, kot je naročil zdravnik?

Predvsem pri antibiotikih je skušnjava za prenehanje jemanja velika, če zdravila kmalu omogočijo boljše počutje. Če terapije ne dokončamo, se povzročitelji bolezni lahko razmnožijo in infekcija ponovi ali poslabša. Povzročitelji infekcije lahko tudi razvijejo toleranco na zdravilo in to prihodnjič ne bo pomagalo.

 

Smemo tablete deliti?

Načeloma lahko delimo le tablete, ki imajo delilno zarezo. Če delimo tableto, ki ima zaščitno oblogo, se bo njena vsebina sprostila le v želodcu in želodčna kislina bo učinek izničila ali oslabila. Tablete s podaljšanim delovanjem bodo z delitvijo sprostile vso učinkovino naenkrat, kar lahko povzroči zaplet zdravljenja.

Kaj pomeni: pred jedjo, med jedjo, po jedi …

Pred jedjo pomeni zaužitje zdravila 30–60 minut pred jedjo. Nekatera zdravila se namreč ob prisotnosti hrane težko resorbirajo.

Med jedjo pomeni s hrano ali takoj po jedi. Hrana ščiti želodčno sluznico, omogoča boljšo resorpcijo ali pa je delovanje zdravila povezano z vnosom hrane.

Po jedi pomeni krajši čas po zaužitem obroku, pri redkih primerih pa hrana moti resorpcijo in z jemanjem zdravila počakamo do dve uri.

Sočasno jemanje več zdravil

Nemalokrat imamo predpisano na recept več kot eno zdravilo, ki ga moramo jemati daljše obdobje. Možnost medsebojnega vpliva zdravil je večja, če jemljemo več zdravil. Nekaterim medsebojnim vplivom se lahko izognemo že z upoštevanjem navodil glede pravilnega jemanja zdravil.

 

Najpogosteje interakcije prizadenejo starejše, ki imajo več različnih bolezni in poleg predpisanih zdravil jemljejo še zdravila brez recepta in prehranska dopolnila. Učinkovine v zdravilih in prehranskih dopolnilih lahko vplivajo ena na drugo na več načinov. V osnovi ločimo zmanjšan ali povečan učinek, ki nastane zaradi zapletenega procesa presnove teh učinkovin v telesu. Interakcije pa so lahko tudi nevarne. Zato je pred uvedbo novega zdravila k že obstoječi terapiji treba ravnati preudarno.

Pred uvedbo novega zdravila opozorite zdravnika na zdravila, ki jih že jemljete. Najbolje je imeti pri sebi vedno seznam zdravil, ki jih uživate.

Katero tekočino izbrati?

Najbolj varno je izbrati navadno vodo, ki ne vstopa v interakcijo z zdravili in omogoča hitrejšo topnost zdravilne učinkovine. Priporočamo 1–2 dcl vode, da nam zdravilo ne obtiči v požiralniku.

Odsvetujejo se mineralna voda, mleko, alkohol in sok grenivke, saj lahko motijo resorpcijo povzročijo povečan učinek zdravila in nevarne reakcije.

Preverite tudi, kaj naj vsebuje družinska domača lekarna poleti.

Ključni dejavniki za uspeh terapije z zdravili so s strani zdravnika postavljena diagnoza, ustrezen izbor zdravila in preudarna kombinacija zdravil pri bolnikih z več različnimi diagnozami. Sami pa moramo poskrbeti, da bodo zdravila opravila svojo nalogo tako, da vemo, zakaj jih potrebujemo, da jih jemljemo po navodilih ter se o morebitnih težavah pri terapiji pogovorimo z zdravnikom ali farmacevtom.

Telo vam nenehno sporoča, kako na vas vplivajo različni dejavniki. Prisluhnite mu.

O avtorju
Edith Jošar
mag. farm., spec.
Edith Jošar je po izobrazbi magistra farmacije, ki se je poleg rednega dela farmacevta, priključila tudi pedagoškemu delu v Zdravstveni šoli Rakičan
VEČ O AVTORJU

Pripravljeni na vse

 

Z dodatnimi zavarovanji Triglav Zdravje pridobite odličnega zaveznika za vaše zdravje. Strokovni nasveti in hiter dostop do storitev brez dodatnih stroškov.